
Η δρ Νίκη Μαρκογιάννη, νευρολόγος – ψυχίατρος με 35ετή εμπειρία στον χώρο της ψυχοθεραπείας, 40ετή ενεργό ενασχόληση με τα άλογα, διεθνής μέντορας Eagala (Σύνδεσμος Υποβοηθούμενης Ανάπτυξης και Μάθησης Ιπποειδών), μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για την Ιππόλυση, ένα κέντρο το οποίο σώζει άλογα, τους προσφέρει αγάπη και καλή ποιότητα ζωής και εκείνα με τη σειρά τους βοηθούν τους ανθρώπους μέσα από συνεδρίες μάθησης, θεραπείας και εξέλιξης.
Πώς ξεκίνησε η Ιππόλυση και ποια είναι η βαθύτερή της φιλοσοφία;
Η ιστορία της Ιππόλυσης ξεκινάει πριν καν γεννηθώ. Κληρονόμησα την αγάπη και τον σεβασμό από τον παππού μου που ποτέ δεν γνώρισα, πέθανε πριν προλάβω να τον συναντήσω. Ολοι έλεγαν πως «συζητούσε» με τα άλογα. Οταν τελείωσα την Ιατρική έδωσα τον όρκο του Ίππο-κράτη. Αργότερα, μέσα από την πορεία μου στην ψυχιατρική, έψαχνα να βρω ποια σχολή και ποια προσέγγιση θα με εξέφραζε περισσότερο.
Αιτία και αφορμή για τη γέννηση της Ιππόλυσις ήταν ο μεγάλος δάσκαλος Bright Cloud. Ενα περίεργο πουλάρι που έκανε επιθέσεις σε ανθρώπους και ο προπονητής, ο κ. Δρακάκης, το είχε φέρει στον όμιλο για να του προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία ζωής. Αυτός ο επονομαζόμενος «φονιάς» μού έδειξε ότι τα άλογα δεν ήταν μόνο παρηγορητικά αλλά και παρεμβατικά στον τρόπο σκέψης μας.
Η φιλοσοφία είναι ότι όλοι έχουμε μέσα μας την πληροφορία που μπορεί να «δώσει λύση» στις δυσκολίες μας. Τα άλογα δρουν σαν καταλύτης για να μπορέσουμε να βρούμε αυτές τις λύσεις.
Εσείς σώζετε τα άλογα. Τα άλογα σώζουν τους ανθρώπους. Μοιάζει περισσότερο με αλυσίδα ή με πυραμίδα; Τι σχέση μπορεί να αποκτήσει ένα άλογο με έναν άνθρωπο;
Οι σχέσεις μας με τα άλογα, όπως και με όλα τα πλάσματα, είναι μια αλυσίδα όπου όλοι οι κρίκοι είναι σημαντικοί.
Μπορεί να «θεωρούμε» ότι είμαστε ο κρίκος που ελέγχει και νιώθουμε υπεροχή, όμως μόνο μέσα από σεβασμό και κατανόηση προς όλους τους κρίκους μπορούμε να προχωρήσουμε.
Τα ιπποειδή ως υποζύγια μας έχουν βοηθήσει στην πορεία της εξέλιξής μας, αλλά η μεγαλύτερη συμβολή τους είναι η θεραπευτική επίδραση που μπορούν να έχουν αν τα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό.
Σε τι υπερέχουν τα άλογα; Τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο μοναδικά;
Οπως σιγά σιγά μας αποκαλύπτει η νευροφυσιολογία, το «ασυνείδητο» καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του εγκεφάλου και «μιλάει» συνεχώς μέσα από το σώμα μας.
Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε αυτές τις μικροσυσπάσεις που είναι η γλώσσα του ασυνείδητου.
Τα άλογα (είναι θηράματα και εμείς θηρευτές) ανά πάσα στιγμή, για τη δική τους επιβίωση, προσέχουν, αντιλαμβάνονται και αποκρυπτογραφούν αυτή τη γλώσσα του ασυνείδητου.
Εχοντας ζήσει χιλιάδες χρόνια σε συνεργασία με τον θηρευτή τους, κατανοούν συναισθήματα και εσωτερικές διαδρομές εμπειριών καταγεγραμμένων στο ασυνείδητο του ανθρώπου.
Αλλοτε καθρεφτίζοντας, άλλοτε με δικές τους κινήσεις (ορατές ή και αόρατες στο ανθρώπινο μάτι), μας αφηγούνται να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και αναδύονται πληροφορίες από το ασυνείδητό μας ώστε να μπορέσουμε να τις επεξεργαστούμε και να εξελιχθούμε.
Τα ιπποειδή έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.
Εχουν αξιοπρέπεια, ευγένεια και δυνατότητα άμεσης εξωλεκτικής επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα είδη, όπως το δικό μας.
Ποια εσωτερική διαδρομή έχετε διανύσει εσείς μέσα από την επαφή σας με τα άλογα; Ποιο είναι το περιστατικό που σας σημάδεψε;
Μέσα από την προσωπική μου πορεία με τα ιπποειδή μαθαίνω συνεχώς να συνδιαλέγομαι με το «εγώ» μου, να αμφισβητώ κάθε που «αυθεντία» μου δίνεται από τις μακρόχρονες σπουδές και την εμπειρία μου.
Μένω άναυδη μπροστά στην ενσυναίσθηση και τη γρήγορη επικοινωνία τους με τους ανθρώπους και στις παρεμβάσεις – που μόνο ο άνθρωπος που δουλεύει μαζί τους μπορεί να ερμηνεύσει. Παρακολουθώντας την εξέλιξη των ανθρώπων μέσα από αυτή τη διαδικασία, ελευθερωνόμαστε από την ανθρώπινη υπεροψία μας και αυτό είναι το πιο ουσιώδες.