
Μικρότερο δημόσιο χρέος και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει για το 2025 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην έκθεση προόδου αναφορικά με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου 2025-2028 που υπεβλήθη στην Κομισιόν, ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει φέτος στο 3,2% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το γενικό πλεόνασμα αναμένεται σε 0,1% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα 0,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
Η εκτίμηση για το χρέος χαμηλώνει στο 145,7% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για χρέος 147,5% του προϋπολογισμού. Ανοδικά αναθεωρείται παράλληλα η εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο 2,4% από 2,1% για το σύνολο του έτους, ενώ στο 2,3% διατηρείται η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης.
Στην έκθεση ενσωματώνονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για τα έτη 2024 και 2025 όπως η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, η μείωση της φορολογίας για οικογένειες με παιδιά, η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα κατόπιν της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 830 στα 880 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τα κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου συμβολαίων υγείας για παιδιά, το «Σπίτι μου 2» και μέτρα για το δημογραφικό και στεγαστικό πρόβλημα.
Επίσης περιλαμβάνονται και τα νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις του 2024 και τα αυξημένα έσοδα λόγω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα:
n Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ.
n Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου σε οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων (230 εκατ. ευρώ).
n Μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερηλίκους (360 εκατ. ευρώ).
n Απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης για χαμηλοσυνταξιούχους (23 εκατ. ευρώ).
n Επίδομα επικινδυνότητας σε ενστόλους (222 εκατ. ευρώ).
Φοροδιαφυγή
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής, με την πλήρη διασύνδεση POS – ταμειακών, εφαρμογή του «myDATA», την καθιέρωση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών, νέα όρια χρήσης μετρητών, προπληρωμένες κάρτες για επιδόματα και ψηφιοποίηση ελέγχων. Η θετική επίδραση των παραπάνω μέτρων εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως για τα δημόσια έσοδα.
«Μέσα από την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, η χώρα μας πέτυχε τη μείωση της φοροδιαφυγής, με την εκτιμώμενη άμεση θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «χτίζουμε μία οικονομία σε γερά θεμέλια και αυτό μας επιτρέπει να ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών και να στηρίζουμε την ανάπτυξη».
Θετικά αξιολογεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο την ετήσια έκθεση προόδου 2025 όπως και το αίτημα της Αθήνας για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής. Οσον αφορά την έκθεση προόδου, σημειώνει ότι το 2024 χαρακτηρίστηκε από τα «ενεργητικά μέτρα εσόδων» οφειλόμενα κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία λειτούργησαν ευεργετικά στον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών.