
Ένας πλειστηριασμός που έχει καταλήξει σε μεγάλη δικαστική διαμάχη έλαβε χώρα στη Ρόδο, καθώς η Βρετανίδα ιδιοκτήτρια του ακινήτου καταγγέλλει απάτη εις βάρος της. Όπως η ίδια λέει, δεν είχε καμία οφειλή αλλά ούτε και ειδοποιήθηκε για τον πλειστηριασμό.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η γυναίκα είναι εγκαταστημένη στη Γλύστρα Ρόδου από το 2007 και ζούσε σε ακίνητο το οποίο απέκτησε νόμιμα, αποπεράτωσε, εξόφλησε φορολογικά και το οποίο είχε πλήρως καταχωρηθεί στα βιβλία του κτηματολογίου. Το 2007 έλαβε δάνειο από ελληνική τράπεζα, με προσημείωση υποθήκης σε ιδιοκτησίες που αγόρασε και διαμόρφωσε και το εξυπηρετεί πλήρως έως σήμερα, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς ρύθμιση.
Όπως αναφέρει η dimokratiki.gr, η κατοικία της στη Ρόδο ήταν ημιτελής όταν την απέκτησε το 2007, την αποπεράτωσε με ίδια κεφάλαια και νόμιμη δανειοδότηση, προσημειώνοντας τα συγκεκριμένα τμήματα του ακινήτου (υπόγειο, ισόγειο, γκαράζ, πρώτο όροφο). Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, την περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.
Παρουσία του νέου ιδιοκτήτη και του δικηγόρου του, της ανακοινώθηκε ότι το ακίνητό της πλειστηριάστηκε (για περίπου 323.000 ευρώ) λόγω οφειλών και ότι πρέπει να το εγκαταλείψει. Η γυναίκα έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της, στην κυριολεξία.
Νομικός εφιάλτης στη Ρόδο
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας νομικός εφιάλτης. Στο γραφείο της δικηγόρου της, Δωροθέας Αθανασάκη, αποκαλύφθηκαν σταδιακά τα δεδομένα της περίεργης αυτής υπόθεσης. Το ακίνητο στο οποίο διαμένει, ανήκει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με παρακείμενο διαμέρισμα, επίσης πωληθέν το 2007 – 2008 σε άλλους Βρετανούς υπηκόους.
Εκείνοι – σε αντίθεση με την παθούσα – δεν κατοικούσαν πια στο ακίνητο, δεν το συντηρούσαν και δεν εξυπηρετούσαν το δάνειο που είχαν λάβει επίσης από την ίδια τράπεζα. Το ακίνητό τους εγκαταλείφθηκε και η τράπεζα ξεκίνησε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού, την οποία διαχειρίστηκε εταιρεία είσπραξης απαιτήσεων με έδρα το εξωτερικό.
Ωστόσο, η πλειστηριασμένη ιδιοκτησία ήταν η γειτονική που ανήκε στους Βρετανούς. Οι συγκεκριμένοι δεν εξυπηρετούσαν το δάνειό τους και οι διαχειρίστριες εταιρείες, μαζί με την ίδια την τράπεζα, ξεκίνησαν τη διαδικασία πλειστηριασμού.
Όμως, όπως καταγγέλλεται, περιέγραψαν λανθασμένα το ακίνητο – ή ίσως σκόπιμα, με αποτέλεσμα το ακίνητο της γυναίκας να κατακυρωθεί σε άλλον, ενώ το δάνειό της παραμένει απολύτως ενήμερο.
Το κλειδί βρίσκεται στην ιστορία του οικοδομικού τετραγώνου. Το οικόπεδο είχε διαιρεθεί σε δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες με ακριβείς κατανομές, τις οποίες γνώριζε λεπτομερώς η τράπεζα και οι αρμόδιοι εκτιμητές. Καθώς οι δύο ιδιοκτησίες πωλήθηκαν και δανειοδοτήθηκαν ξεχωριστά, ήταν αυτονόητο πως η κάθε οριζόντια μονάδα είχε σαφή ταυτότητα και αυτή είχε αποτυπωθεί στο Κτηματολόγιο, στις προσημειώσεις, στα συμβόλαια και στους φακέλους δανεισμού.
Όμως κάπου εκεί – είτε από προχειρότητα είτε από σκοπιμότητα – έγινε το μοιραίο μπέρδεμα. Και αντί να πλειστηριαστεί το πραγματικά εγκαταλειμμένο και οφειλόμενο ακίνητο, κατακυρώθηκε το λάθος.
Σε εξώδικο που απέστειλε η δικηγόρος καταγγέλλει παραλείψεις, παρατυπίες και ίσως δόλο καθώς δεν επιδόθηκε αμία ειδοποίηση στην πελάτισσά της. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί στα δικαστήρια.