
Μια κίνηση «colpo grosso» εξετάζεται στον άξονα Αθήνας και Παρισίων, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο και να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα στην περίπτωση που η Τουρκία θα παραλάβει τελικώς τους πυραύλους Meteor για βολές πέραν του ορίζοντα και τα μαχητικά Eurofighter από τις κοινοπραξίες που τα κατασκευάζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο», στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν έλληνες αξιωματούχοι με γάλλους ομολόγους τους, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τον γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως και νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της κίνησης που θα γίνει από το Παρίσι, προκειμένου να «διευκολυνθεί» η Αθήνα απέναντι στην Αγκυρα και να αποσυμπιεστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται από την πώληση στην Τουρκία των Meteor.
Κατά τις ίδιες πηγές, όταν ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τη γαλλίδα πρεσβευτή στο γραφείο του για να της επισημάνει την ενόχληση και ανησυχία της Αθήνας από τη διαφαινόμενη αγορά των πυραύλων Meteor από την Αγκυρα, το Παρίσι συνειδητοποίησε πως η προοπτική αυτή ενείχε τον κίνδυνο να «παγώσει» τη σχέση με την Ελλάδα τόσο σε συμμαχικό αλλά και πολύ περισσότερο σε εξοπλιστικό επίπεδο. Η Γαλλία διαθέτει ποσοστό της τάξεως του 12,4% στο πρόγραμμα των Meteor και η Βρετανία που προκρίνει την πώλησή τους στην Τουρκία το 39,6%. Οι υπόλοιπες χώρες στη μεγάλη κοινοπραξία (Γερμανία 16%, Ιταλία 12%, Ισπανία και Σουηδία από 10%) φαίνεται επίσης να μην έχουν αντίρρηση, μιας και το πακέτο των 300 Meteor που έχει ζητήσει η Αγκυρα ξεπερνά σε κόστος το 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ζεστό χρήμα στις βιομηχανίες της κοινοπραξίας και δύσκολα μπορεί κάποιος από τους συμπαραγωγούς να πει «όχι».
Στη βάση αυτή, Αθήνα και Παρίσι, ύστερα από ανταλλαγές απόψεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, «ζυγίζουν» μια κίνηση που θα μπορούσε, όπως εκτιμούν εκατέρωθεν, να αποτελέσει και λύση στο σύνθετο πρόβλημα: οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο και του ReΑrm Europe θα προχωρήσουν πριν κλείσει το «ντιλ» της κοινοπραξίας με την Τουρκία σε μια μεγάλη παραγγελία πυραύλων Meteor, που για την κατασκευή τους θα δεσμευτεί η αλυσίδα παραγωγής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Τουρκία, επί της ουσίας, θα μπει σε λίστα αναμονής, καθώς η Γαλλία ως χώρα συμπαραγωγής των πυραύλων αποκτά προτεραιότητα.
Με αυτόν τον τρόπο θα καθυστερήσει ακόμη και σε βάθος τριετίας η παραγωγή των πυραύλων Meteor που θα προορίζονται για την Αγκυρα, η οποία πρέπει να επισημάνουμε πως θα προχωρήσει στην απόκτησή τους μόνο αν καταφέρει να αποκτήσει τα μαχητικά Eurofighter, για τα οποία τον πρώτο λόγο έχει η Γερμανία και φυσικά η Βρετανία, χώρες οι οποίες – σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – έχουν γίνει ήδη αποδέκτες και του προβληματισμού από την πλευρά του Ισραήλ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, μάλιστα, έχει μεταφέρει τους ίδιους προβληματισμούς και προς τις ΗΠΑ για την υπόθεση επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Η Ελλάδα μέσα από αυτή την κίνηση θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο προκειμένου από το 2029 να αρχίσει να παραλαμβάνει τα δικά της μαχητικά στελθ F-35 και να τα εντάσσει στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της, ενώ δεν αποκλείεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να υλοποιηθεί και η επιθυμία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τα έξι επιπλέον Rafale από τη Γαλλία, η οποία θεωρεί την ελληνική προτίμηση ως εξαιρετικό μέσο προβολής για τα οπλικά της συστήματα, είτε μαχητικά είναι αυτά είτε φρεγάτες.
Με περιορισμένο βεληνεκές
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που τελικά η υπόθεση των πυραύλων Meteor για την Τουρκία προχωρήσει, το Παρίσι έχει δώσει στην Αθήνα τη διαβεβαίωση πως η παρτίδα που θα παραλάβει η Τουρκία θα είναι σε πολλούς τομείς υποδεέστερη από τους πυραύλους που έχει παραλάβει η Ελλάδα για τα Rafale.
Ειδικότερα, αντί για το βεληνεκές των 200 και πλέον χιλιομέτρων που έχουν οι ελληνικοί Meteor (οι οποίοι εξοπλίζουν τα Rafale, αλλά και τις φρεγάτες Belh@rra), η Τουρκία θα παραλάβει πυραύλους με περιορισμένο βεληνεκές στα 120 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα και το λογισμικό τους θα είναι τέτοιο, που δεν θα μπορούν να αντέξουν σε περιβάλλον έντονου ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών, καθώς τόσο το σύστημα Spectra των ελληνικών Rafale όσο και άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει ήδη η Ελλάδα ή θα αποκτήσει στο πλαίσιο της δημιουργίας του αντιπυραυλικού Θόλου θα μπορούν να διακόψουν τη μετάδοση δεδομένων από τα αεροσκάφη φορέα (Eurofighter) προς τον πύραυλο.