Με τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου να αυξάνει διεθνώς, καθώς η συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ για τους δασμούς επανάφερε το κλίμα risk-on στις αγορές, οδηγώντας σε πτώση τις τιμές του χρυσού και των ομολόγων και σε άνοδο του δολαρίου και των μετοχών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε ισχυρά κέρδη (+1,4%) κλείνοντας σε νέα υψηλά 15 και πλέον ετών. Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει άνοδο 20,77% φέτος, με τις ελληνικές μετοχές να κερδίζουν 18 δισ. ευρώ αντίστοιχα και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να φτάνει χθες τα 120,7 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία, που αποτέλεσε μια ένεση ανακούφισης για τους επενδυτές που προετοιμάζονταν για την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης στη σκιά ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, θεωρήθηκε από την αγορά «καλύτερη των προβλέψεων» εντείνοντας τη στροφή των επενδυτών στα αμερικανικά assets, καθώς ασκεί πίεση στο αφήγημα του «Sell America». Ο «δείκτης φόβου» (VIX), που μετρά τη μεταβλητότητα των αγορών, υποχώρησε χθες στις 19,4 μονάδες – επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά πριν από την αναταραχή που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ. «Η μείωση των φόβων αποτελεί θετικό καταλύτη βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα. Οι αγορές όμως συμπεριφέρονται σαν να έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος» ανέφεραν διαχειριστές κεφαλαίων. Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, η Deutsche Bank εκτιμά πάντως ότι η συμφωνία είναι ξεκάθαρα υποστηρικτική για τις αγορές. Αλλωστε, έρχεται να προστεθεί στα καλύτερα των προβλέψεων εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, την ώρα που οι ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία έχουν αναζωπυρωθεί και η Γερμανία έχει πλέον μια νέα κυβέρνηση με σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο δημοσιονομικών κινήσεων.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,32%, με τον αναλυτή Stephan Potgieter, CFA της UBS, να επαναδιατυπώνει συστάσεις αγοράς για τις συστημικές τράπεζες με αυξημένες τιμές-στόχους στα 3 ευρώ (από 2,68 ευρώ) για την Alpha Bank (+4,51%), στα 12,20 ευρώ (από 11,60 ευρώ) για την Εθνική (+3,11%), στα 3,30 ευρώ (από 3,20 ευρώ) για τη Eurobank (+4,02%) και τα 6,70 ευρώ (από 6,30 ευρώ) για την Πειραιώς (+1,96%).
Μετά και τα ισχυρά, όπως αναφέρει, αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και παρά τις διαφορετικές στρατηγικές της κάθε τράπεζας, κοινός παρονομαστής είναι η ισχυρή τους κεφαλαιακή βάση, η πειθαρχημένη διαχείριση και οι βελτιωμένες προοπτικές διανομών, με τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα αυξημένα μερίσματα να στηρίζουν το επενδυτικό story του κλάδου. Ανοδο 4,33% σημείωσε και η Τράπεζα Κύπρου (ιστορικό υψηλό) με την Euroxx να διατηρεί τη σύσταση «αύξησης θέσεων» με τιμή-στόχο τα 7,10 ευρώ. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ακόμη μεταξύ άλλων οι μετοχές των ElvalHalcor (+6,97%), Cenergy (+2,79%), Motor Oil (+2,36% στα 22,52 ευρώ) και ΟΤΕ (+2,26%), για τη μετοχή του οποίου σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 19,50 ευρώ στο βασικό σενάριο (έναντι των 22,50 ευρώ στο θετικό σενάριο και 14,40 ευρώ στο αρνητικό σενάριο) εξέδωσε η AXIA, καθώς εκτιμά πως ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ελλάδας παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά τις νέες προκλήσεις της εγχώριας αγοράς. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, άλμα σημείωσε η μετοχή της ΕΧΑΕ (+5,12% ), ενώ από τη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η Κυριακούλης (+16,91%) με ώθηση από το deal με την Indigo Marine και η Ευρώπη Holdings (+9,93%) με το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίων να σημειώνει άλμα 47,06% (η τιμή του δεν υπάγεται σε ημερήσια όρια διακύμανσης).
Σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών MSCI. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Μαΐου. Ο MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει σήμερα 9 μετοχές (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ και OTE).