Αγγλική μάχη στη Χώρα των Βάσκων

Οι φίλοι του θα αποχαιρετήσουν σήμερα τον μεγάλο ηθοποιό και τζέντλεμαν Νίκο Γαλανό. Μεταξύ των πολλών ρόλων για τους οποίους ο Γαλανός πέρασε στην ιστορία υπάρχει κι αυτός του Χούλιο Μπάλμας στην υπέροχη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Ρένα είναι οφσάιντ». Ο Μπάλμας είναι ποδοσφαιριστής που έρχεται στην Ελλάδα και ερωτεύεται την κόρη της Ρένας Βλαχοπούλου την οποία υποδύεται η ευρωβουλευτής σήμερα Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ο Μπάλμας παριστάνει τον Ελληνα ενώ είναι Λατινοαμερικάνος – η ταινία είναι μια υπέροχη ηθογραφία της εποχής, αλλά και ένα καυστικό σχόλιο για το ποδόσφαιρο της εποχής και την ικανότητα των ελλήνων παραγόντων να μετατρέπουν ξένους παίκτες σε Ελληνες με πλαστογραφίες κ.λπ. Ο Γαλανός υπήρξε ποδοσφαιριστής στην καρδιά μας. Και μάλιστα σούπερ σταρ.

Μπιλμπάο

Σήμερα έχουμε τον πρώτο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης της σεζόν: τον αγγλικό τελικό του Europa League. Στο Μπιλμπάο θα αναμετρηθούν η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πρόκειται για τον τελικό που η UEFA δεν ήθελε για κανένα λόγο κι όχι γιατί στη Νιόν δεν αγαπούν τους τελικούς μεταξύ ομάδων της ίδιας χώρας: είναι πλέον συχνότατο φαινόμενο. Ο φόβος εν προκειμένω έχει να κάνει με την πιθανότητα να βρεθούν στην πόλη των Βάσκων χιλιάδες Αγγλοι χωρίς εισιτήρια. Το Μπιλμπάο δεν είναι ευρωπαϊκή μεγαλούπολη ώστε η τοπική αστυνομία να καταφέρει να βάλει τους οπαδούς των δύο ομάδων τόσο μακριά ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούν: θα είναι όλοι μαζί. Η ελπίδα είναι να μη γίνουν επεισόδια κυρίως από τους χιλιάδες που θα βρεθούν εκεί χωρίς εισιτήρια.

Στάνταρ

Γιατί επιλέχθηκε για αυτόν τον τελικό το δύσκολο Μπιλμπάο; Γιατί δεν υπάρχουν πολλές πόλεις που μπορούν να διοργανώσουν ένα τέτοιο ματς. Οσο κι αν τα διοργανωτικά στάνταρ είναι χαμηλότερα από αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ, εντούτοις μιλάμε πάντα για ένα μεγάλο γεγονός. Οι τελικοί αρχίζουν να γίνονται λίγο σπαζοκεφαλιά. Είμαι βέβαιος ότι στη Νιόν ζηλεύουν τους Αγγλους που τους κάνουν όλους στο Γουέμπλεϊ. Αλλωστε κι αυτοί αν μπορούσαν στο Γουέμπλεϊ θα τους έκαναν. Πόσω μάλλον αν γνώριζαν πως θα φτάσουν αγγλικές ομάδες.

Διάκριση

Η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελούν απόδειξη ότι ειδικά για τις αγγλικές ομάδες του καιρού μας η ευρωπαϊκή διάκριση είναι ευκολότερη από τη διάκριση στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο αγγλικό πρωτάθλημα η θέση των δύο αυτών ιστορικών και μεγάλων ομάδων αποτελεί όνειδος: πίσω τους στη βαθμολογία έχουν μόνο τη Λέστερ, την Ιπσουιτς και τη Σαουθάμπτον που έχουν ήδη υποβιβαστεί. Και οι δύο έχουν κάνει φέτος διάφορα αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία τους στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Τότεναμ έχει υποστεί 21 ήττες, αριθμός που αντιπροσωπεύει τη χειρότερη επίδοση του συλλόγου στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει γνωρίσει την ήττα 18 φορές φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση των Διαβόλων από τη μακρινή σεζόν 1973-74. Και οι δύο ομάδες έχουν βρει διέξοδο από τη μετριότητά τους στις βραδιές των ευρωπαϊκών τους ταξιδιών. Στο Europa League έμοιαζαν άλλες ομάδες!

Εύκολα

Παρά τις εγχώριες δυσκολίες τους, οι δύο ομάδες έκαναν στο Europa League εντυπωσιακά πράγματα. Η Τότεναμ στον προημιτελικό απέκλεισε την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και στον ημιτελικό την Μπόντο/Γκλιμτ κερδίζοντάς την και στο Λονδίνο και στην πανίσχυρη έδρα της. Στην Ευρώπη κέρδιζε δείχνοντας ό,τι δεν είχε στο νησί, δηλαδή αμυντική οργάνωση και αξιοζήλευτη σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκλεισε ίσως τους δύο πιο δύσκολους αντιπάλους που θα μπορούσε να βρει στη διοργάνωση, τη Λυών στον προημιτελικό και την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον ημιτελικό. Κι αν κόντρα στους Γάλλους χρειάστηκε να κάνει θαύματα στην παράταση γυρίζοντας ένα χαμένο ματς και κερδίζοντας με ένα γκολ του πολυσυζητημένου γκαφατζή Χάρι Μαγκουάιρ, την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε την απέκλεισε με δύο νίκες – την πρώτη από αυτές μάλιστα την έκανε στο ίδιο στάδιο που θα φιλοξενήσει απόψε τον τελικό. Στο ευρωπαϊκό τους ταξίδι οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν φέτος αυτοπεποίθηση και προσωπικότητα – στοιχεία που τους έλειψαν στην Πρέμιερ Λιγκ και που δεν τους τα έδωσε ούτε ο νέος τους προπονητής, ο Πορτογάλος Αμορίμ, που αγόρασαν (κυριολεκτικά) από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για να αντικαταστήσει τον Ολλανδό Τεν Χαγκ με τον οποίο ξεκίνησαν τη σεζόν.

Στιγμή

Αναμφίβολα ο τελικός αποτελεί μια μεγάλη στιγμή για τον προπονητή της Τότεναμ Αγγελο Ποστέκογλου – τον πρώτο ελληνικής καταγωγής προπονητή που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό. Οταν δύο χρόνια πριν είχε ανακοινωθεί η πρόσληψή του, η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» έγραψε ότι η Τότεναμ εμπιστεύεται έναν «πολίτη του κόσμου». Εν μέρει έχει δίκιο. Ο Ποστέκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά με την οικογένειά του βρέθηκε στην Αυστραλία σε ηλικία 5 ετών γιατί οι γονείς του δεν άντεχαν τη χούντα. Ωστόσο δηλώνει Ελληνας και το είπε και στη χθεσινή του συνέντευξη ότι για αυτό νιώθει υπερήφανος! Η «Guardian» τότε στη παρουσίασή του είχε γράψει πως ο κόουτς έχει δουλέψει και στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και φυσικά στη Σέλτικ που ήταν η τελευταία ομάδα από την οποία πέρασε πριν βρεθεί στο Λονδίνο. Η προσεκτική αγγλική εφημερίδα δεν είχε κάνει αναφορά στο πέρασμα του Ποστέκογλου από την Ελλάδα και την Παναχαϊκή – νομίζω πως ούτε κι ο ίδιος δεν θέλει να το θυμάται. Τον έφερε το 2005 ο Ελληνας από την Αυστραλία Κώστας Μακρής και τον έδιωξε από την ομάδα όταν την απέκτησε λίγους μήνες αργότερα ο μακαρίτης Αλέξης Κούγιας. Του έκανε καλό. Γύρισε στην Αυστραλία και έφτασε στα 60 του χρόνια να διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπαιο. Σκεφτόμουν πως αν τα είχε καταφέρει στην Ελλάδα, σήμερα μπορεί να γράφαμε πως ήταν φαβορί να αναλάβει τον Ηρακλή αλλά τον πρόλαβε ο Μπάμπης Τεννές…

Τρία

Θα μας διασκεδάσουν το βράδυ οι Αγγλοι; Νομίζω ναι. Η Τότεναμ παίζει πολύ επιθετικά συνήθως. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν. Ο τελικός είναι σαν να ξεκινά από το 1-1: κάποιος θα χρειαστεί για να κερδίσει να βάλει δύο γκολ. Μπορεί και τρία…