Αγωγές 12 δισ. ευρώ

Η Google αντιμετωπίζει αξιώσεις αποζημίωσης ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από δεκάδες ιστότοπους σύγκρισης τιμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο γίγαντας της αναζήτησης και της διαφήμισης έκλεψε τους πελάτες τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αστικές αγωγές συνδέονται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017 να επιβάλει πρόστιμο στην Google ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για παράνομη αξιοποίηση της κυριαρχίας της στην αναζήτηση με στόχο να δώσει πλεονέκτημα στη δική της υπηρεσία αγορών. Αυτό πυροδότησε κύμα αγωγών οι οποίες καθυστέρησαν για χρόνια να εκδικαστούν, καθώς η Google άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την ΕΕ. Πέρυσι ευρωπαϊκό δικαστήριο επικύρωσε ότι η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους – πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι ενάγοντες με έδρα την ΕΕ δεν χρειάζεται πλέον να το αποδείξουν στο δικαστήριο. Ετσι πολλές από τις δικαστικές υποθέσεις προχωρούν τώρα. Το Bloomberg έχει εντοπίσει 12 τρέχουσες αστικές υποθέσεις σε επτά χώρες της Ευρώπης. Η αξία εννέα από τις αξιώσεις υπερβαίνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρεται.

{TITM}Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήρι{TITM}ο

Σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφυγε η Ελλάδα ζητώντας να επιλυθεί μία διαφωνία με κατόχους warrants τα οποία είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αγωγή κατά της Wilmington Trust, διαχειριστή (trustee) των τίτλων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει τη νομιμότητα της πρότασής της για εξαγορά όλων των εκκρεμών warrants ΑΕΠ που λήγουν το 2042 και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή υπολογίστηκε σωστά. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (call option), το οποίο λήγει σήμερα, δηλαδή πολύ πριν από τη λήξη των τίτλων. Τα GDP warrants είναι χρεόγραφα που αποδίδουν πρόσθετο οικονομικό όφελος – συνήθως επιπλέον τόκους – όταν το ΑΕΠ μιας χώρας υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο. Στην ουσία λειτουργούν ως δικαίωμα είσπραξης επιπλέον ποσών από ένα συγκεκριμένο όριο ανάπτυξης: αν η οικονομική μεγέθυνση αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων, οι κάτοχοι λαμβάνουν το πλεόνασμα. Στην Ελλάδα εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

{TITM}Ενεργειακές συμφωνίες Τουρκίας – Αιγύπτου{TITM}

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε χθες ότι μετά τη σύμβαση που υπεγράφη με την αιγυπτιακή εταιρεία EGAS, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της τουρκικής BOTAŞ (Pipelines and Petroleum Transport SA) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Μετά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Καρίμ Μπαντάουι, ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στην 100ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου, υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τόνισε: «Υπογράψαμε με τον κ. Μπαντάουι μνημόνιο κατανόησης το οποίο εδράζει τη συνεργασία μας στους τομείς των υδρογονανθράκων και των ορυχείων σε θεσμική βάση. Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξήσουμε την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης για την εκπόνηση κοινών μελετών σε στρατηγικούς τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η γεωθερμία, το υδρογόνο και τα κρίσιμα ορυκτά». Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «με τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της εθνικής μας εταιρείας BOTAŞ και της δημόσιας ενεργειακής εταιρείας της Αιγύπτου EGAS, μια μονάδα FSRU από το απόθεμα της BOTAŞ θα εξυπηρετεί περιοδικά στο εξωτερικό για πρώτη φορά. Ετσι, θα ξεκινήσει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο χρήσης που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο τόσο της χώρας μας όσο και της Αιγύπτου».

{TITM}Τι συζήτησαν Παπασταύρου – Μπέργκαμ{TITM}

Με το «νούμερο τρία» της αμερικανικής κυβέρνησης, τον υπουργό Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ, συναντήθηκε χθες ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στην Ουάσιγκτον, με αρμόδιες πηγές να επιβεβαιώνουν πως οι δύο υπουργοί είχαν μια «εποικοδομητική» συζήτηση σε πολύ θερμό κλίμα. Ο αμερικανός ΥΠΕΣ, που ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ (ένα όργανο που απαρτίζεται από 9 υπουργούς του Τραμπ και το οποίο σηκώνει μεγάλο βάρος της ενεργειακής πολιτικής όπως αυτή ασκείται εντός αλλά και εκτός συνόρων), φέρεται να έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για ενεργειακά πρότζεκτ που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, όπως τον IMEC και τον «Vertical Corridor» («Κάθετο Διάδρομο»), για τα οποία, μάλιστα τόνισε, ενώπιον του έλληνα υπουργού πως «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν».

{TITM}Σε ρυθμούς αναθεώρησης το Ταμείο Ανάκαμψης{TITM}

Σήμερα υποβάλλεται στην Κομισιόν το σχέδιο αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για την υποβολή του έκτου αιτήματος πληρωμής επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα περιλαμβάνει αλλαγές σε έργα που θα προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Εκτός αναμένεται να βγουν ορισμένες επιδοτήσεις όπως η αγορά ηλεκτρικών ταξί αλλά και κάποια έργα τα οποία δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο σφικτό χρονικό περιθώριο που θέτει ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εκτός προγράμματος αναμένεται να βγουν και ορισμένες δράσεις πολιτικής προστασίας. Από την άλλη αναμένεται να ενισχυθούν οι πόροι για άλλες δράσεις ψηφιοποίησης που έχουν να κάνουν με τις οπτικές ίνες, αλλά και να ενταχθούν νέα έργα, όπως η καταγραφή αυθαιρέτων από δορυφόρους.