
Δεν θα κερδίσει ποτέ το Νομπέλ Ειρήνης, σχολίαζε προ μηνός για τον Ντόναλντ Τραμπ ο αρθρογράφος των «Financial Times» Γκίντεον Ράχμαν, αλλά μπορεί να διεκδικήσει το Βραβείο Καρλομάγνου για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ενότητα. Αυτή δοκιμάζεται πια (και) στην εποχή των δασμών, φέρνοντας συνολικά την ΕΕ και ξεχωριστά κάθε κράτος-μέλος μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα: στο «αχαρτογράφητο ακόμη τοπίο», κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διαταράσσει απότομα σταθερές του παρελθόντος στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και συμμαχίες.
Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην ανάγκη για διαβουλευτική προσέγγιση και για ζυγισμένη, ενιαία αντίδραση, καταγράφοντας ωστόσο διαβαθμίσεις στις προσεγγίσεις μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας: απέναντι σε χώρες που βάζουν στο τραπέζι άμεσες και στιβαρές απαντήσεις στις ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, υπάρχουν εκείνες που τάσσονται κατά των κινήσεων κλιμάκωσης, όπως η Ιταλία, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να δρομολογεί και κατ’ ιδίαν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την κλιμάκωση ξορκίζει και η Αθήνα, προκρίνοντας να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – ΕΕ. Την οπτική της ελληνικής πλευράς αναμένεται να περιγράψει ο Μητσοτάκης στη σημερινή συζήτησή του (Οικονομικό Φόρουμ Δελφών) με τον γεωπολιτικό αναλυτή και συγγραφέα Ρόμπερτ Κάπλαν, ωστόσο έδωσε ήδη το γενικό πλαίσιο μιλώντας στο αμερικανικό Breitbart News – ένα μέσο ενημέρωσης του Τραμπ, όπως λένε οι γνωρίζοντες αλλά και όπως δείχνουν οι αναδημοσιεύσεις του αμερικανού προέδρου και η αντίδρασή του στις χθεσινές αναφορές Μητσοτάκη.
Απάντηση Τραμπ
«Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο» είπε ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας καθαρά ότι καθώς οι Ευρωπαίοι ζυγίζουν την αντίδραση στους αμερικανικούς δασμούς, η Αθήνα διεκδικεί διαβουλευτική προσέγγιση. «Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς (σ.σ. της ΕΕ). Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», ήταν η αντίδραση Τραμπ. Η Αθήνα μαζί με τη Λευκωσία και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τάσσεται με την προσέγγιση της Κομισιόν (διαβουλεύσεις – αναλογικά μέτρα δηλαδή), θεωρώντας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ότι η συνθήκη «δεν ευνοεί μεμονωμένες κινήσεις». Οπως τόνισε ο Μητσοτάκης στο Breitbart, «υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα. Στο τέλος της ημέρας η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση», ενώ μίλησε ειδικότερα για τη «στρατηγική εταιρική σχέση» της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, προχωρώντας και σε ξεχωριστές αναφορές στον IMEEC – τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης.
Προς το παρόν η πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση που αναμενόταν για τους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο βρήκε τους «26» σε κοινό μέτωπο – και εκτός μόνο την Ουγγαρία. Στην Αθήνα θεωρήθηκε ως σημαντική η συμπερίληψη του μπέρμπον στα ευρωπαϊκά αντίμετρα – θέμα για το οποίο πίεσαν εντονότερα η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία –, υπό την έννοια ότι αυτό πιθανόν να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών κρασιών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα ήταν στους διεκδικητές αφενός της παράτασης στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με τη σκέψη στις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο, αφετέρου της μη επιβολής δασμών στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν επιπλέον αμερικανικοί δασμοί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Νέα ψηφιακή υπηρεσία
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό πεδίο η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επενδυτικών ροών και της συνεργασίας, εξ ου και η νέα υπηρεσία myOEY.live.gov.gr (υπουργεία Εξωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης), μέσω της οποίας επιχειρηματίες και επενδυτές μπορούν να προγραμματίζουν τηλεδιασκέψεις με εξειδικευμένους υπαλλήλους των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων.