Βία στα σχολεία: Κοινωνική εργασία αντί για αποβολή

Μέτρα όπως η εφαρμογή Kids Wallet, η νέου τύπου αποβολή και η υιοθέτηση της κοινωνικής εργασίας συμπεριλαμβάνονται στα όσα προτείνονται στην 138 σελίδων «Εθνική στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων» που παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δίπλα στα παιδιά – απέναντι στη βία» είναι το βασικό σύνθημα της εθνικής στρατηγικής την οποία παρουσίασε η πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο, Βασιλική Αρτινοπούλου.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη βία των ανηλίκων «φαινόμενο που οξύνεται και απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση». «Η ευαισθητοποίησή μας για το ζήτημα αυτό δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας, αλλά μιας βιωματικής προσέγγισης την οποία έχουμε κι εμείς σαν γονείς πρωτίστως, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο» τόνισε.

Τι προβλέπεται

Στη συνέχεια έγινε η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Εχουμε πλέον μια στρατηγική που αξιολογεί τις 138 πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε από το 2019 έως σήμερα. Αυτό μέτρησε και αξιολόγησε η επιτροπή, η οποία μάλιστα έκρινε ότι υπάρχει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο πολιτικών από την πολιτεία, το οποίο όμως μπορεί να γίνει καλύτερο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των εφαρμοζόμενων δημόσιων πολιτικών και ταυτόχρονα κατέληξε σε 29 νέες προτάσεις πολιτικής, εκ των οποίων 7 είναι εμβληματικές και 5 οριζόντιες, καθώς και 69 μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Δημόσιο ζήτημα

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Παιδείας, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η αύξηση των συμβούλων εκπαίδευσης, η έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αλλαγή της φιλοσοφίας και του στόχου της αποβολής (το παιδί που παίρνει αποβολή θα βρίσκεται μεν εκτός σχολικής τάξης, αλλά θα παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα) και η υιοθέτηση του μοντέλου της προσφοράς κοινωνικής εργασίας.

Οπως ανέφερε η υπουργός, θα μπορεί το παιδί να συμμετάσχει σε κάποια κοινωνική δραστηριότητα ή να παρέχει βοήθεια (π.χ. σε βρεφονηπιακό σταθμό). Επίσης ενσωματώνεται η καινοτόμος πρακτική της διαμεσολάβησης παιδιού προς παιδί με στόχο «να γίνουν τα ίδια τα παιδιά μας οι καλύτεροι πρεσβευτές της κοινωνικής συμπεριφοράς», όπως τόνισε η υπουργός.

«Κανένα παιδί δεν γεννιέται βίαιο. Η βία μαθαίνεται. Και, δυστυχώς, συχνά ξεκινά από το ίδιο το σπίτι» επισήμανε από την πλευρά της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι η βία ανηλίκων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι ένα δημόσιο ζήτημα που απαιτεί πολιτική βούληση, θεσμική δράση και κοινωνική συστράτευση».

Κids Wallet

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε την εφαρμογή για κινητά Κids Wallet, η οποία τέθηκε σε λειτουργία χθες.

Οπως τόνισε, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο πανευρωπαϊκά που συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες: γονικό έλεγχο, επιβεβαίωση ηλικίας και ψηφιακή ταυτότητα για ανηλίκους.

Ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους γονείς: από την εγκατάσταση και τη δημιουργία του λογαριασμού μέχρι τη ρύθμιση του γονικού ελέγχου, την επιβεβαίωση ηλικίας και τη δημιουργία της ψηφιακής ταυτότητας του παιδιού.

Ο Δ. Παπαστεργίου κάλεσε τους γονείς «να χρησιμοποιήσουν το Kids Wallet με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο κατασκοπείας». Στη δική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως ο αθλητισμός αποτελεί ασπίδα κατά της βίας και είναι καθοριστικής σημασίας η ορθολογική κατανομή των πόρων – είτε υπέρ της πρόληψης είτε υπέρ της καταστολής. Στοχεύουμε στην πρόληψη, επιδιώκοντας να παρέχουμε περισσότερες και ποιοτικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη νεολαία μας».

Δίκτυα παρακολούθησης

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι εφαρμόζεται νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία με περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης σε σημεία συγκέντρωσης νέων. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία των δύο εργαλείων άμεσης επικοινωνίας (Safe Youth και γραμμή 10201) και ανακοίνωσε την τοποθέτηση υπεύθυνου αξιωματικού σε κάθε αστυνομική διεύθυνση για τον συντονισμό δράσεων που αφορούν τους ανηλίκους.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε 1.489 συλλήψεις για νεανική παραβατικότητα και στην αύξηση περιστατικών παραμέλησης ανηλίκων. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη τοπικών δικτύων παρακολούθησης, τη δημιουργία νέων δομών υποστήριξης, την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων καταγραφής βίαιων περιστατικών και την εκπαίδευση αστυνομικών για τη διαχείριση βίαιων περιστατικών.

Αθλητισμός και πολιτισμός

Στην υπαγωγή των εγκλημάτων κατά των ανηλίκων σε πιο βαριές ποινές, στην αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς που παραμελούν να ασκήσουν σωστά τα καθήκοντά τους και στην αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα κατά των ανηλίκων στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τις επιπλέον δυνατότητες που έχει ή θα έχει άμεσα ο δικαστής ανηλίκων: να επιβάλει ως αναμορφωτικό μέτρο τη συμμετοχή ή σε αθλητικές ή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και την παροχή κοινωφελούς εργασίας. «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά ώστε να μετατρέψουν τον θυμό τους και την οργή τους σε κάτι πάρα πολύ παραγωγικό» τόνισε.

Στόχος είναι, τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, «να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι ευαίσθητες περιπτώσεις, κυρίως σε περιοχές μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής ευαλωτότητας, έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να αποτρέπεται η εκτροπή στην παραβατικότητα».