Το μυστικό του… Φαλήρου και του νταμπλ

Λένε πως την πρώτη φορά έτυχε. Τη δεύτερη πως είναι απλά μια σύμπτωση. Την τρίτη όμως ότι πρόκειται για κανονική «πολεμική πράξη». Παραδόξως δεν λένε τίποτα για την τέταρτη. Πολλώ δε μάλλον για την πέμπτη. Για μια κατάσταση που όχι απλά επαναλαμβάνεται, αλλά που εξελίσσεται σε κανονικό μοτίβο. Στην προκειμένη περίπτωση; Το μοτίβο των εντός έδρας ντέρμπι του Ολυμπιακού. Κατ’ επέκταση και του νταμπλ, αν όλα ολοκληρωθούν ομαλά για τους κυπελλούχους Ευρώπης. Σε μια σεζόν που ήδη προβάρει ερυθρόλευκα για τη μαγιάτικη φιέστα.

Επειτα (και) από την κυριακάτικη 4άρα επί του Παναθηναϊκού, λοιπόν, η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι αγκαλιά με την κατάκτηση του 48ου πρωταθλήματος έχοντας μίνιμουμ απόσταση δέκα βαθμών από τους υπόλοιπους. Και αν αύριο στη Νέα Φιλαδέλφεια (20:30) τελειώσει τη δουλειά και του Κυπέλλου υπερασπιζόμενος το 6-0 του πρώτου ημιτελικού επί της ΑΕΚ; Προσθέτει στο τσεπάκι και το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου. Οπερ σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 2020 και εκείνη την απίθανη ομάδα διά χειρός Πέδρο Μαρτίνς, πάει να κατακτήσει το νταμπλ: Ακριβώς στα 100 γενέθλια.

Και αν η ερώτηση, των άλλων, είναι «μα πώς το κάνει;», η απάντηση είναι λιτή και κατανοητή. Μέσα από τα ντέρμπι. Εχει παίξει 10 με Παναθηναϊκό (5), ΑΕΚ (3) και ΠΑΟΚ (2) σε πρωτάθλημα (7) και Κύπελλο (3). Εχει νικήσει στα 7 (ΑΕΚ 3, Παναθηναϊκό 2, ΠΑΟΚ 2) και έχει και 3 ισοπαλίες (όλες με τον Παναθηναϊκό). Στην «ειδική βαθμολογία» ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες για τη Super League, στην κανονική διάρκεια αλλά πλέον και στα playoffs που ξεκίνησαν, o Ολυμπιακός μέσα από τα ντέρμπι έχει 17 βαθμούς (5 νίκες, 2 ισοπαλίες) με 15-7 γκολ. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 9 (6-8 γκολ), η ΑΕΚ με 7 (8-11 γκολ) και ο ΠΑΟΚ με 5 (9-12 γκολ). Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις πραγματικές διαφορές θα διαπιστώσει ότι στα ντέρμπι χτίστηκε η διαφορά. Στα ματς των έξι βαθμών, που οι τρεις της νίκης συνδυάζονται με τους τρεις βαθμούς που δεν κερδίζει ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός απέκλεισε τους Πράσινους από το Κύπελλο και με το 6-0 επί της ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό έχει λογαριασμό γκολ 8-1 σε αυτά τα ντέρμπι. Και μιας και πλέον το δείγμα είναι πραγματικά μεγάλο, έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια μιας ακόμη πιο προσεκτικής ματιάς σε αυτό. Προχθές ας πούμε, η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ χωρίς τη… μισή βασική της ενδεκάδα (Ρέτσος, Κάρμο, Εσε, Κωστούλας, Ελ Κααμπί) άνοιξε το σκορ στα 46 δευτερόλεπτα και το έκανε το 2-0 στο 16΄, ποντάροντας στα τάκλιν του – μάλλον έχει δίκαιο και για αυτόν ο σοφός Βάσκος – Ρομάν Γιάρεμτσουκ και του Ντάνι Γκαρθία. Και με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, μόλις στο 51΄ ήταν ξανά ο ουκρανός φορ που πέτυχε το 3-1 θυμίζοντας εκείνο το «κλασικό» αξίωμα που επιμένει πως το μυστικό των ντέρμπι κρύβεται στην εκκίνηση. Στον τρόπο που μπαίνεις στο γήπεδο. Και στα δύο ημίχρονα.

Αν το έκαναν πρώτη φορά οι κυπελλούχοι Ευρώπης; Κάθε άλλο. Μια σύντομη ματιά στα όσα προηγήθηκαν εξηγεί ότι έχουν πιάσει σχοινί κορδόνι αυτή τη μέθοδο, στα φετινά ντέρμπι πρωταθλήματος του «Γ. Καραϊσκάκης». Με αποδείξεις. Στο 4-1 του Νοέμβρη (24/11) με την ΑΕΚ  οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί μόλις στο 7΄. Και όταν η Ενωση ισοφάρισε (Μαρτιάλ 43΄); Μπήκαν στα αποδυτήρια και βγήκαν…σεληνιασμένοι. Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έβαλε ακόμη δύο γκολ σε χρόνο dt (49′, 51′)  και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Γρήγορα άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός και στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την κανονική διάρκεια (1-1), στα τέλη Γενάρη. Το έβαλε ο Νταβίντ Κάρμο στο 14΄. Εκεί όμως η ομάδα του Μεντιλίμπαρ δεν νίκησε, διότι μια κάκιστη απόφαση του διαιτητή έστειλε τον Κοστίνια με αποβολή στα αποδυτήρια πριν απ’ την ανάπαυλα.

Πολύ γρήγορα, προηγήθηκε ο Ολυμπιακός και στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ στα τέλη Φλεβάρη. Ανοιξε το σκορ μόλις στο 6΄ ο Ροντινέι με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Και υπάρχει φυσικά και το δεδικασμένο του Κυπέλλου, κόντρα στην ΑΕΚ. Το 6-0 ξεκίνησε με τους Πειραιώτες να ανοίγουν το σκορ στο

8΄ (αυτογκόλ του Μουκουντί). Και το 4-0 και 5-0 έγινε με γκολ στο 47΄ (Πάλμα) και στο

53΄ (Γιάρεμτσουκ). Στο μοναδικό ως τώρα ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης» που οι γηπεδούχοι δεν προηγήθηκαν νωρίς ήταν στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό (1-0) όταν και η επικράτησή τους προέκυψε με το buzzer beater του Χρήστου Μουζακίτη. Συνολικά σε 4 ματς για το πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο έχουν 5 νίκες και 1 ισοπαλία στην ιστορική τους έδρα: Με 17-5 γκολ, εκ των οποίων τα 11 προέκυψαν στις αφετηρίες των δύο ημιχρόνων. Εχει σημασία να αναφέρουμε φυσικά ότι με αυτό τον τρόπο οι Ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν και στις έξι αναμετρήσεις. Και όταν συμβαίνει αυτό, τα υπόλοιπα μοιάζουν να ακολουθούν φυσιολογικά…

Τι δείχνουν τα γρήγορα γκολ; Πρώτα από όλα νοοτροπία. Αλλά και την ικανότητα μιας ομάδας να «βάζει» στην εξίσωση το κοινό της δημιουργώντας απίστευτη πίεση στον αντίπαλο. Ο τρόπος που ο Ολυμπιακός ξεκινά στα ματς χωρά στα δύο τάκλιν της Κυριακής. Στην επιθυμία του σέντερ φορ να αρπάξει την μπάλα από τον αντίπαλο τερματοφύλακα από την πρώτη κιόλας κατοχή. Στην ικανότητα του Ντάνι Γκαρθία να στήνει… παραγάδι για όλες τις 50%-50% μπάλες ανεβάζοντας την πίεση ψηλά. Είπαμε την πρώτη φορά έτυχε. Τη δεύτερη είναι απλά μια σύμπτωση. Την τρίτη πρόκειται για κανονική «πολεμική πράξη». Και εδώ ο Ολυμπιακός φαίνεται πως πρόλαβε ήδη και τον τελείωσε τον πόλεμο.