Bloomberg: Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ευρωπαίων για Ουκρανία

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των συναντήσεων που έγιναν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα όπου οι ΗΠΑ μοιράστηκαν προτάσεις για να καταστεί δυνατή η κατάπαυση του πυρός

Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν συνομιλίες την Τετάρτη στο Λονδίνο με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, εν μέσω των πιέσεων από τον Λευκό Οίκο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Bloomberg, που μεταφέρει την πληροφορία επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και οι ειδικοί απεσταλμένοι του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ αναμένεται να συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών και τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ουκρανίας.

Τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Η συνάντηση είναι ένα είδος συνέχειας των συναντήσεων που έγιναν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτές τις συζητήσεις οι ΗΠΑ μοιράστηκαν προτάσεις για να καταστεί δυνατή η κατάπαυση του πυρός και η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πρόθυμες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρακτικά να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, κάτι που ήδη είχε αναφέρει το Bloomberg.

Μια άλλη πρακτική συνέπεια είναι ότι η πρόταση των ΗΠΑ θα παγώσει τη γραμμή του μετώπου, δίνοντας στη Ρωσία τον de facto τον έλεγχο της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Επιπλέον ο στόχος της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα έβγαινε από το κάδρο, αν και, όπως συνεχίζει το Bloomberg, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, ώστε να διασφαλιστεί η ισχύς οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει έδαφος στη Ρωσία.

Είναι, εξάλλου, γνωστή η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα έδινε ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο. Την Παρασκευή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποχωρήσουν από τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χρονική προθεσμία, αλλά ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δει σε «λίγες ημέρες» αν μια συμφωνία είναι «εφικτή βραχυπρόθεσμα».

Εν τω μεταξύ, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 30 ωρών που είχε προτείνει το Μ. Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω του Πάσχα.

Παρά ταύτα, ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει μια πρόταση του Κιέβου για την αποφυγή επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους (ο Ζελένσκι είχε μιλήσει για κατάπαυση 30 ημερών) και είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με την Ουκρανία για το θέμα. Η Ρωσία, εξάλλου, καλωσορίζει κάθε πρόταση παγώνει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: protothema.gr

Το άρθρο Bloomberg: Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ευρωπαίων για Ουκρανία εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.