
Σε νέα στρατηγική αιφνιδιασμού, είτε με μίνι «θετικές» εξαγγελίες είτε με παροχές που θα μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαφορά για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, προστρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας τις τελευταίες εβδομάδες να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων.
Η οικονομική πολιτική ξαναμπήκε στην κυβερνητική βιτρίνα ως εκείνη που, όπως έχουν μετρήσει στο Μαξίμου, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό κλίμα, ενώ επιχειρείται ταυτόχρονα να τονωθεί το «κοινωνικό» πρόσημο. Αυτό δείχνουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις που ξάφνιασαν ακόμα και υπουργούς για ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και οι «διευκολύνσεις» που αναμένονται με το βλέμμα σε πολυπληθείς κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες: στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (με το αναμενόμενο πρόγραμμα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων).
Το μοντέλο της κυβερνητικής καθημερινότητας αλλάζει με συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένους λόγους, ύστερα από μήνες αδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να καθορίσει τη δημόσια συζήτηση, λόγω εγκλωβισμού της κυβέρνησης σε ένα πολλαπλώς πιεστικό περιβάλλον – έως και σε απολογητική θέση για ζητήματα όπως τα Τέμπη και, τελευταία, η Ομάδα Αλήθειας για την οποία η αντιπολίτευση ζητάει παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Γιατί φτάσαμε στις παροχές
Ο τρόπος φαίνεται από το πρόσφατο διάγγελμα για το ένα δισ. προς ενοικιαστές, χαμηλοσυνταξιούχους, ανθρώπους με αναπηρία και δημόσιες επενδύσεις: «Καμία συζήτηση με κανέναν» ήταν η οδηγία Μητσοτάκη στα μοναδικά στελέχη (Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Μιχάλης Αργυρού) που γνώριζαν πριν από το Πάσχα ότι προετοιμάζεται ένα προ ΔΕΘ μίνι πακέτο παροχών. Οι λόγοι που, στην προσπάθεια του Μαξίμου να ξαναμιλήσει σε ακροατήρια τα οποία προσώρας δείχνουν να μην ακούν την κυβέρνηση, υιοθετείται μοντέλο αιφνιδιασμού σε επικοινωνιακό επίπεδο και παροχών νέου τύπου σε πρακτικό επίπεδο είναι οι εξής:
- Ο πρώτος και κυριότερος είναι, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι διαδοχικές αναλύσεις μετρήσεων στο Μαξίμου, που έχουν επιβεβαιώσει την προβληματική εικόνα της ΝΔ σε κρίσιμα κοινά, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι παραγωγικές ηλικίες, ενόσω οι νεότεροι κρατούν ακόμα μεγαλύτερη τη δημοσκοπική τρύπα, μεγεθύνοντας άρα αθροιστικά τις απώλειες.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει έπειτα από το πρόσφατο εσωκομματικό στραπάτσο με τις Ενοπλες Δυνάμεις (την εισοδηματική ενίσχυση που ανακοινώθηκε) και τα Σώματα Ασφαλείας (την ενίσχυση που παραπέμφθηκε στη ΔΕΘ) να σέρνονται η παραφιλολογία και πολύ περισσότερο τα πιεστικά αιτήματα από εκλογικά κοινά που ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος διάψευσης των προσδοκιών.
- Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την αντιπολίτευση. Αυτό που θα ήθελε το Μαξίμου είναι, δίνοντας «μικρές» απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας μεγάλων ακροατηρίων, να βραχυκυκλώνει τους πολιτικούς αντιπάλους του και χωρίς να δίνει ευκαιρία προετοιμασίας να τους οδηγεί σε «βιαστικές» αντιδράσεις. «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό μέτωπο στην κριτική τους» για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, λένε οι κυβερνώντες, δείχνοντας ότι στόχος τους είναι να σηκώσουν τα περί «στείρας αντιπολίτευσης».
Μέχρι 15/9 οι αιτήσεις αμφισβήτησης
Της Μαρίας Βουργάνα
Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και το φόρο που τους έχει υπολογίσει η Εφορία έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Την πλατφόρμα myBusinessSupport, θα πρέπει να επισκεφθούν όσοι θεωρούν πως αδικούνται από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ για τα μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία η προθεσμία εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου 2025.
Οι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο και το τεκμαρτό εισόδημα μέσω δύο επιλογών. Η πρώτη αφορά αντικειμενικούς λόγους όπως νοσηλεία, στρατιωτική θητεία, που οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση πέρυσι και πρέπει να περιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα και κατ’ επέκταση ο φόρος.
Στη δεύτερη περίπτωση που ο φορολογούμενος υποστηρίζει πως τα πραγματικά του εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά, ο δρόμος της αμφισβήτησης περνά από τον φορολογικό έλεγχο αφού νωρίτερα ο φορολογούμενους συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο δηλώνοντας ό,τι έχει και δεν έχει σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για μια ακτινογραφία τύπου «πόθεν έσχες» με τον επαγγελματία να δηλώνει από σπίτια έως καταθέσεις, δαπάνες και έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο.
Το ερωτηματολόγιο
Για να προχωρήσει η διαδικασία αμφισβήτησης, πρώτα συμπληρώνεται το ερωτηματολόγιο και ακολουθεί η υποβολή της αίτησης ελέγχου. Θα πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση, που σημαίνει πως το εκκαθαριστικό με το τεκμαρτό εισόδημα θα εκδοθεί και ο φόρος που βεβαιώνεται θα αρχίσει να γίνεται απαιτητός εντός των νόμιμων προθεσμιών ακόμα και εάν στο μεταξύ έχει υποβληθεί αίτηση αμφισβήτησης και φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή εμπροθέσμως της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που αφορά, έχοντας συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων».
Δωρεάν αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον
Της Μάρθας Καϊτανίδη
Από τα μέσα του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η δωρεάν αποστολή κατ’ οίκον Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) σε ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για την υγεία τους νοσήματα. Δεδομένου ότι η έναρξη του προγράμματος μετράει αντίστροφα η διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα, ώστε να μην εξαιρεθεί κανείς από τους συνολικά 120.000 δικαιούχους που το επιθυμεί. Οι ασθενείς πρέπει να πρέπει να κάνουν εισαγωγή στην Κεντρική Σελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) και να επιλέξουν τον υπερσύνδεσμο «Παραλαβή ΦΥΚ» και έπειτα να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα.
Σε πρώτη φάση η αποστολή κατ’ οίκον θα αφορά κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (περί τους 72.000 ασθενείς) ενώ το χρονοδιάγραμμα θέλει τον Ιούνιο το πρόγραμμα να επεκτείνεται στο σύνολο της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού αφορούν την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως αυτοάνοσα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Crohn κ.ο.κ.) ενώ στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται υποστηρικτικά φάρμακα χημειοθεραπείας όπως είναι οι ερυθροποιητίνες. Όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του Οργανισμού, στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις με έμφαση σε εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα αλλά και όσων διαμένουν σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν αυτόνομα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Κατά την πρώτη φράση υλοποίησης του σχεδίου η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει την αποστολή των ΦΥΚ σε ιδιωτικές κλινικές, όπου απευθύνονται ασφαλισμένοι για να λάβουν τη θεραπεία τους (κυρίως ογκολογικοί ασθενείς). Με τον τρόπο αυτό θα αποδεσμευτεί απαραίτητο προσωπικό, ιδίως στα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ της πρωτεύουσας, ώστε να αφιερωθεί στη διά ζώσης εξυπηρέτηση των ασθενών που απευθύνονται (και θα συνεχίσουν να απευθύνονται από επιλογή) σε αυτά.
Παράλληλα όμως και εκτός από την αποστολή αντιιικών φαρμάκων, μέσω του ίδιου προγράμματος θα διακινούνται τα ΦΥΚ στα συνολικά 68 Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά (κυρίως Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας και απομακρυσμένων περιοχών από όπου εξυπηρετούνται συνολικά περί τους 16.000 ασθενείς μηνιαίως.
Επειτα στα μέσα – ή το αργότερο στα τέλη – Μαΐου θα ξεκινήσει, σε δεύτερη φάση, η δωρεάν αποστολή ΦΥΚ κατ’ οίκον για όλα τα φάρμακα για τους ασθενείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (72.000) ενώ στις αρχές του καλοκαιριού το πρόγραμμα θα επεκταθεί στην υπόλοιπη επικράτεια (αφορά περίπου 53.000 δικαιούχους).
Δικαιούχοι 1 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Της Μαρίας Βουργάνα
Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2025 θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης Επιδότησης από επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είναι δικαιούχοι του μέτρου επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. Οι δικαιούχοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών με βάση την εκκαθάριση εισοδήματος οικονομικού έτους 2023 έως 10 εκατ. ευρώ, να είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινου ή κίτρινου χρώματος) και να έχουν έστω και για μία ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενίσχυσης ενεργή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εμπορικής ή βιομηχανικής χρήσης.
Παράλληλα θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει τόσο στη ΔΕΔΔΗΕ όσο και στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας το ΑΦΜ τους και είτε να έχουν εξοφλήσει είτε να μη διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από τον διακανονισμό ποσών που αφορούν διαπιστωμένες ρευματοκλοπές για περίοδο κατανάλωσης από την 1/1/2020 και εφεξής. Η περίοδος χορήγησης των επιδοτήσεων επιχειρήσεων αφορά καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από 1/12/2024 έως και 28/2/2025.
Η αίτηση θα υποβάλλεται από εκπρόσωπο της επιχείρησης που κατέχει νομίμως κωδικούς (username και password) πρόσβασης της επιχείρησης στις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (Τaxisnet), σε ειδική διαδικτυακή πύλη που διαμορφώνει ο ΔΕΔΔΗΕ και ο αιτών θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της επιχείρησης χρησιμοποιώντας τους εταιρικούς κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet.
Αν στο ΑΦΜ δεν βρεθεί καμία συνδεδεμένη παροχή που ήταν ενεργή στο διάστημα Δεκεμβρίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, θα εμφανίζεται μήνυμα που δεν θα επιτρέπει την είσοδο στην πλατφόρμα. Το ποσό που θα προκύψει από τη διαδικασία υπολογισμού θα πιστωθεί αυτόματα στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικό, από τον προμηθευτή μετά τη λήξη υποβολής των αιτήσεων.