«Γιατί μετακομίζουμε»: Από το Λαγονήσι στη Φουρνά Ευρυτανίας

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, κανείς δεν περίμενε πως ένα διαδικτυακό κάλεσμα από τη δασκάλα και τον ιερέα του χωριού προς υποψήφιες οικογένειες με παιδιά θα είχε τέτοια απήχηση. Αλλωστε, ο σκοπός ήταν… ιερός: να ξανακουστεί το κουδούνι του σχολείου και να γεμίσουν παιδικές φωνές οι γειτονιές.

Σήμερα, ήδη οι τρεις πρώτες οικογένειες έφτασαν στη Φουρνά Ευρυτανίας, με την τρίτη μάλιστα να εγκαθίσταται στο χωριό μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Χάρη στην τελευταία αυτή οικογένεια άνοιξε και πάλι το νηπιαγωγείο του χωριού, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 3 Ιουνίου.

Οταν είδαν την πρόσκληση, δεν χρειάστηκε να σκεφτούν και πολύ.

Η Χριστιάννα Παπαλεβιζοπούλου μαζί με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους, με το μεγαλύτερο στην ηλικία των 9 ετών και το μικρότερο μόλις ενός έτους, έμεναν μέχρι πριν από λίγο καιρό στο Λαγονήσι.

Δεν είχαν σχέση καταγωγής με τη Φουρνά ούτε είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν το χωριό. «Είδαμε το κάλεσμα και επειδή στην περιοχή στην οποία μέναμε, δεν μας κρατούσε κάτι, είπαμε να το δοκιμάσουμε. Στις 6 Φεβρουαρίου ύστερα από πρόσκληση του ιερέα ήρθαμε στο χωριό για να το δούμε, εάν μας αρέσει.

Και η αλήθεια είναι πως αγαπήσαμε αυτόν τον τόπο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η μητέρα της οικογένειας.

«Μας αγκάλιασαν όλοι»

Αλλωστε, οι ρυθμοί στους οποίους ζούσαν μέχρι τότε, οι οικονομικές υποχρεώσεις – δεν είχαν δικό τους σπίτι αλλά νοίκιαζαν –, τα μεταφορικά ακόμη και για τα σχολεία των παιδιών δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό οικογενειακό πλαίσιο.

«Αναγκαζόμασταν να κάνουμε καθημερινά 50 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο για να πάμε τα παιδιά στο σχολείο.

Επειδή μέναμε κοντά στο βουνό, σχολεία, δραστηριότητες των παιδιών, όλα έπρεπε να γίνουν με το αυτοκίνητο», σημειώνει η Χριστιάννα, η οποία αναφέρει πως άφησαν αγαπημένα τους πρόσωπα πίσω στην Αττική, αλλά θα υπάρχουν ευκαιρίες να ανταμώνουν είτε στη Φουρνά είτε όταν κατεβαίνει η οικογένεια στην Αθήνα.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους τις τελευταίες αυτές εβδομάδες που βρίσκονται στη Φουρνά, το χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 840 και αριθμεί μόλις 120 μόνιμους κατοίκους; Οπως λέει η Χρ. Παπαλεβιζοπούλου, το σημαντικό είναι ότι η οικογένεια απέκτησε ποιότητα ζωής.

«Δεν φοβάσαι να αφήσεις το παιδί να παίζει έξω. Το πρωί πηγαίνουν με τα πόδια σχολείο όλα τα παιδιά μαζί και, το σημαντικότερο, μας αγκάλιασαν όλοι στο χωριό, μας βοήθησαν και μας στηρίζουν».

Η μητέρα της τρίτης οικογένειας θα εργαστεί στον ξενώνα του χωριού, ενώ θα βοηθά στην προετοιμασία των γευμάτων για τα σχολεία, μέσω του προγράμματος Prolepsis.

Οπως εξηγεί η δασκάλα του χωριού και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας για να ξαναζωντανέψει το χωριό, Γιώτα Διαμαντή, επειδή η Φουρνά είναι ορεινή, ζητήθηκε να ετοιμάζονται τα γεύματα εκεί και να μην έρχονται από άλλη περιοχή καθημερινά – «έτσι, ανοίχτηκε και μία θέση εργασίας».

Η λίστα των αιτημάτων από οικογένειες τους τελευταίους δέκα μήνες είναι τεράστια. Οι άνθρωποι πίσω από αυτό το εγχείρημα δέχθηκαν εκατοντάδες μηνύματα και κλήσεις, ενώ το κάλεσμα κοινοποιήθηκε 20.000 φορές!

«Κάνουμε αργά και σταθερά βήματα. Θέλουμε όσες οικογένειες έρθουν να εγκατασταθούν στο χωριό μας να έχουν τις ίδιες παροχές, δηλαδή, πέρα από το ενοίκιο που επιδοτούμε και την εργασία σε έναν τουλάχιστον γονέα, να καλύπτουμε δωρεάν όλα τα σχολικά είδη.

Παράλληλα, γίνονται δωρεάν μαθήματα αγγλικών στα παιδιά από φροντιστήρια της Αθήνας, όπως και μαθήματα ελληνικών και προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις». Το νηπιαγωγείο, το οποίο βρισκόταν σε αναστολή καθώς κανένα παιδί δεν υπήρχε στο χωριό ούτε στα γύρω χωριά για να φοιτήσει, άνοιξε και πάλι πριν από λίγες ημέρες τις πόρτες του. «Τα παιδιά όλων των ηλικιών στη Φουρνά ήταν εννέα.

Πλέον με τον ερχομό των τριών οικογενειών είναι 22, τα έξι δε, κάτω των έξι ετών, πράγμα που σημαίνει πως στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο είναι εξασφαλισμένο πως τα επόμενα χρόνια θα ακούγεται το κουδούνι», σημειώνει η δασκάλα.

«Νέα ζωή στο χωριό»

Ηδη, η πρώτη οικογένεια, με τα έξι παιδιά, ετοιμάζεται μέσα στον μήνα να ανοίξει τη δική της επιχείρηση στο χωριό, ένα κατάστημα εστίασης, ενώ οι γονείς της δεύτερης οικογένειας θα εργαστούν στον φούρνο που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου.

«Μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα και τέταρτη οικογένεια θα εγκατασταθεί στο χωριό, ενώ πλέον μέσω της ΑΜΚΕ “Νέα ζωή στο χωριό” εξετάζουμε το ενδεχόμενο να “υιοθετήσουμε” κι άλλα χωριά, τα οποία αργοπεθαίνουν, και να τα βοηθήσουμε να πάρουν ζωή με τον ερχομό οικογενειών με παιδιά.

Αλλωστε, είναι πολλά τα χωριά που επικοινωνούν μαζί μας και θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

Την περασμένη Πέμπτη, πάντως, Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στη Φουρνά Ευρυτανίας εγκαινιάστηκε και η Ντουλάπα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οπως υπογραμμίζει η Γιώτα Διαμαντή, διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ, όλο το χωριό αλλά και τα γύρω χωριά θα μπορούν να απευθύνονται στην κοινωνική ντουλάπα για είδη ένδυσης, υπόδησης, εξοπλισμό για το σπίτι κ.ά.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να ανοίξουν μουσείο φυσικής ιστορίας και βιβλιοθήκη με 15.000 βιβλία, δωρεά από το Μουσείο Αλλοτροπία στην Αντίκυρα Βοιωτίας, που θα αποτελέσουν εκπαιδευτικό κύτταρο για σχολικά προγράμματα».