Αρση μονιμότηταςστο Δημόσιομέσω Συντάγματος

Η μονιμότητα στο Δημόσιο λειτουργεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικό σημείο της απόπειρας επαναφοράς της ΝΔ σε μεταρρυθμιστική τροχιά – αυτήν που είχε εγκαταλείψει το προηγούμενο διάστημα. Λειτουργεί παράλληλα ως κεντρικό σύνθημα της επιχείρησης επανασύνδεσής του με κεντρογενή ακροατήρια που με βάση τις δημοσκοπήσεις του γύρισαν την πλάτη. Η αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κλειδώνει ως το μεγάλο επίδικο στη διαδικασία που θα εκκινήσει στο τέλος του έτους, όπως επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις προθέσεων του Πρωθυπουργού και όπως έγραψαν προχθές «ΤΑ ΝΕΑ», δημοσιεύοντας και τα υπόλοιπα μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξει η ΝΔ αλλά και την επιδίωξη της (μέσω αναθεώρησης του άρθρου 103) να δοθεί δυνατότητα επιλογής προϊσταμένων και διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα. «Η ΝΔ θα προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος» είπε χθες ο Μητσοτάκης (Σκάι 100,3) και προέταξε το επιχείρημα  ότι «η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας».

Με το σκεπτικό του, έχει ξεπεραστεί η εποχή της «πλατείας Κλαυθμώνος», δηλαδή το «να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μιας κυβέρνησης». Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επιδίωξη της ΝΔ για συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης θα συνοδευτεί και από πρόταση για τροποποίηση των διατάξεων περί μονιμότητας στον δημόσιο τομέα: για όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους, αλλά με όρους και προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της μονιμότητας με την αξιολόγηση. Αλλο τα Πειθαρχικά, άλλο μια «δομική, επίμονη» ανεπάρκεια του υπαλλήλου. Χαρακτηριστική η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «δεν λέμε να έχεις μια αρνητική αξιολόγηση» – και να απομακρύνεσαι από την υπηρεσία, όπως εννοούσε –, αλλά εδώ έχουμε κάποιους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι συστηματικά αρνούνται να δουλέψουν».

Δημογραφικές ρήτρες

για τους οικισμούς

Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης επανέλαβε τον διακηρυγμένο στόχο για αναθεώρηση του άρθρου 24 για το οικιστικό (εκείνου που καθορίζει τι είναι δάσος και τι όχι, δηλαδή), προαναγγέλλοντας ωστόσο και ένα ενδιάμεσο βήμα για τα όρια των οικισμών μέχρι την τελική κατάρτιση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Αν και η κυβέρνηση, ύστερα από το Προεδρικό Διάταγμα που προκάλεσε πολλαπλές αναταράξεις, αποκρούει επίμονα την κατηγορία ότι «οικόπεδα θα γίνουν χωράφια», δεν μπορούσε να αγνοήσει ένα ζήτημα που την καίει στην περιφέρεια αλλά και ακουμπά τον ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ. Ενδεικτικό ότι στον απόηχο μεγάλων αντιδράσεων από ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και της αναστάτωσης στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη θα είναι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και Νίκο Ταγαρά ήταν για τους οικισμούς.

Η λύση που ήδη προετοιμάζεται προεξοφλείται ότι θα περιλαμβάνει δημογραφικές ρήτρες. Διότι στόχος είναι να σταλεί μήνυμα στήριξης της αποκέντρωσης χωρίς εμπόδια στη δόμηση, αλλά ανά περίπτωση – πληθυσμιακή: αλλιώς θα αντιμετωπίζεται ο οικισμός των 2.000 κατοίκων, αλλιώς το χωριό των 300 ανθρώπων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Μαξίμου στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο καλείται να κάνει τη συνταγματική στάθμιση και να ισορροπήσει ανάμεσα στη νομοθεσία και στη νομολογία και στη μη  απαξίωση περιουσιών. «Δεν μπορεί ταυτόχρονα να λέμε “δεν μπορούμε να χτίσουμε σε ύψος”, “δεν μπορούμε να χτίσουμε εκτός σχεδίου”, “δεν μπορούμε εύκολα να επεκτείνουμε τους οικισμούς”. Θα πω “ώπα”, να βρούμε μία λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και πολύ δικαιολογημένα παράπονα πολιτών» σχολίασε ο Μητσοτάκης.

Οι άλλες αλλαγές

Συνολικά για τη συνταγματική αναθεώρηση το Μαξίμου πετάει από νωρίς το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε για το κυνήγι των αναγκαίων 180 ψήφων το γαλάζιο βλέμμα μοιραία πέφτει στα πασοκικά έδρανα. «Θα δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ» εκτίμησε ο Μητσοτάκης, ρίχνοντας στο τραπέζι τέσσερα άρθρα – το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το 24 για το χωροταξικό, το 86 για την ευθύνη των υπουργών και το 103 για το Δημόσιο – ενώ στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνεται ακόμα η συνταγματική κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για όλους. Αφότου κάρφωσε το «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» ότι προς το παρόν «αλληθωρίζει» προς άλλες κατευθύνσεις – σε μία ακόμα απόπειρα διαχωρισμού του σημερινού από το παλαιότερο ΠΑΣΟΚ – σχολίασε ότι έχει απαίτηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τουλάχιστον να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που να αποτελεί βάση διαλόγου» για την αναθεώρηση του Συντάγματος.