
Ρεκόρ ταχύτητας κυβερνητικού «αδειάσματος» κατέγραψε η πρωτοποριακή ιδέα επιδότησης… μέθης που δημοσιοποίησε ο Κώστας Κυρανάκης. Σε περίπτωση που σας είχε διαφύγει, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε ότι «σκεφτόμαστε, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, που οι νέοι και όχι μόνο βγαίνουν έξω και πίνουν λίγο παραπάνω, να βρεθεί ένας τρόπος να είναι πιο φτηνό το κόμιστρο των ταξί το βράδυ, για να αφήνουν τα οχήματά τους όσοι διασκεδάζουν και να παίρνουν ταξί». Διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι «θα πρέπει βέβαια να εξετάσουμε πρώτα τα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς δεν θέλουμε να χάσουν χρήματα οι ταξιτζήδες και τη διαφορά στο κόμιστρο θα την καλύπτει το κράτος». Την ιδέα της επιδοτούμενης κραιπάλης υποδέχθηκαν, βεβαίως, με έκδηλο ενθουσιασμό οι πολίτες, γέμισαν τα social media με επαίνους και προτάσεις (αλκοτέστ στα ταξί, «Bouzoukia Pass» κ.ά.). Αλλά στο Μαξίμου δεν ενθουσιάστηκαν (απορώ γιατί…). Κι αμέσως άρχισαν οι «κυβερνητικές πηγές» τις διαρροές διάψευσης, παρουσιάζοντας το θέμα περίπου ως ατυχή έμπνευση και «αυθορμητισμό» του Κυρανάκη. Ε, ζήτημα χρόνου ήταν και το επίσημο «άδειασμα» από τον Παύλο Μαρινάκη, που δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν θα πληρώσει προφανώς ο έλληνας φορολογούμενος, δεν θα επιδοτείται κάποιος για να πίνει, αυτό δεν θα γίνει». Πρόσθεσε, βεβαίως, και το κάπως συγκαταβατικό σχόλιο ότι «το υπουργείο κάνει μια σειρά από πολύ σοβαρές προσπάθειες», ε, για να μην τον κατακεραυνώσει κιόλας…
Ο Θύμιος πήρε το όπλο του
Να πω, πάντως, ότι η ατυχία του Κυρανάκη είναι ότι, διατυπώνοντας εκείνη την ιδέα, άνοιξε με το «καλημέρα σας» στο υπουργείο την πρώτη του κόντρα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο. Ο οποίος, προφανώς, δεν βρήκε ιδιαιτέρως… αναπτυξιακό και φιλελεύθερο αυτό το μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης και διαμήνυσε στον αναπληρωτή υπουργό ότι «εγώ κι ο κάθε συνάδελφος δεν θα επιτρέψει να μπαίνει να ξερνάει αυτός που έδωσε 200-1.000 ευρώ στο κέντρο, για να δώσεις εσύ μετά 5 ευρώ, για να κάνεις τον λαϊκιστή». Καλά ξεμπερδέματα.
Με γεμάτη ατζέντα ο Σίσι στην Αθήνα
Οι υψηλές αφίξεις από την Αίγυπτο θα επικρατήσουν στη σημερινή πολιτική και διπλωματική ατζέντα, με τις εργασίες της ολομέλειας του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, παρουσία του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Σίσι θα προσγειωθεί στην Αθήνα το πρωί και θα έχει, καταρχάς, μια κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τετ α τετ, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα κλείσει με τις επιμέρους συναντήσεις των υπουργών Ελλάδας και Αιγύπτου, αναλόγως με το χαρτοφυλάκιό τους. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Σταύρος Παπασταύρου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Τάσος Χατζηβασιλείου και Νίκος Τσάφος.
Μνηστήρες του Βορρά
Ενόχλησε, εξ όσων μου λένε «γαλάζιες» πηγές μου, πολλούς στη ΝΔ η πρωτοβουλία του Θόδωρου Καράογλου να ανακοινώσει από τώρα ότι σκοπεύει «όταν έρθει η ώρα» να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλει, λέει, να κλείσει την καριέρα του ως περιφερειάρχης στον τόπο του. Η ενόχληση μαθαίνω, μάλιστα, ότι έφτασε ως και ανώτατα κομματικά κλιμάκια, που δεν τους αρέσει να γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί οι σχετικές συνεννοήσεις (για να το θέσω όσο πιο κομψά μπορώ) με την Πειραιώς και το Μαξίμου. Η Περιφέρεια αυτή έχει, άλλωστε, πολλούς μνηστήρες, ήδη από όταν την είχε αφήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τις Βρυξέλλες.
Το «καλώδιο» στο Στρασβούργο
Την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ παρουσίασε χθες η Κάγια Kάλας στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, όπου θα ενταχθεί σήμερα σε ψηφοφορία για την τυπική έγκρισή της. Η έκθεση έχει τις αναμενόμενες αρνητικές αναφορές σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, όπως, επίσης, την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Το νέο στοιχείο, όμως, σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι η αναφορά της στα εμπόδια που βάζει η Αγκυρα στην ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Συγκεκριμένα, εκφράζεται η «λύπη» των ευρωθεσμών για το ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εμποδίσει την εφαρμογή του έργου «Great Sea Interconnector», ενός έργου κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, επιμένει στα σχέδιά της για παράνομη ηλεκτρική διασύνδεση με τα Κατεχόμενα.