Albanese: Είμαστε προετοιμασμένοι για τους νέους δασμούς Τραμπ

Εκτός από την απόφαση της RBA για το επιτόκιό της, στη… σκιά των δασμών Τραμπ κινείται και η προεκλογική εκστρατεία.

Ως γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα (ώρα ΗΠΑ, αύριο ξημερώματα Αυστραλίας) μία σειρά από «ανταποδοτικούς» δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεργάτες του Λευκού Οίκου έχουν εκπονήσει σχέδια για δασμούς 20% στα περισσότερα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήριζε την 2α Απριλίου ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» (Liberation Day) για τις ΗΠΑ, αλλά οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούσαν για την περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τις συνέπειες σε όλο τον Κόσμο.

Η Αυστραλία ευελπιστούσε ότι θα είναι αυτήν τη φορά στις… εξαιρέσεις, καθώς δεν επέβαλε κυρώσεις -όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα- σε αμερικανικά προϊόντα μετά την ανακοίνωση των «πρώτων» δασμών για το αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι αρμόδιοι προετοιμάζονταν για «οποιοδήποτε αποτέλεσμα» κατά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» και… προετοίμαζαν το έδαφος σχετικά.

«Η κυβέρνησή μας συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Τραμπ, υποστηρίζοντας σθεναρά τα συμφέροντα της Αυστραλίας», επισήμανε ο υπουργός Εμπορίου, Don Farrell.

«Οι αυστραλιανές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των συζητήσεων.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δε θα ανταλλάξουμε ποτέ τα πράγματα που μας κάνουν την καλύτερη χώρα στον Κόσμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο PBS και τη «μάχη» που έχουν ανοίξει οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες.

Στο «παιχνίδι» πάντως είχαν μπει και οι κτηνοτρόφοι στην Αυστραλία, που έλαβαν προειδοποίηση να αναμένουν… κάθε αποτέλεσμα σε σχέση με τους δασμούς.

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ φέρονταν να είναι και οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη ρύθμιση «εξουσιών» των τεχνολογικών εταιρειών και ειδικά την επιβολή κανόνων για τα social media.

Από τη Βικτώρια, σήμερα, ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, επανέλαβε ότι διεξάγονταν καθημερινά συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ ενόψει του νέου γύρου δασμών.

«Είμαστε σίγουρα προετοιμασμένοι … για οποιοδήποτε αποτέλεσμα αποφασιστεί. Και αυτό θα το δείτε αύριο (Πέμπτη)», δήλωσε.

Δεν έχασε δε την ευκαιρία να επικρίνει τον αρχηγό του Συνασπισμού, Peter Dutton.

«Λέει διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα», μεταξύ του να επαινεί τον πρόεδρο Trump και να υπερασπίζεται την Αυστραλία.

Ως πρωθυπουργός, πρόσθεσε, «υπερασπίστηκα την Αυστραλία όταν έβαλαν δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα».

«Συνεχίζω να υπερασπίζομαι την Αυστραλία και έχω πει πολύ ξεκάθαρα ότι δε θα συμβιβαστούμε και δε θα διαπραγματευτούμε σχετικά με το PBS μας, τη βιοασφάλεια μας (biosecurity – σε σχέση με τις εισαγωγές ζώων από τις ΗΠΑ), τον κώδικα διαπραγμάτευσης για τα μέσα. Θα υπερασπιστώ την Αυστραλία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, τόνισε ότι οι Εργατικοί είναι «ρεαλιστές» όσον αφορά τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιτύχει η κυβέρνηση σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι όλοι μας είμαστε ρεαλιστές. Όπως ξεκαθάρισε … ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε τα πράγματα που κάνουν την Αυστραλία την καλύτερη χώρα στον κόσμο, όπως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Δε θέλουμε την αμερικανοποίηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψής μας. Δε θα αποδυναμώσουμε τους νόμους μας για τη βιοασφάλεια και δε θα ανταλλάξουμε το PBS μας».

Οι Εργατικοί, πρόσθεσε, εργάζονται για τη διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων (diversity trade) σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να πάρουμε σωστές αποφάσεις για την Αυστραλία».

«Και αυτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της διαφοροποίησης του εμπορίου μας».

Επίσημανε ακόμα ότι ο «Κόσμος αλλάζει» και αυτό το βλέπουμε σε όλους τους τομείς της έρευνας, της οικονομίας και της γεωστρατηγικής.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ανθεκτικοί σε μια εποχή αλλαγών και ότι στο πλαίσιο τόσο του εμπορίου όσο και άλλων δεσμεύσεων, όπως η έρευνα, πρέπει να εργαστούμε για τη διαφοροποίηση των σχέσεών μας… Αλλά αυτή τη στιγμή, όπως ακριβώς λέω στους εξαγωγείς μας, πρέπει να διαφοροποιηθούμε. Δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα ‘αυγά’ μας σε μια αγορά. Έτσι και στο πλαίσιο των πανεπιστημίων και της έρευνας, θα έλεγα ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε σε έναν διαφορετικό Κόσμο».

Σε μια σπάνια στιγμή «ενότητας» εν μέσω μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Dutton δήλωσε ότι συμφωνεί με τη στάση της κυβέρνησης Albanese ότι ορισμένα θέματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

«Συμφωνώ με τη θέση του πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με ζητήματα εθνικής σημασίας και σπουδαιότητας», δήλωσε ο κ. Dutton.

Μιλώντας στο Sky News, «απάντησε» και στους παραλληλισμούς που κάνουν οι Εργατικοί για τις πολιτικές που προτείνει ο Συνασπισμός σε σχέση με αυτές που εφαρμόζει ο κ. Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα … πετάξει τις ατάκες (του). Θα βάλει τον Jim Chalmers και άλλους κολλητούς να πετάξουν τις κατηγορίες τους…».

Πρόσθεσε ότι «αν χρειαζόταν να ‘παλέψω’ με τον Ντόναλντ Τραμπ ή με οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη για να προωθήσω τα συμφέροντα του Έθνους μας, θα το έκανα αμέσως και θα έθετα τους Αμερικανούς προ των ευθυνών τους».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω στον πρόεδρο των ΗΠΑ ή στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ή σε οποιονδήποτε άλλον να ‘πατήσει’ πάνω μου ή να ‘πατήσει’ πάνω στη χώρα μας».

«Τελικά, αυτό που θέλει ο κόσμος είναι έναν πρωθυπουργό που μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα μας, και αυτό που είδε στον Anthony Albanese είναι κάποιος που δεν έχει τη δύναμη ή το θάρρος ή τη θέληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Βλέπουν έναν πρωθυπουργό που ήταν αδύναμος … και γι’ αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ μπόρεσε να σταθεί … πάνω στον Anthony Albanese … δε θα το ανεχτώ αυτό».

Ο αρχηγός των Εθνικών -και «σκιώδης υπουργός» Γεωργίας, David Littleproud, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε κίνηση του κ. Τραμπ για την επιβολή δασμών στο αυστραλιανό βόειο κρέας και τη γεωργία θα πλήξει περισσότερο τις ΗΠΑ.

«Αν θέλει να το ‘χτυπήσει’ στο αυστραλιανό βοδινό κρέας, στην πραγματικότητα, θα ‘χτυπήσει’ στο αγαπημένο του φαγητό, ένα Big Mac, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος που μπαίνει σε ένα Big Mac … προέρχεται από την Αυστραλία. Η Αμερική δεν παράγει αρκετό από αυτό για τον εαυτό της. Έτσι, αυτό θα είναι ένας φόρος για τους Αμερικανούς».

The post Albanese: Είμαστε προετοιμασμένοι για τους νέους δασμούς Τραμπ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.