Πολυμέτωπος ο αγώνας για ποιοτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, λέει η ΕΣΚ
Σε κλοιό εργασιακής επισφάλειας και θεσμικών πιέσεων βρίσκεται η δημοσιογραφία στην Κύπρο, την ώρα που η χώρα καταγράφει νέα υποχώρηση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, η ΕΣΚ καλεί σε αντίσταση απέναντι στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και τις απόπειρες περιορισμού της ελευθεροτυπίας.
Κάνει λόγο για έναν πολυμέτωπο αγώνα τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
«Η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στον δημοσιογραφικό κλάδο συνεχίζεται. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων υποαμείβεται, τα ατομικά συμβόλαια δεν διαλαμβάνουν στοιχειώδη ωφελήματα και κατακτήσεις όπως η ΑΤΑ και τα Ταμεία Προνοίας», σημειώνει.
Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα το υπάρχον συντακτικό προσωπικό να επωμίζεται τεράστιο φόρτο εργασίας.
Παράλληλα η ΕΣΚ σημειώνει τη διολίσθηση της χώρας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Η Κύπρος υποχώρησε φέτος άλλες 12 θέσεις και από την 65η θέση το 2024, βρέθηκε στην 77η θέση το 2025, ενώ το 2023, ανάμεσα στις 180 χώρες που περιλαμβάνει ο Δείκτης, βρισκόταν στην 55η θέση.
«Το γεγονός είναι άκρως ανησυχητικό και δυστυχώς δικαιώνει την ΕΣΚ και τον κώδωνα του κινδύνου που συνεχώς κρούει επί τούτου», αναφέρει.
Σε θεσμικό-νομοθετικό επίπεδο, σημειώνει ότι τα μεγάλα κενά και οι αναχρονισμοί στο μιντιακό τοπίο της Κύπρου παραμένουν.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για μια σειρά από νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται ο περαιτέρω έλεγχος του δημοσιογραφικού περιεχομένου, εισάγονται ποινικές διατάξεις κατά των δημοσιογράφων και διαβρώνεται η αρχή της αυτορρύθμισης για τον δημοσιογραφικό κλάδο.
Αναφερόμενη στις διεκδικήσεις της ως «η φυσική έπαλξη αγώνα για το σύνολο της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου μας», η ΕΣΚ σημειώνει την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη στις εργασιακές σχέσεις, διεκδικώντας και επαναφέροντας συλλογικές συμβάσεις.
Τονίζει επίσης την ανάγκη να αποτρέψει «τον επιχειρούμενο ασφυκτικό κλοιό κατά της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης».
Τέλος σημειώνει την ανάγκη δημιουργίας και κατάκτησης προϋποθέσεων για ακόμα πιο ποιοτική, πιο διερευνητική δημοσιογραφία, όπως επιτάσσουν το δημόσιο συμφέρον και το δημοκρατικό γίγνεσθαι.
Το άρθρο Ένωση Συντακτών: Πολυμέτωπος ο αγώνας για ποιοτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.