Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την μαντίλα – Στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι

Συνεχίζει να απασχολεί το θέμα της μαντίλας στα κατεχόμενα

«Θα βγούμε στους δρόμους, θα υψώσουμε τις φωνές μας και θα πούμε σταμάτα σε όσους αγνοούν την κοσμική εκπαίδευση και την κοσμική κοινωνική μας δομή, αγνοούν το εκπαιδευτικό σύστημα και τις κοινωνικές αξίες», αναφέρει ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων, KTOEÖS και KTÖS, που εξήγγειλαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία στηρίζουν σχεδόν 40 συντεχνίες και οργανώσεις.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λεπτομέρειες για την εκδήλωση διαμαρτυρίας θα δοθούν αύριο το πρωί σε συνέντευξη Τύπου. Αμέσως μετά οι η πρόεδρος και ο γγ της συντεχνίας των καθηγητών, KTOEÖS, θα μεταβούν στην «γενική αστυνομική διεύθυνση» Λευκωσίας και θα υποβάλλουν παράπονο για τις απειλές που έχουν δεχθεί.

Το θέμα της μαντίλας συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα στην τ/κ κοινότητα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στην χθεσινή δεύτερη σύσκεψη για τον «πειθαρχικό κανονισμό», που επιχειρήθηκε να τροποποιηθεί για να επιτρέπεται η χρήση μαντίλας σε γυμνάσια και λύκεια. Η σύσκεψη έγινε υπό τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ με συμμετοχή των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, του τ/κ δικηγορικού συλλόγου και των των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Αποχωρώντας από τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια κοσμική, επιστημονική και ελεύθερη παιδεία υπό το φως του «νόμου περί εθνικής παιδείας», του «συντάγματος» και των αρχών και μεταρρυθμίσεων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και κάλεσαν σε παραίτηση τον «υπουργό παιδείας».

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι η «κυβέρνηση» συνέστησε μια «επιτροπή συναίνεσης» για να επιλύσει την «τεχνητή κρίση της μαντίλας», την οποία η ίδια δημιούργησε κατόπιν οδηγιών.

Σημειώνεται ότι η «κυβέρνηση» πρότεινε τη διοργάνωση ενός εργαστηρίου με τίτλο «Εργαστήρι για το κάλυμμα της κεφαλής των παιδιών» που θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς τους οποίους θα επιλέξει η ίδια.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των δασκάλων (KTÖS), Μπουράκ Μαβίς είπε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ζήτημα ελευθερίας θρησκείας και συνείδησης. «Αυτό είναι ένα δικαίωμα του παιδιού, είναι το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και ξέρουμε ότι δεν μπορούν να καλύπτονται τα παιδιά», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), Ταχίρ Γκιοκτσέμπελ διερωτήθηκε κατά πόσον μετά την ολοκλήρωση του θέματος του καλύμματος της κεφαλής στα σχολεία θα συζητηθεί και το αν θα παντρεύονται τα κορίτσια στην ηλικία των εννέα χρόνων.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό χθες, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι το ζήτημα άρχισε με πολύ περίεργο τρόπο και οδηγήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.«Κάποιοι που δεν γνωρίζουν πώς γίνονται ρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης έφεραν τα πάνω κάτω στην χώρα με την τροποποίηση του κανονισμού μέσα σε μια νύκτα».

Ανέφερε δε ότι «οι άνθρωποι αυτής της χώρας άκουσαν βρισιές τις οποίες δεν είχαν ακούσει από το 1975. Τι είναι ο ιμάμης; Είναι ένας δημόσιος λειτουργός; Θα βγει και θα πει στους ανθρώπους ‘δεν θα κάνω την κηδεία σου’;»

Υποστηρίζοντας ότι κάποιοι μιλούν χωρίς να έχουν απολύτως καμία γνώση για την «χώρα», ο κ. Ερχιουρμάν κάλεσε την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να «κυβερνήσει» και υποστήριξε ότι οι άνθρωποι χωρίστηκαν λόγω ενός ανύπαρκτου θέματος. «Κάποιοι βγαίνουν και συμβουλεύουν ανθρώπους οι οποίοι διετέλεσαν αγωνιστές δέκα χρόνια σε αυτή την χώρα. Πήγαινε ζήσε στον νότο, τους λένε. Να μαζέψουν όλοι την γλώσσα τους», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ προέβη σε καταγγελία στην «αστυνομία» και την «γενική εισαγγελία» κατά του ιμάμη και κάποιων χρηστών ΜΚΔ που χρησιμοποίησαν ρητορική μίσους ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Από την «προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων» ζήτησε δε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας κατά του συγκεκριμένου ιμάμη για διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος με βάση τον «νόμο» που διέπει τη λειτουργία της.

Η Αβρούπα γράφει ότι η «κυβέρνηση» ακόμα δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση στο θέμα της «κρίσης του τουρμπανιού» επειδή φοβάται την οργή του Τούρκου Προέδρου κι «έσκυψε μπροστά στις οδηγίες της Άγκυρας».

Σε μήνυμα που έστειλε στα μέλη του κόμματός του, ΚΑ, ο Ερχάν Αρικλί, μέλος και της «κυβέρνησης», αναφέρει ότι θα είχαν συνάντηση με τον «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του στρατού και θα συνέλθει ξανά το «υπουργικό συμβούλιο» για να λάβει την τελική του απόφαση.

«Το ζήτημα πλέον έπαψε να είναι ζήτημα καλύμματος της κεφαλής. Μεταφέρθηκε και στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Από αυτό το σημείο και μετά, δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση. Αν χρειαστεί, πρέπει να διασφαλιστεί η είσοδος των παιδιών με την χρήση αστυνομικής βίας», γράφει ο κ. Αρικλί.