Ψάχνουν συνταγή κατά της εσωστρέφειας

Τη σωστή συνταγή απέναντι στην εσωστρέφεια προσπαθεί να βρει η Χαριλάου Τρικούπη, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη πολιτική συγκυρία, αλλά και την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω με τις συνεχείς εσωκομματικές εστίες που ανάβουν. Μετά τη σκόνη που σήκωσε ξανά η συζήτηση για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης με τον Χάρη Καστανίδη, επιτελικά στελέχη επισημαίνουν πως το σήμα που φαινομενικά εκπέμπεται για πρακτική αποκλεισμών δεν είναι σωστό – καθώς στη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου και στις περιοδείες για τις περιφερειακές συνδιασκέψεις συμμετέχουν όλοι, και οι συμμετέχοντες στο Πολιτικό Κέντρο, οι οποίοι στην πραγματικότητα εκπροσωπούν τις βασικές τάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτά ενόψει και της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) για την υπόθεση της Κατερίνας Μπατζελή, η οποία επί της ουσίας αποκάλυψε το μέγεθος του ρήγματος εντός του πασοκικού εσωκομματικού πεδίου. Η ίδια η Μπατζελή τόνισε χθες (Σκάι) πως «έχει γίνει μια σημαντική παρερμηνεία και θα αποδειχθεί. Θα τη συζητήσουμε στα όργανα (…) Πουθενά δεν αναφέρθηκα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Στήριξα και υποστήριξα την άποψη του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη σχετικά με την άρνησή μας για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την άλλη πλευρά για τον τρόπο με τον οποίο δεν πρέπει να συμπορευόμαστε ή να πιεζόμαστε από τη ΝΔ», επεσήμανε η πρώην υπουργός, επιμένοντας πως βρίσκεται «εντός πολιτικής γραμμής». Σύμφωνα με την εκτίμηση της Μπατζελή, μια ενδεχόμενη διαγραφή της «θα ενισχύσει την εσωστρέφεια» στο κόμμα, κάτι το οποίο η ίδια δεν επιθυμεί.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως οι ίδιοι δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ως «κόμμα ευθύνης» – και υπό αυτό το πρίσμα καταθέτουν διαρκώς κυβερνητικές προτάσεις, που ήδη έχουν παρουσιαστεί για τομείς όπως το Στεγαστικό, η νησιωτικότητα, η υγεία και η ασφάλιση. Και επιμένουν πως αυτός ο δρόμος, όταν η συγκυρία αλλάξει, θα φανεί αποδοτικός για ένα ακροατήριο που αναζητά προοδευτική εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Νέα υποχώρηση

Η αίσθηση, ωστόσο, ότι κάτι πάει στραβά στο εσωτερικό του κόμματος, ανεξαρτήτως του ποιος φταίει και ποιος όχι, δεν λειαίνεται ούτε από τη δημοσκοπική συγκυρία: άλλη μία δημοσκόπηση, της GPO («Παραπολιτικά»), δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου (12,8%), με συνεχή φθορά, πίσω από τη ΝΔ (23,3%) αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (13,4%), η οποία φαίνεται πως συνεχίζει να βρίσκεται σε δημοσκοπικό άλμα και σε διαρκώς ανοδική πορεία. Η σταθεροποίηση σε ένα διψήφιο ποσοστό για την Πλεύση δημιουργεί το βασικό ερώτημα για την επόμενη ημέρα στον προοδευτικό χώρο, ωστόσο αίνιγμα παραμένει το αν και το για πόσο θα παραμείνει ανθεκτική. Τη στιγμή που η Πλεύση παραμένει δέκτης ψηφοφόρων από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις (και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στο 5,7%, δείχνοντας επί της ουσίας πως αυτό είναι το δημοσκοπικό «πάτωμά» του), η συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς διχάζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς το 43,8% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το 47,9% διαφωνεί.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 54,5% των ερωτωμένων θα προτιμούσε να μείνει «ένας απλός βουλευτής», το 18,4% να επιστρέψει ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και το 14,6% να ιδρύσει ένα καινούργιο κόμμα – η ερώτηση έρχεται όσο ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στο Χάρβαρντ και συνεχίζει τις επαφές του σε πολιτικό και πανεπιστημιακό επίπεδο.