Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Οι έρευνες και τα κοινά σημεία με την αποστολή του φακέλου – βόμβα στην πρόεδρο Εφετών

Τον τρόπο που έδρασε η 38χρονη ομογενής από τη Γεωργία μεταφέροντας τη βόμβα, που όμως εξερράγη στα χέρια της σε κεντρική περιοχή στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίαρχα τη στόχευση που είχε εξετάζουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το voria.gr, στο τελικό στάδιο της πορείας της η γυναίκα εμφανίζεται να κινείται στο πεζοδρόμιο της Αγίου Δημητρίου ερχόμενη από την πλευρά της Ιασωνίδου.

Κρατάει το σάκο με τη βόμβα στα χέρια της και περνάει από τα δύο ΑΤΜ που είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά. Κατεβαίνει τα σκαλιά και στρίβει στη γωνία προς την οδό Πλάτωνος. Στο πεζοδρόμιο αφήνει την τσάντα με τη βόμβα και φεύγει. Ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ανεβαίνει τα σκαλάκια, κινείται στο πεζοδρόμιο με πορεία προς την οδό Ιασωνίδου. Δέκα λεπτά αργότερα εμφανίζεται πάλι.

Κατευθύνεται αμέσως προς το σακίδιο που έχει αφήσει και δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν, πλησιάζει και τότε ο μηχανισμός εκρήγνυται.

Η άτυχη γυναίκα τραυματίζεται πολύ σοβαρά και λίγο αργότερα αφήνει την τελευταία της πνοή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Η πορεία αυτή προκαλεί πλήθος ερωτημάτων που μέχρι τώρα μένουν αναπάντητα, κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου.

Και φαίνεται πως θα μείνουν μέχρι η αστυνομία να φτάσει στα ίχνη και στη σύλληψη συνεργού ή συνεργών της 38χρονης, προκειμένου να ενημερωθεί για τον στόχο του εκρηκτικού μηχανισμού.

Τα σενάρια και τα ενδεχόμενα που εξετάζονται

Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το voria.gr, που εκτιμά η αστυνομία ότι ισχύει, είναι ότι στόχος των βομβιστών ήταν τα ΑΤΜ της Τράπεζας και μάλιστα με σκοπό την έκρηξη και την κλοπή των χαρτονομισμάτων.

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να είναι ισχυρό, καθώς η γυναίκα είχε ποινικό παρελθόν και εμπλέκεται και σε ληστεία με έναν γνωστό κατηγορούμενο για ληστείες Τραπεζών, ο οποίος μάλιστα προβάλλει αναρχικό προφίλ, παρά την κοινού ποινικού δικαίου δράση του.

Έναν 37χρονο ο οποίος ενώ ήταν έγκλειστος στις φυλακές, κατηγορείται ότι έδωσε εντολή και οδηγίες για την κατασκευή ενός φακέλου – βόμβα και την αποστολή της σε συγκεκριμένη πρόεδρο Εφετών στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης τον περσινό Δεκέμβριο.

Ωστόσο ασθενεί με την εικόνα του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης της Τράπεζας που τη δείχνει να περνάει μπροστά από τα ΑΤΜ, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία και να αφήνει το σακίδιο στην άλλη γωνία, γνωρίζοντας ότι μία έκρηξη σε εκείνο το σημείο είναι αδύνατο να πλήξει τα ΑΤΜ.

Υπάρχει βέβαια και μία άλλη, ίσως τραβηγμένη, ερμηνεία του συγκεκριμένου ενδεχομένου.

Η γυναίκα να άφησε σε εκείνο το σημείο τον σάκο με τη βόμβα προκειμένου να μην είναι ορατή όσο θα καίγεται το βραδύκαυστο φυτίλι και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα το τοποθετήσει στον στόχο, δηλαδή τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών για να εκραγεί άμεσα.

Η επιστροφή της στο σημείο δέκα λεπτά μετά, μπορεί να ερμηνευτεί και ως τέτοια, παρ’ ότι τελικά στάθηκε μοιραία για την ίδια, καθώς η βόμβα έσκασε στα χέρια της.

Στιγμιότυπο από το σημείο που έγινε η έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

Τα κοινά σημεία με τη βόμβα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Από την άλλη, αξιωματικοί της αστυνομίας που εξετάζουν ένα προς ένα τα δεδομένα, δεν αποκλείουν ο στόχος να μην ήταν τα δύο ΑΤΜ αλλά η Τράπεζα γενικώς. Ότι δηλαδή η 38χρονη τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε τέτοιο σημείο που να προκαλέσει ζημιές και να στείλει ιδεολογικό μήνυμα, όπως σε ανάλογα χτυπήματα σε Τράπεζες, τα οποία στοχεύουν τα ΑΤΜ και προκαλούνται από εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Στο σενάριο αυτό θεωρούν ότι η γυναίκα επέστρεψε στο σημείο όπου άφησε το σακίδιο με τη βόμβα θεωρώντας ότι καθυστέρησε να εκραγεί και με σκοπό να ελέγξει εάν κάτι πήγε λάθος. Η εκτίμηση αυτή συνοδεύεται με την εμπλοκή και άλλου προσώπου το οποίο μάλιστα λειτουργεί ως εντολέας των κινήσεων της 38χρονης.

Και στις δύο περιπτώσεις το βέβαιο είναι πως από θαύμα θρηνούμε μόνον ένα θύμα, την 38χρονη στα χέρια της οποίας εξερράγη η βόμβα που μετέφερε.

Για την τοποθέτηση κανείς ποτέ δεν ειδοποίησε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις με χτυπήματα που έχουν ιδεολογικό προφίλ, με συνέπεια να εκτεθούν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι από τύχη δεν πέρασαν εκείνη την ώρα.

Παρόμοια τακτική φαίνεται πως ακολούθησαν οι αποστολείς του φακέλου – βόμβα που είχε στόχο την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Για την οργάνωση του συγκεκριμένου χτυπήματος βασικός κατηγορούμενος είναι 37χρονος κρατούμενος των φυλακών, ο οποίος απειλούσε για καιρό τη συγκεκριμένη πρόεδρο Εφετών, επειδή δεν συγχώνευσε τις ποινές του, ανεξάρτητα εάν δεν επιτρεπόταν από το νόμο.

Σε εκείνη την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι δεν φαίνεται να έκρυψαν τα ίχνη τους.

Ο 37χρονος απειλούσε από το τηλέφωνο των φυλακών, ένας εκ των κατασκευαστών άφησε το DNAτου σε ταινία με την οποία τύλιξαν το δέμα – βόμβα και ο ένας στο κινητό του τηλέφωνο μαγνητοσκόπησε τη στιγμή που τοποθετούσαν τη βόμβα σε δέμα ταχυδρομείου.

Και στην περίπτωση όμως της βόμβας στην οδό Πλάτωνος η 38χρονη δεν φαίνεται να κρύβει πουθενά το πρόσωπό της, γνωρίζοντας ότι οι κινήσεις της καταγράφονται από κάμερες.

Επίσης βγήκε άνετα από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς να κρυφτεί και κρατώντας το σακίδιο με τη βόμβα.

Το πρόσωπο στο όνομα του οποίου νοικιάστηκε το σπίτι βρέθηκε γρήγορα και αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα από τις έρευνες στο εσωτερικό του, για την αξιοποίηση γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων.

Τόσο στις εκρηκτικές ύλες που βρέθηκαν, όσο και στα υλικά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών.