Τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες ο πιο επιτυχημένος προπονητής στα 123 χρόνια ιστορίας της Ρεάλ Μαδρίτης θα ανακοινώσει και επίσημα το τέλος της διαδρομής του στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Αν ήταν στο χέρι του Κάρλο Αντσελότι δεν θα έφευγε ποτέ από τη Ρεάλ. Τόσο πολύ την αγάπησε την ομάδα στην οποία υπέγραψε 15 τρόπαια, τρία εκ των οποίων είναι Τσάμπιονς Λιγκ.
Δεν πρέπει να αποκλειστεί πως ο Καρλέτο ίσως σηκώσει και το τρόπαιο της φετινής Λα Λίγκα και να καπνίσει ένα ακόμα πούρο Montecristo. Ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, η αποχώρησή του είναι δεδομένη. Γιατί όμως η Ρεάλ και πολλές άλλες ομάδες, συμπεριφέρονται ως αψίκοροι;
Λίγο πολύ σήμερα όλοι οι προπονητές γνωρίζουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας. Η διαφορά τους έγκειται στην προσέγγιση των πραγμάτων, στην κουλτούρα τους, τη δυναμική που αποπνέουν, την προσωπικότητά τους αλλά και τη δυνατότητα εκπλήρωσης των αναγκών των υποψήφιων ομάδων τους. Πολλά απ’ αυτά τα στοιχεία περιέχουν μια ρευστότητα γιατί έχουν σχέση με τους χαρακτήρες που θα κληθούν να διαχειριστούν οι προπονητές. Κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και οι άνθρωποι των πάγκων δεν έχουν τίποτε άλλο να δώσουν, δεν μπορούν να εμπνεύσουν, να προσφέρουν ένα επιπλέον κίνητρο. Για κάποιους αυτή η στιγμή καθυστερεί λόγω των επιτυχιών, για άλλους έρχεται πιο σύντομα για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Η Ρεάλ αναζητά ένα νέα σημείο εκκίνησης. Η ομάδα που κατέκτησε έξι Τσάμπιονς Λιγκ εκ των οποίων τα τέσσερα σε πέντε χρόνια, δεν υπάρχει πια. Η τόρευση που θα φέρει νέες κούπες στη Μαδρίτη πρέπει να ξεκινήσει πάνω σε νέο ξύλο και ο τορευτής να έχει διαφορετικές ιδέες.
Η απομάκρυνση του Αντσελότι και των περισσότερων προπονητών δεν αποτελεί προσωπικό ζήτημα, ούτε καν τεχνικό. Είναι περισσότερο θέμα δυναμικής. Μπορεί σε 14 μήνες από σήμερα ο Καρλέτο να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως προπονητής της Βραζιλίας και τότε κάποιοι ανόητοι ίσως επιχειρήσουν να κατακρίνουν τον Πέρεθ. Το ποδοσφαιρικό περιβάλλον είναι γεμάτο ασυμμετρίες, μοιάζει με πίνακα του Μιρό. Ας το αποδεχτούμε όπως είναι για να διατηρήσουμε τη μαγεία του.