
Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η τριήμερη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, που ολοκληρώνεται σήμερα, αποτελούσε μια διπλωματική αποστολή υψηλού συμβολισμού, με στοχευμένες επαφές και με ορίζοντα το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αγκυρα, του οποίου η ημερομηνία διεξαγωγής αναμένεται να κλειδώσει μεταξύ Γεραπετρίτη – Φιντάν, στα μέσα Μαΐου, στο ραντεβού που έχουν προγραμματίσει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.
Για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδευόταν από την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μάλιστα δεν περιελάμβανε, κατά τον αρχικό προγραμματισμό της, επαφές σε πολιτικό επίπεδο.
Πρόθεση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν να δοθεί χώρος στην ατζέντα που αφορά το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με κορυφαίο θέμα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης και στα ζητήματα που ενδιαφέρουν την ομογένεια.
Στη βάση αυτή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τη Χάλκη όπου τον υποδέχθηκε στη Θεολογική Σχολή ο επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός.
Ο υπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής, όπου οι εργασίες ανακαίνισης σημειώνουν πρόοδο και – επί του παρόντος – έχουν ως εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης τις αρχές του 2026. Οπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, «το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές και δεν τίθεται στο πλαίσιο συναλλακτικής ατζέντας με την Τουρκία».
Από το φθινόπωρο του 2026
Τα αισιόδοξα μηνύματα για πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής από το φθινόπωρο του 2026 δεν διαψεύστηκαν κατά την επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ, αν και έγινε σαφές πως πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα με αρκετές τεχνικές δυσκολίες παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση του τούρκου προέδρου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της Σχολής. Αθήνα και Φανάρι συμφώνησαν επ’ αυτού να υπάρξει κοινός βηματισμός, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προς ανακοίνωση.
Ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε πως οι δυο τους άγγιξαν και «τα θέματα που αφορούν τη Θεολογική Σχολή».
«Η ελπίδα μας είναι στο μέλλον να επαναλειτουργήσει», τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως «θα πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σύμβολο οικουμενικότητας, ανεκτικότητας και πολιτισμού».
Πηγές από την Κωνσταντινούπολη υπογράμμιζαν χθες σχετικά πως ακόμη και αν έδινε αύριο την εντολή επαναλειτουργίας της Σχολής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα χρειάζονταν αρκετές θεσμικές παρεμβάσεις πολύπλοκες και χρονοβόρες από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεραστούν τεχνικά αδιέξοδα και να τεθεί όντως σε ισχύ η εντολή.
«Πρόκειται πάντως για θέμα εσωτερικής έννομης τάξης και όχι για διμερές θέμα», σημείωναν χθες οι ίδιες πηγές, την ώρα που διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τόνιζαν πως όντως πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα που, όμως, εφόσον επιλυθεί, θα έχει θετικό αποτύπωμα και για την Τουρκία καθώς θα εκπέμπεται προς τη Δύση το μήνυμα της θρησκευτικής ανεκτικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές πως η ελληνική διπλωματία δεν σκοπεύει να αφήσει την Αγκυρα να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα συναλλακτικά, κατά τη συνήθη πρακτική της. Επιστρέφοντας από τη Ρώμη, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά (και σε ήπιο κλίμα) πως «προσπαθούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη συνεργασία, την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συμμαχία».
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε και την Πρίγκηπο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει επαφές με φορείς της ομογένειας και τούρκους εκδότες.
Ενδεικτική πάντως της κινητικότητας που καταγράφεται στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής ήταν και η επίσκεψη του Βαρθολομαίου την Τετάρτη στην έδρα της αντιπροσωπείας του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη, όπου η πρέσβης Ουσλουέρ δεσμεύθηκε να επισκεφθεί σύντομα το Οικουμενικό Πατριαρχείο.