
Με την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Επανεκκίνησης (ΚΕΕ), η οποία απαριθμεί 730 πρόσωπα που είτε βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ είτε αποχώρησαν και επιστρέφουν είτε βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε διαφορετικούς χώρους (όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι), ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει μια διαδικασία διεύρυνσης στον δρόμο προς το συνέδριο του Ιουνίου. Τα πρόσωπα αυτά προέρχονται από συνδικαλιστικούς χώρους και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τον χώρο των επιστημών. Οι περισσότεροι αποτελούν μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρώην βουλευτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης 2015-2019: μέσα στη λίστα μπορεί να διακρίνει κανείς τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Μελίδης και Μαριζέτα Αντωνοπούλου), τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού Νίκο Νυφούδη, τους Γιάννη Αμανατίδη, Κώστα Γαβρόγλου, Νίκο Μανιό, Γιάννη Καρυπίδη, Φωτεινή Μπακαδήμα, Συμεών Μπαλλή, Μουσταφά Μουσταφά, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Αγγελο Τόλκα – όλοι πρώην βουλευτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, ενώ κάποιοι βρέθηκαν κάποιο διάστημα και κοντά στη Νέα Αριστερά.
Βέλη προς την πλευρά
της Ζωής
Η συμμετοχή τους στον προσυνεδριακό διάλογο δεν θα είναι, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «επικοινωνιακή ή προσχηματική», καθώς η ΚΕΕ θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με την Κεντρική Επιτροπή στον δρόμο προς το συνέδριο, με συμμετοχή στις επιτροπές καταστατικού και θέσεων. «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους νέους μας συντρόφους που βρισκόμαστε μαζί για πρώτη φορά και απολογούμαι στους συντρόφους που ξαναβρεθήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φάμελλος, μιλώντας εκ νέου για την ανάγκη του διαλόγου και της συστράτευσης του προοδευτικού χώρου: «Υπάρχουν ρόλοι και ευθύνες για όλους, αλλά με δουλειά. Οχι σε ένα κλειστό δωμάτιο» σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως η πρότασή του για το νέο καταστατικό είναι η κατάργηση των τάσεων που λειτουργούσαν για την «επιβίωση προσωπικών μηχανισμών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την κυβερνητική παρακαταθήκη του κόμματος, περιγράφοντας τη σημασία της «κυβερνώσας Αριστεράς», ενώ παράλληλα έριξε τα βέλη του προς την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μιλώντας μεταξύ άλλων για «όψιμους αντισυστημικούς» που βρέθηκαν στις πλατείες απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συζήτηση για την αναδιοργάνωση του προοδευτικού χώρου ταιριάζει με τις εξελίξεις. Η Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, την ώρα που οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην Πατησίων για την πιθανότητα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται και δημόσια – με τους παρατηρητές να εκτιμούν πως αναμένεται μια δύσκολη συζήτηση μεταξύ των στελεχών και εντός του οργάνου. Σε αυτό το πλαίσιο, πέντε πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σωκράτης Βαρδάκης, Σπύρος Λάππας, Σάκης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης) ζητούν από τον Φάμελλο και τον Αλέξη Χαρίτση «να τα βρουν»: «Πιστεύουμε ότι διαμορφώνεται η πολιτική αξίωση-πρόταση προς τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, επιτέλους, να συνομιλήσουν, να συνεργαστούν, να συνυπάρξουν στα πλαίσια της συντροφικότητας και της ενότητας, θέλοντας να υπηρετήσουν το κοινό καλό της πατρίδας και όχι τον εαυτό τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους. «Δεν επιστρέφει κανείς σε κανέναν. Επιστρέφουμε όλοι μαζί στον βαθύτερο ιστορικό μας εαυτό που μας ενώνει. Δημιουργούμε την κρίσιμη Προοδευτική Συμμαχία Ενότητας που μπορεί να φέρει κοντά μας και άλλες δυνάμεις του χώρου μας». Ο Φάμελλος στη χθεσινή παρουσίαση απάντησε και σε αυτούς: «Την ώρα που η κοινωνία λέει “βρείτε τα”, πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν γρήγορα θέση. Να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οσοι αγνοούν την κοινωνική απαίτηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κοινωνία που θέλει προοδευτική συνεργασία και να δικαιολογήσουν στην κοινωνία τη στάση τους» ανέφερε, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες για ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.
Από αυτή την κουβέντα, σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές εξαιρούν την Πλεύση Ελευθερίας, για την οποία και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο forum των Δελφών επανέλαβε πως δεν έχει εκφράσει προοδευτικές θέσεις.