Αγρίνιο: Ποινικές διώξεις για 40 θανάτους από κορονοϊό σε ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας

Ποινική δίωξη κατά του νοσοκομείου Αγρινίου για την υψηλή θνησιμότητα, στην διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και πιο συγκεκριμένα για τους συνολικά 40 θανάτους ατόμων, άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου.

Η δίωξη αφορά έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος, κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου και μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και κατά άλλων προσώπων όπως αυτά προκύψουν από την ανάκριση, για τους συνολικά 40 θανάτους ατόμων ηλικίας, από 30 έως 67 ετών που εισήχθησαν, νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid 19 και απεβίωσαν.

Το «κλειδί» για την υπόθεση του νοσοκομείου στο Αγρίνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», 41 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας. Από αυτούς, οι 40 – ηλικίας 40 έως 67 ετών – κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν, ενώ ο ένας πέθανε την επομένη του εξιτηρίου του. Η υπόθεση αφορά τους 40 θανάτους που σημειώθηκαν εντός του νοσοκομείου.

Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον ανακριτή Αγρινίου, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους, καθώς και συγγενείς των θανόντων και ιατροδικαστικούς πραγματογνώμονες.

Η άσκηση ποινικής δίωξης έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις.

«Κλειδί» για την εξέλιξη της υπόθεσης, που κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο, είναι στοιχεία, που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκαν από δύο γιατρούς και υποβλήθηκαν αρμοδίως.

Πρόκειται για γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, που ανέλαβαν να μελετήσουν τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων και να καταλήξουν ως φαίνεται σε συμπεράσματα, που άνοιξαν τον δρόμο για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά συγκεκριμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου, προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, οι ιατρικές πραγματογνωμοσύνες ανατέθηκαν σε συνολικά εννέα γιατρούς νοσοκομείων σε Πάτρα και Αττική.

Προσπάθεια που απέβη άκαρπη, καθώς επικαλούμενοι φόρτο εργασίας δήλωσαν «αδυναμία» να διεκπεραιώσουν το σχετικό αίτημα. Στάση που καθυστέρησε για τουλάχιστον δυο χρόνια την έρευνα για τα ποσοστά θνητότητας 100%, στη ΜΕΘ – Covid 19 του νοσοκομείου Αγρίνιου.

Υπενθυμίζεται πως της εισαγγελικής παρέμβασης ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου μετά και από σχετικό αίτημα του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η μηνυτήρια αναφορά

Το επίμαχο χρονικό διάστημα, των αλλεπάλληλων θανάτων – όπως έχει γίνει γνωστό – δεν υπήρξε αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid -19 με εξειδικευμένο προσωπικό, αντιθέτως αν και αποτελούσε το πιο νευραλγικό Τμήμα στέλνονταν επικουρικοί και ανειδίκευτοι γιατροί.

Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Πελοπόννησος» τον Ιούνιο του 2023, αναφέρεται ξεκάθαρα σε διοικητικές και ποινικές ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα αδικήματα κακουργηματικής φύσης, αποκαλύπτοντας ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό με κριτήρια προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Περιλαμβάνει, επιπλέον, δημοσιεύματα που αφορούν σε σοβαρότατες ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου και επί λέξει σημειώνεται: «… τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού».