Ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε ελαφρά τις προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος και το επόμενο έτος, καθώς οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζουν την κατανάλωση. Το καρτέλ υποβάθμισε τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης για το 2025 και το 2026 κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα, προβλέποντας αύξηση 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα – ή περίπου 1% τον χρόνο. Οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από πολλούς φορείς στον κλάδο. Επενδυτικές τράπεζες αναμένουν ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.
Συμφωνία με Scania
για τη χρεοκοπημένη
Northvolt
Θετική εξέλιξη για τη χρεοκοπημένη Northvolt αποτελεί η συμφωνία με τη Scania με βάση την οποία η τελευταία θα αγοράσει το κομμάτι της Northolt που κατασκευάζει μπαταρίες για τη βαριά βιομηχανία. Η σουηδική Northvolt, αποτελούσε την καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου αντιπάλου στους ασιάτες κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα αλλά κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα. Η Scania, μέρος της θυγατρικής εταιρείας κατασκευής φορτηγών Traton της Volkswagen, είχε προσφερθεί τον Φεβρουάριο να αγοράσει τη Northvolt Systems Industrial για 6 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η πτώχευση έθεσε το σχέδιο σε αναμονή.
Goldman Sachs:
αύξηση κερδών
15% στο 3μηνο
Η Goldman Sachs ανακοίνωσε αύξηση 15% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Τα κέρδη της Goldman αυξήθηκαν σε 4,74 δισ. δολάρια ή 14,12 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 4,13 δισ. δολάρια ή 11,58 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Οι διακυμάνσεις στις αγορές ανέβασαν τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να μετριάσουν το πλήγμα από τους νέους δασμούς.