
Η μεγαλύτερη καινοτομία που έφερε ο Σλοτ ήταν η αλλαγή της ρουτίνας στην προετοιμασία των παικτών.Οι παίκτες έπρεπε να βρίσκονται στο προπονητικό κέντρο από νωρίς, στις 9.15 το πρωί για να πάρουν πρωινό. Τους έμαθε μαζί με τους συνεργάτες του διάφορες τεχνικές για το πώς να «ξυπνούν το σώμα» πριν ξεκινήσουν την προπόνηση και πριν τους αγώνες.
Οι προπονήσεις διαρκούν πλέον περισσότερη ώρα, έχουν όμως χαμηλότερη ένταση για τη μείωση των τραυματισμών που τόσο ταλαιπώρησαν τη Λίβερπουλ τα προηγούμενα χρόνια στερώντας της τίτλους.
Στα εντός έδρας παιχνίδια οι παίκτες κοιμούνται πλέον στο σπίτι τους σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούσε ο Κλοπ. Κάτι ανάλογο κάνει και ο Πεπ Γκουαρντιόλα από την πρώτη στιγμή που έγινε προπονητής.
Ηπιος
Η προσπάθειά του να γίνει αποδεκτός από το απαιτητικό κοινό της ομάδας δεν περιλάμβανε το σήκωμα των σφιγμένων χεριών προς το Kop ύστερα από κάθε νίκη, όπως έκανε ο προκάτοχός του. Προτίμησε να έχει μια πιο ήπια προσέγγιση και να γίνει φίλος με τον επτάχρονο φανατικό οπαδό Ισαάκ Κίρνι που γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, το σύνδρομο Wolf-Hirschhorn, που σημαίνει πως αναπτύσσεται πιο αργά από τα παιδιά της ηλικίας του.
Γενικότερα ήταν πιο ήπιος σε σχέση με τον Κλοπ, αλλά όσο πλησίαζε τον μεγάλο στόχο, την κατάκτηση του τίτλου, η ένταση αυξανόταν καθημερινά. Αποκορύφωμα η έκρηξή του στο ντέρμπι με την Εβερτον η οποία ισοφάρισε στο 90+8′ και στη συνέχεια ακολούθησε συμπλοκή. Οταν τον ρώτησαν πώς θα παρακολουθήσει το παιχνίδι με τη Σαουθάμπτον στο οποίο ήταν τιμωρημένος, ο Ολλανδός είπε πως θα πάει στην εξέδρα δίπλα στον φίλο του Ισαάκ.
Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν προσπαθούσε να κρατά την ένταση έξω από τα αποδυτήρια ακόμα και όταν ηττήθηκε στον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Νιούκαστλ και τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Παρί. Ο Σλοτ έλεγε πάντα πως ο στόχος είναι πιο μεγάλος, η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.
Θεωρητικά ο Σλοτ είναι ο τρίτος προπονητής που στην πρώτη του σεζόν οδηγεί τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του τίτλου. Εχουν προηγηθεί ο Τζο Φάγκαν το 1984 και ο Κένι Νταλγκλίς το 1984. Η διαφορά των δύο τελευταίων με τον Ολλανδό είναι πως ανήκαν ήδη στο δυναμικό της Λίβερπουλ και προήχθησαν. Η θέση του Σλοτ βρίσκεται στη λίστα στην οποία βρίσκονται ήδη ο Ζοζέ Μουρίνιο (2004/05), ο Κάρλο Αντσελότι (2009/10), ο Μανουέλ Πελεγκρίνι (2013/14) και ο Αντόνιο Κόντε (2016/17), οι οποίοι πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι της Πρέμιερ Λιγκ και την κατέκτησαν αμέσως.
Επίσης μόνο ο Μουρίνιο και ο Κένι Νταλγκλίς ήταν νεότεροι του Σλοτ (46 ετών και 222 ημερών) που στέφθηκαν πρωταθλητές.
Του πήρε τον… αέρα
Ο Ολλανδός έγινε επίσης μόλις ο τέταρτος προπονητής που νικά τον Πεπ Γκουαρντιόλα σε πρωτάθλημα. Ο πρώτος ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο το 2012, όταν ως προπονητής της Ρεάλ έριξε από τον θρόνο της την Μπάρτσα του Πεπ. Ο δεύτερος ήταν ο Αντόνιο Κόντε το 2017, με την Τσέλσι, στην πρώτη χρονιά του Καταλανού στη Μάντσεστερ Σίτι. Και ο τρίτος είναι φυσικά ο Κλοπ το 2020. Να σημειωθεί πως η Λίβερπουλ είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο με αντιπάλους ομάδες του Γκουαρντιόλα.
Οι αριθμοί αμφισβητούν επίσης τα επιχειρήματα πως η Λίβερπουλ είναι ίσως η χειρότερη πρωταθλήτρια μετά τη Λέστερ. Εχοντας υποστεί δύο ήττες σε 34 αγώνες, κατάφερε να γίνει η τέταρτη ταχύτερη πρωταθλήτρια, έχοντας εξασφαλίσει τον τίτλο τέσσερις αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία. Το ρεκόρ κατέχει η ίδια από το 2020 με επτά αγωνιστικές. Με το τέλος της σεζόν θα συμπληρώσει 234 ημέρες στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, 193 περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Εχει επίσης την πιο παραγωγική επίθεση, με 80 γκολ, τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με μόλις τρία γκολ διαφορά από την Αρσεναλ (32 γκολ). Οι παίκτες της έχουν εξαπολύσει 591 σουτ, 40 περισσότερα από τον ανταγωνισμό, ενώ έχει σκοράρει στα 33 από τα 34 παιχνίδια. Αν καταφέρει να σκοράρει και στα τέσσερα τελευταία ματς θα γίνει μόλις η πέμπτη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που θα έχει πετύχει γκολ σε τουλάχιστον 37 διαφορετικά παιχνίδια.