Το ΚΕ Δημοτικό Εκάλης Λεμεσού, είναι το 1ο δημοτικό στην Κύπρο με πίνακα επικοινωνίας

Μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού APIS – Autism Praxis Infinity Solutions – Non-Profit

Μια νέα εποχή ξεκινά για την ένταξη και την προσβασιμότητα στην κυπριακή εκπαίδευση! Το ΚΕ Δημοτικό Σχολείο Εκάλης στη Λεμεσό γίνεται το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Κύπρο και το δεύτερο σχολείο Παγκύπρια, που αποκτά σταθερό πίνακα επικοινωνίας (communication board) στην αυλή του. Ο πίνακας αυτός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της αλληλεπίδρασης και της ισότιμης συμμετοχής όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως ικανοτήτων.

Η Νέφη Χαραλάμπους Darden, Εθελόντρια Ομάδας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στο
Μη-κερδοσκοπικού οργανισμού APIS, εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ενέργειας αυτής.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται στον Διευθυντή του σχολείου, κ. Σπύρο Δημοφάνους, ο οποίος όχι μόνο στήριξε και υλοποίησε την τοποθέτηση του πίνακα, αλλά μέσα από τις συμπεριληπτικές πρακτικές που εφαρμόζει καθημερινά, αναδεικνύει το ΚΕ Δημοτικό σε πρότυπο συμπερίληψης και σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται και στην γραμματέα του σχολείου, κα. Ξένια Δημητρίου, της οποίας ο ενθουσιασμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος από τον δικό μας!

Θερμές ευχαριστίες και στην εθελόντρια του οργανισμού APIS, κα Κάλια Ανδρέου, ειδική εκπαιδευτικό του σχολείου, που συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση της δράσης.

Η δημιουργία του πίνακα, ειδικά προσαρμοσμένου για δημοτικά σχολεία, έγινε από την ομάδα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας του APIS και τις εθελόντριες κα. Στέφανη Φράγκου, κα. Νέφη Χαραλάμπους Ντάρτεν και κα. Κάλια Ανδρέου.

Η τοποθέτηση αυτού του πίνακα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την πλήρη συμπερίληψη και τα ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση» αναφέρει.

Ένα εργαλείο για όλους

Ο πίνακας επικοινωνίας απευθύνεται κυρίως σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες – όπως παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση ή άλλα σύνθετα προφίλ επικοινωνίας, όπως και σε αλλόγλωσσα παιδιά – και τους παρέχει τη δυνατότητα να εκφράζουν συναισθήματα, ανάγκες και σκέψεις, ακόμη και χωρίς τη χρήση προφορικού λόγου.

Ο πίνακας περιλαμβάνει βασικές λέξεις, εικόνες και σύμβολα, σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν την καθημερινή επικοινωνία των μαθητών. Με ένα άγγιγμα ή δείξιμο, τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν όσα σκέφτονται, να ζητήσουν βοήθεια ή να αλληλεπιδράσουν με τους συμμαθητές τους. Δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για παιδιά με αναπηρίες, αλλά και ένα μέσο ενσυναίσθησης και συνεργασίας για όλους τους μαθητές.

Γιατί πίνακας στην αυλή;

Η αυλή του σχολείου είναι ο κατεξοχήν κοινωνικός χώρος, γεμάτος παιχνίδι, κίνηση και αλληλεπίδραση. Η επιλογή της τοποθέτησης του πίνακα εκεί, στο πιο ζωντανό σημείο της σχολικής ζωής, ενισχύει τη φυσική κοινωνική επικοινωνία και την αυθόρμητη έκφραση.

Στην αυλή, τα παιδιά έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν επιθυμίες και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα. Με την παρουσία του πίνακα, κάθε παιδί έχει «φωνή», ανεξάρτητα από το επικοινωνιακό του προφίλ.

Περισσότερο από ένα εργαλείο

Ο πίνακας επικοινωνίας είναι σύμβολο σεβασμού, δικαιώματος και ενσυναίσθησης. Υπενθυμίζει πως κάθε παιδί έχει δικαίωμα να εκφράζεται και να γίνεται κατανοητό. Ενώνει παιδιά με διαφορετικές ανάγκες και προάγει μια πιο προσβάσιμη και ισότιμη σχολική κοινότητα.

Το μέλλον της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο

Η τοποθέτηση του πρώτου πίνακα επικοινωνίας σε δημοτικό σχολείο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τα σχολεία χωρίς αποκλεισμούς. Ο οργανισμός APIS (Autism Praxis Infinity Solutions), σε συνεργασία με εκπαιδευτικές κοινότητες και φορείς, συνεχίζει την προσπάθεια επέκτασης της δράσης σε όλη την Κύπρο.

Στόχος είναι να εξοπλιστούν περισσότερα σχολεία με τέτοιους πίνακες και να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τον τρόπο που τους ταιριάζει.

Γιατί κάθε παιδί αξίζει να ακουστεί.

Η επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα για μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς, και το ΚΕ Δημοτικό Εκάλης μόλις άνοιξε τον δρόμο.

Στη φωτογραφία ο διευθυντής του ΚΕ Δημοτικού Σχολείου Εκάλης στη Λεμεσό, κύριος Σπύρος Δημοφάνους και η ειδική εκπαιδευτικός κυρία Κάλια Ανδρέου.