Αντίστροφη μέτρηση για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Δεκαεπτά μέρες μας χωρίζουν από την 3η Ιουνίου, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης οι ανώτατοι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι την πρώτη «ψηφίδα» στη μεγάλη εικόνα της διαδοχής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Η ψηφοφορία αυτή, που χαρακτηρίζεται και «αινιγματική», έχει πολλαπλή σημασία όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις των δικαστικών ενώσεων για την επιλογή της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων, που έχουν διατυπωθεί με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και γιατί εξελίσσεται σε μία χρονική στιγμή που η εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης, λόγω της υπόθεσης των Τεμπών και όχι μόνο.

Η κούρσα της διαδοχής στον Αρειο Πάγο για την αλλαγή φρουράς, μετά την αποχώρηση της προέδρου Ιωάννας Κλάπα και της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, στις 30 Ιουνίου 2025, λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, μπορεί να ξεκινά τυπικά με την ψηφοφορία της Ολομέλειας, τα μέλη της οποίας καλούνται να επιλέξουν τους πέντε επικρατέστερους για την κορυφή της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά ήδη είναι αρκετά τα ονόματα που ακούγονται μεταξύ των ανώτατων δικαστών, αν και φέτος δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τα αποκαλούμενα «φαβορί» και «αουτσάιντερ», όπως άλλες χρονιές.

Το γεγονός ότι με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση κάθε δικαστής έχει δικαίωμα να επιλέξει για πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου ανάμεσα στους αντιπροέδρους και τα 10 αρχαιότερα μέλη, που δεν αφυπηρετούν το έτος της προαγωγής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2026, διευρύνει εκ των πραγμάτων τον κύκλο των εν δυνάμει υποψηφίων για την Προεδρία και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η ονοματολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιλογές των ανώτατων δικαστών, για την Προεδρία του Αρείου Πάγου ακούγονται ονόματα όπως της σημερινής γενικής διευθύντριας της Εθνικής Σχολής Δικαστών Αναστασίας Παπαδοπούλου, και της αρεοπαγίτου Αικατερίνης Χονδρορίζου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προπορεύονται στις προτιμήσεις των συναδέλφων τους, καθώς κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που είναι μία «εξίσωση» με πολλές παραμέτρους. Αντίστοιχα για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακούγονται τα ονόματα του αντεισαγγελέα Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, ο οποίος είναι εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας και στο παρελθόν έχει υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα, όπως και των συναδέλφων του Ελένης Καρκαμπούνα, η οποία είναι η νέα ευρωεισαγγελέας για τη χώρα μας, αλλά και Μαρίας Γκανέ, η οποία έχει διατελέσει προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με τις ψήφους των συναδέλφων της. Και για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όμως δεν έχει… κλειδώσει οποιαδήποτε υποψηφιότητα.

Η επιλογή υποψηφίων

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έχει αποστείλει τη σχετική πρόσκληση προς την ηγεσία του Δικαστηρίου ώστε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2024.

Ετσι, στις 3 Ιουνίου θα συνεδριάσει πρώτα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου οι αρεοπαγίτες θα επιλέξουν από 3 έως 5 υποψηφίους ο καθένας για τη θέση του προέδρου. Μόλις ολοκληρωθεί η μυστική ψηφοφορία δεν θα ανοιχτούν οι φάκελοι, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου όπου κάθε μέλος της θα επιλέξει τους 3-5 επικρατέστερους για τη θέση του εισαγγελέα. Μετά θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ το αποτέλεσμα που θα προκύψει αν και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα εκτιμάται ότι είναι δύσκολο για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να παρεκκλίνει από τις βασικές επιλογές των ίδιων των ανώτατων δικαστών.