Βούτες Ηρακλείου: Έκτακτα μέτρα μπήκαν σε εφαρμογή – «Στεγνώνουν» τον οικισμό

Έκτακτα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή στις Βούτες Ηρακλείου όπου πολλά σπίτια έχουν εμφανίσει επικίνδυνες ρωγμές. Το «μυστήριο» με τις ρηγματώσεις που σημειώθηκαν ξαφνικά σε δρόμους και σε σπίτια φαίνεται πως λύθηκε.

Το γεωλογικό φαινόμενο, εξαιτίας του οποίου το χωριό κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδίδεται στις διαρροές σε δίκτυα και πηγάδια, σε συνδυασμό όμως με το υπέδαφος την περιοχής.

Οι ρηγματώσεις αποδίδονται στις διαρροές σε δίκτυα και πηγάδια

Μετά τη διακοπή της υδροδότησης τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί όπως δείχνουν και οι ενδείξεις από τους αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στα σημεία των ζημιών.

Tο φαινόμενο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί

Αλλάζουν το δίκτυο υδροδότησης

Συνεργεία αλλάζουν το δίκτυο υδροδότησης σε ένα μεγάλο μέρος του χωριού ενώ το επίσημο πόρισμα για το τι έχει προκαλέσει αυτό το φαινόμενο δεν έχει ακόμα εκδοθεί, ωστόσο το πιθανότερο αίτιο είναι η υποχώρηση του εδάφους εξαιτίας της συσσώρευσης υπόγειων νερών τα οποία δεν στραγγίζονται, λασπώνουν το υπέδαφος και προκαλούνται οι καθιζήσεις.

«Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο υδροπερατό και από κάτω έχουμε αργιλικά υλικά. Τα αργιλικά ορυκτά διογκώνονται όταν βραχούν. Αυτή η διαφορετικότητα στην αντοχή των πετρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα – η άργιλος διαβρώνεται εύκολα – με τον καιρό, αέρας, βροχή, δημιουργούνται τα απότομα πρανή εξαιτίας της διαφορικής διάβρωσης» ανέφερε (Creta Τηλεόραση) ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.

Έτσι όπως είναι χτισμένο το χωριό, συνέχισε ο ίδιος, φαίνεται ότι το πέτρωμα δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού, πέρασε αυτό το νερό στην επιφάνεια διαχωρισμού του υδροπερατού με το αδιαπέρατο, διογκώθηκε η άργιλος και άρχισαν τα φαινόμενα.

Επιχειρείται με τα έκτακτα μέτρα είναι να στεγνώσει η περιοχή.

Αυτοψίες των ειδικών του ΕΑΓΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αυτοψίες των ειδικών του ΕΑΓΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, διατυπώθηκε η άποψη ότι έχει απομακρυνθεί το σενάριο ενός γενικευμένου πρωτογενούς κατολισθητικού φαινομένου. Το κλιμάκιο των επιστημόνων παρακολουθεί την εξέλιξη του κατολισθητικού φαινομένου ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός θα εκδώσει συνοπτικό πόρισμα για τα αίτια του φαινομένου και τους τρόπους ριζικής αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτό που επιχειρείται με τα έκτακτα μέτρα είναι να στεγνώσει η περιοχή. Στο κέντρο του χωριού διακόπηκε η υδροδότηση μέσω του παλιού δικτύου και κατασκευάζεται ένα καινούργιο, εξωτερικό με πλαστικές σωλήνες.

Η διαδικασία «αφυδάτωσης» του εδάφους έχει ήδη ξεκινήσει με εξειδικευμένα συνεργεία να πραγματοποιούν ελέγχους σε περισσότερα από 20 υπόσκαφα πηγάδια.

Μετά τις Βούτες ανησυχία επικρατεί και για το Μαγαρικάρι που επίσης παρατηρούνται ρηγματώσεις. Στο χωριό μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για αυτοψία.