Ασκήσεις ισορροπίας πάνω από τη δικογραφία

Σε ασκήσεις ισορροπίας στο τεντωμένο σκοινί των νομικών ερμηνειών και των πολιτικών στοχεύσεων αποδύονται τα κόμματα εν όψει της κατάθεσης πρότασης ή προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή – ο οποίος χθες ζήτησε και παρέλαβε αντίγραφο της δικογραφίας – και τα δραματικά κενά στο πεδίο της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, όπως αυτά που εντόπιζαν σε επιστολές τους υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πρόκειται για στελέχη, μεταξύ όλων των άλλων (συνολικά 31 μη πολιτικά πρόσωπα), τα οποία βαρύνονται με ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών και φέρονται να προβάλλουν, προς αποποίηση των ευθυνών τους, την κατά νόμο εποπτεία του ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ από τον εκάστοτε υπουργό. Πάνω σε αυτό στηρίχθηκε από τον εισαγγελέα η διαβίβαση στη Βουλή της ογκώδους δικογραφίας δεκάδων χιλιάδων σελίδων για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα (Καραμανλή – Σπίρτζη), την οποία μελετούν οι βουλευτές των κομμάτων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 168 του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Βουλής.

Κακούργημα ή πλημμέλημα

Αν και η προσέλευση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τον όγκο της δικογραφίας (μέχρι χθες οι βουλευτές που προσήλθαν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της έφταναν τους 16), ωστόσο έντονοι είναι οι προβληματισμοί στα κομματικά επιτελεία για το σκεπτικό με το οποίο θα ζητηθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και ειδικότερα εάν και πώς θα στοιχειοθετείται το προς διερεύνηση αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο η πλειοψηφία δεν φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί, περιορίζοντας το εύρος της έρευνας στο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα της παράβασης καθήκοντος και πάντα με βάση το μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή της απευθείας παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς η προανακριτική επιτροπή να επιτελέσει τον ουσιαστικό δικονομικό της ρόλο.

Τη διελκυστίνδα των αποδιδόμενων κατηγοριών που θα περιγράφει η πρόταση/προτάσεις σύστασης προανακριτικής επιτροπής δεν αποκλείεται να κληθεί να «ζυγίσει» ως προς τη βασιμότητά τους το αρμόδιο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (με έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται) που μπορούν να ζητήσουν 30 βουλευτές, δυνατότητα που δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ωστόσο, διακινούνται εκτιμήσεις που λένε ότι στην προκειμένη περίπτωση ίσως να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 155) ώστε να αποσαφηνιστεί νομικά το τοπίο.

ΠΑΣΟΚ: πρόταση για κακούργημα

Για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για κακούργημα εκ μέρους του Καραμανλή, δεν είναι δυνατόν να διώκονται υφιστάμενα πρόσωπα για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και ο πολιτικός τους προϊστάμενος να διωχθεί για πλημμέλημα, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη τυχόν μεθόδευση για παράκαμψη της προανακριτικής και του ανακριτικού της έργου κατά το προηγούμενο Τριαντόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ: με δική του πρόταση

Στην κατεύθυνση κατάθεσης δικής του πρότασης κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα αναζητήσει άλλους τέσσερις βουλευτές προκειμένου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 30 υπογραφών, κάτι που θεωρείται πιθανό με τη συμβολή της Νέας Αριστεράς και ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ έχει να διαχειριστεί και το σκέλος Σπίρτζη ως προς την εμπλοκή του οποίου διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος διφορούμενες σκέψεις.

Στο μοντέλο Τριαντόπουλου

Οσον αφορά την πλειοψηφία, η οποία αναμένει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης, αυτό που επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία είναι ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ποινική διερεύνηση υπουργών», προδιαγράφοντας το μοντέλο Τριαντόπουλου: «Ποινική διερεύνηση με φυσικό δικαστή. Οι βουλευτές δεν αποδίδουν δικαιοσύνη, όπως γίνεται στις προανακριτικές και τις εξεταστικές. Η διερεύνηση πρέπει να γίνει από τους φυσικούς δικαστές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης (Σκάι), υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει αμεροληψία.