Τα «στρατόπεδα» των εκλεκτόρων και οι πιθανοί διάδοχοι του Πάπα

Το Κονκλάβιο σε ρυθμούς εκλογής νέου Πάπα -Τα «στρατόπεδα» των εκλεκτόρων και οι πιθανοί διάδοχοι

Μετά την ολοκλήρωση του εννιαήμερου πένθους για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, το Κονκλάβιο ετοιμάζεται να συγκληθεί στο Βατικανό για την εκλογή του νέου Ποντίφικα.

Παρά το γεγονός ότι οι προκαταρκτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Καρδιναλίων έχουν ήδη ξεκινήσει, οι συζητήσεις τους παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικές.

Η εκλογική διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδοχικών συνεδριάσεων μέχρι να φανεί ο πολυαναμενόμενος λευκός καπνός, αναμένεται να είναι χρονοβόρα, καθώς το Κολέγιο των Καρδιναλίων εμφανίζεται διχασμένο σε τρεις κύριες τάσεις: τους Φραγκισκανούς, τους μετριοπαθείς και τους συντηρητικούς.

Τα «στρατόπεδα» των εκλεκτόρων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής RAI, περίπου το 44,4% των εκλεκτόρων ανήκει στην πτέρυγα που παραμένει πιστή στο όραμα και την πολιτική του  Πάπα Φραγκίσκου. Περίπου 37% τοποθετείται στους μετριοπαθείς, που αν και στηρίζουν γενικά την κατεύθυνση του Φραγκίσκου, τηρούν πιο συντηρητική στάση σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία. Τέλος, το 18,8% του σώματος ανήκει στους παραδοσιακούς συντηρητικούς.

Η πρώτη συνεδρίαση του Κονκλάβιου για την ανάδειξη του νέου Πάπα

Η πρώτη συνεδρίαση του Κονκλαβίου τοποθετείται χρονικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε, οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν να συναντώνται καθημερινά για προσευχή και συζητήσεις σχετικά με το προφίλ του ιδανικού διαδόχου.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του ξενώνα της Σάντα Μάρτα, όπου θα διαμείνουν οι Καρδινάλιοι για όσο διαρκέσει η διαδικασία.

Όπως επισημαίνει ανάλυση του BBC, η εκλογή του νέου Πάπα χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά απρόβλεπτη και ανοιχτή διαδικασία», με το Κολέγιο να συνεδριάζει στην Καπέλα Σιξτίνα, συζητώντας και ψηφίζοντας μέχρι να αναδειχθεί το όνομα του νέου πνευματικού ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Ο πάπας Φραγκίσκος, ήταν ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική. Μήπως τώρα θα δούμε τον πρώτο Αφρικανό ή Ασιάτη πάπα;

Ακολουθούν τα κορυφαία φαβορί για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα:

Πήτερ Τέρκσον, 76 ετών

Αν εκλεγεί ο πρώην Επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, θα είναι ο πρώτος μαύρος πάπας, γεγονός που σημαίνει πως θα είχε απήχηση στην Αφρική. Γεννημένος στη Γκάνα, είχε σταλεί από τον πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν. Κρατά μια μετριοπαθή στάση στο ευαίσθητο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων, λέγοντας ότι οι νόμοι σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι υπερβολικά σκληροί, αλλά ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η τοπική άποψη των Αφρικανών. Ο Τέρκσον ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί των στοιχημάτων στο κονκλάβιο του 2013, όταν τελικά εξελέγη ο Φραγκίσκος.

Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, 67 ετών

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, είναι αυτή τη στιγμή το απόλυτο φαβορί στις στοιχηματικές αγορές. Θα ήταν ο πρώτος πάπας από την Ασία, μια περιοχή με τον ταχύτερα αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Αν και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις αμβλώσεις στις Φιλιππίνες, θεωρείται από τους πιο φιλελεύθερους υποψηφίους. Έχει επικρίνει την Καθολική Εκκλησία για την αυστηρότητά της απέναντι σε ομοφυλόφιλους και διαζευγμένους, λέγοντας πως αυτό έχει εμποδίσει την ιεραποστολική της δράση.

Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών

Θεωρείται ο πιο κοντινός υποψήφιος σε μια «γραμμή συνέχειας», καθώς συνεργάστηκε στενά με τον πάπα Φραγκίσκο ως Καρδινάλιος Γραμματέας του Βατικανού. Εμφανίζεται ως μετριοπαθής, αν και όχι τόσο φιλελεύθερος όσο ο Φραγκίσκος. Όταν η Ιρλανδία νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2015, ο Παρολίν το χαρακτήρισε «ήττα για την ανθρωπότητα». Τελευταία, η επιρροή του έχει μειωθεί, κυρίως λόγω της συμμετοχής του στη συμφωνία του 2018 μεταξύ Αγίας Έδρας και Κίνας, την οποία πολλοί θεώρησαν ως υποχώρηση προς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πίτερ Έρντο, 72 ετών

Ο Αρχιεπίσκοπος του Έστεργκομ-Βουδαπέστης θα ήταν ο δεύτερος πάπας, μετά τον Ιωάννη Παύλο Β, που προέρχεται από την πρώην σοβιετική ζώνη, όπου οι ηγέτες της Εκκλησίας συχνά διώκονταν. Αγωνίστηκε για την αποκατάσταση του προκατόχου του, Γιόζεφ Μίνσζεντι, ο οποίος συνελήφθη επειδή αντιστάθηκε στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ουγγαρίας. Ο Έρντο είναι βαθιά συντηρητικός και έχει εκφραστεί κατά της μετάληψης από διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς.

Χοσέ Τολεντίνο, 59 ετών

Πολλοί συγχέουν τον Χοσέ Τολεντίνο με τον Αμερικανό παίκτη του μπέιζμπολ με το ίδιο όνομα – συνήθως προσθέτει το επίθετο «de Mendonça» για να ξεχωρίζει. Κατάγεται από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας, γενέτειρα του Κριστιάνο Ρονάλντο, και έχει διατελέσει Αρχιεπίσκοπος, ενώ έχει επίσης αναλάβει αρκετούς ρόλους στο Βατικανό. Ως ο νεότερος ηλικιακά υποψήφιος, έχει υποστηρίξει ότι οι βιβλικοί θεολόγοι πρέπει να αλληλεπιδρούν με τον σύγχρονο κόσμο, βλέποντας ταινίες και ακούγοντας μουσική.

Ματέο Ζούπι, 69 ετών

Από το 2015, ο Ματέο Ζούπι είναι Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και το 2019 ορίστηκε καρδινάλιος από τον πάπα Φραγκίσκο. Πριν δύο χρόνια, ο πάπας τον διόρισε απεσταλμένο ειρήνης για την Ουκρανία, με αποστολή να «ενθαρρύνει χειρονομίες ανθρωπιάς». Παρόλο που δεν κατάφερε να συναντήσει τον Πούτιν, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο, στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου και επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χωρίς όμως ιδιαίτερα διπλωματικά αποτελέσματα.

Μάριο Γκρετς, 68 ετών

Ο Μαλτέζος Μάριο Γκρετς, έχει διατελέσει επίσκοπος του Γκόζο (νησί στη Μάλτα =)  και σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων. Έχει καλέσει την Εκκλησία να «μάθει μια νέα γλώσσα» όταν ασχολείται με ομοφυλόφιλα ζευγάρια και διαζευγμένους, αν και ταυτόχρονα θεωρείται σε κάποιο βαθμό παραδοσιακός.

Ρομπέρ Σαρά, 79 ετών

Γεννημένος στη Γαλλική Γουινέα, ο Σαρά είναι ακόμη μία πιθανότητα για να γίνει ο πρώτος μαύρος πάπας αν και η ηλικία του δεν τον ευνοεί. Εργάζεται σε θέσεις του Βατικανού από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄. Συντηρητικός, έχει καταγγείλει την «ιδεολογία φύλου» ως απειλή για την κοινωνία. Έχει επίσης εκφραστεί έντονα κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Πηγή: iefimerida.gr

Το άρθρο Τα «στρατόπεδα» των εκλεκτόρων και οι πιθανοί διάδοχοι του Πάπα εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.