
Ενα ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στις θέσεις τους και Αθήνα, Παρίσι και Τελ Αβίβ ετοιμάζονται για την επιστροφή στις έρευνες πόντισης του καλωδίου ανατολικά της Κάσου, η οποία όπως έχουν αναφέρει «ΤΑ ΝΕΑ» εκτιμάται πως θα γίνει το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Η ταυτόχρονη παρουσία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα του γάλλου υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Κρήτη επιτρέπουν σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους να κάνουν λόγο για κρίσιμη φάση σε σχέση και με την επανέναρξη των θαλάσσιων ερευνών.
Ο Λεκορνί θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 14 Απριλίου για συζητήσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, που θα συμπεριλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, αλλά και την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, όπως και την εξέλιξη των ερευνών για το καλώδιο. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο με τα 22 μαχητικά Rafale που μεταφέρει, τις δύο φρεγάτες, το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, που αποτελούν την ομάδα μάχης, ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στον Ινδικό και σύμφωνα με πληροφορίες θα «δέσει» στη Σούδα στις 13 Απριλίου.
Η Αθήνα μάλιστα προχώρησε με σχετική ΝΟΤΑΜ και στη δέσμευση περιοχής νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης από τις 11 έως και τις 18 Απριλίου για ασκήσεις των μαχητικών Rafale του γαλλικού αεροπλανοφόρου. Αυτό σημαίνει πως η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού περνάει αυτές τις ώρες τη διώρυγα του Σουέζ και στις 11 του μηνός θα μπει στην περιοχή ασκήσεων με όλη την ομάδα μάχης της, στέλνοντας ηχηρότατο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία. Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν στα «ΝΕΑ» πως είναι θέμα λίγων ημερών και η έκδοση της σχετικής NAVTEX για την επανέναρξη ερευνών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Πάντως η Τουρκία από την πλευρά της στέλνει σε αποστολή που θα διαρκέσει μέχρι στις 20 Απριλίου στο Αιγαίο το ερευνητικό «Bilim 2», ενώ – μέσω διαρροών από τα τουρκικά υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Türkiye» – εμφανίζεται αποφασισμένη να προστατεύσει τα υποτιθέμενα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάνοντας λόγο για «μια επικίνδυνη συμμαχία στο Αιγαίο» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, το εν λόγω δημοσίευμα κατ’ ουσίαν προειδοποιεί για σκηνικό έντασης στο Αιγαίο εμπλέκοντας και το Ισραήλ, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως πηγές ασφαλείας από την Αγκυρα αντιδρούν έντονα στα «μονομερή βήματα που πραγματοποιούνται στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ». Οι ίδιες πηγές επιπλέον φέρονται να δηλώνουν ότι «δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα γεγονότα», τα οποία μάλιστα περιγράφονται ως «δραστηριότητες που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες της θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Η διακοπή των ερευνών για το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου κατά τους προηγούμενους μήνες αποδίδεται ευθέως σε ενέργειες που έγιναν, όπως αναφέρεται, από πλευράς τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Διπλωματικές πηγές της Τουρκίας φέρονται να μιλούν για πρόκληση από ελληνικής πλευράς, «δεδομένου ότι τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με αμοιβαία συμφωνία», ενώ γίνεται λόγος και για «εκστρατεία παραπληροφόρησης από ελληνικά ΜΜΕ», σύμφωνα με την οποία διαβεβαιώσεις που έχει λάβει, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθυπουργός από τον γάλλο πρόεδρο και τον ισραηλινό ομόλογό του σχετικά με το ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα από πλευράς Τουρκίας» κατά την πόντιση των καλωδίων, περιγράφονται ως «αβάσιμοι ισχυρισμοί». Ενδεικτικό του σκηνικού έντασης που μοιάζει να στήνεται είναι η υπενθύμιση πως η Αγκυρα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα επί του πεδίου χωρίς καμία επιφύλαξη» και πως η συνέχιση των ερευνών «υπό στρατιωτική προστασία» θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να υπονομεύσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.