
Δέκα βρετανικά, ένα γαλλικό και ένα κυπριακό πανεπιστήμιο κατέθεσαν αίτηση στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (που έληξε στις 31 Μαρτίου) για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), σύμφωνα με τον Νόμο 5094/2024.
Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας: «Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι μια κατάκτηση με πολλαπλά οφέλη: για τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, την ελληνική οικονομία και φυσικά και για την ίδια την Ελλάδα».
Αδειοδότηση
Η αίτηση, προφανώς, δεν αποτελεί και αδειοδότηση. Οι αιτήσεις, όπως ορίζει ο Νόμος 5094 που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάρτιο, ορίζει πως η άδεια χορηγείται με απόφαση του/της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Επομένως, οι αιτήσεις των 12+1 μητρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τους αντίστοιχους φακέλους θα διαβιβαστούν αμέσως στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Ταυτόχρονα, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο οποίος θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων. Τα κριτήρια που πρόκειται να εφαρμόσουν τόσο η ΕΘΑΑΕ όσο και ο ΕΟΠΠΕΠ είναι αυστηρά καθορισμένα με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των παραρτημάτων θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των φακέλων από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, καθώς και από τον βαθμό αρτιότητας των αιτήσεων.
«Νέο κεφάλαιο»
Για «νέο κεφάλαιο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση» κάνει λόγο στη δήλωσή της η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη. «Η Ελλάδα κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση» τονίζει μεταξύ άλλων. «Μια μεταρρύθμιση που προσφέρει νέες επιλογές στους έλληνες φοιτητές, καθιστά την Ελλάδα εκπαιδευτικό προορισμό για χιλιάδες αλλοδαπούς φοιτητές, δίνει την ευκαιρία επιστροφής στο πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό δυναμικό επιστημόνων μας που εργάζονται στο εξωτερικό και μεταλλάσσει τη χώρα μας από παγκόσμια «εκπαιδευτική» ιδιαιτερότητα σε κόμβο γνώσης και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για απελευθέρωση της δημιουργικότητας, για άνοιγμα στον κόσμο, για επένδυση στο μέλλον των νέων μας». Στη δήλωση της, η υπουργός αναφέρεται επίσης στην επόμενη φάση, την «αξιολόγηση όλων των αιτήσεων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης βάσει αυστηρών, διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων ποιότητας και διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η πολιτεία παραμένει εγγυητής της ποιότητας, της διαφάνειας και της ισότητας των ευκαιριών».
Ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου χαρακτηρίζει ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης και της εξωστρέφειας της ανώτατης εκπαίδευσης» την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων και μιλάει για ενίσχυση της Ελλάδας ως διεθνούς εκπαιδευτικού κόμβου.
«Επικοινωνιακό αφήγημα»
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης σε δήλωσή του κάνει λόγο για: «επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης που στήριξε τον σχετικό νόμο» το οποίο «καταρρέει». «Οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις, τα τεχνάσματα και τα ψέματα της ΝΔ», αναφέρει μεταξύ άλλων, «έρχονται πλέον σε σύγκρουση με την πραγματικότητα: κανένα νέο, μεγάλο και αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν ήρθε στη χώρα. Ολες σχεδόν οι αιτήσεις προέρχονται από τα ήδη λειτουργούντα κολέγια τα οποία “αναβαθμίζονται”, μέσα από τη μεταμφίεσή τους σε ΝΠΠΕ, σε πανεπιστήμια».
—
Η λίστα των ξένων ΑΕΙ
Τα μητρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που κατέθεσαν αίτηση για λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026 είναι:
1. The Open University
2. The University of York
3. University of Greater Manchester
4. Université Sorbonne Paris Nord
5. University of Derby
6. The University of West London
7. University of Essex
8. University of Nicosia
9. London Metropolitan University
10. Queen Margaret University
11. The University of Keele
12. University of East London
+1. Sunderland University, κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026 – 2027
* Να σημειωθεί ότι 11 από αυτά είχαν ήδη συνεργασίες στη χώρα μας με κολέγια
* Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2026 – 2027 παραμένει ανοικτή