Γ. Στουρνάρας: Το ευρώ μπορεί να υποκαταστήσει το δολάριο

To ευρώ θα μπορούσε να υποκαταστήσει σταδιακά το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο που δημοσιεύεται στον «Economist».

Οπως επισημαίνει, τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες το δολάριο άντεξε σε πολέμους, υφέσεις και οικονομικές κρίσεις, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ διαφύλασσαν ορισμένες θεμελιώδεις δεσμεύσεις, όμως σήμερα παρουσιάζεται η ευκαιρία να αμφισβητηθεί η παγκόσμια κυριαρχία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να γίνει το παραπάνω απαιτείται στήριξη από μια ισχυρότερη, πιο ενοποιημένη και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Συνάντηση Πιερρακάκη με επίτροπο της ΕΕ

Τη Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και την Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, υποδέχεται σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Χθες η επίτροπος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκε η σημασία της Τραπεζικής Ενωσης και της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τις επιχειρήσεις κάθε κλάδου και μεγέθους – συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων –, αλλά και για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών μέσα από τη βελτίωση των επιλογών για τις αποταμιεύσεις τους.

Κεντρικό θέμα της επίσκεψης της επιτρόπου στην Αθήνα είναι η Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, η οποία επιδιώκει να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεσματικότερο ως προς τη σύνδεση των αποταμιεύσεων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με παραγωγικές επενδύσεις. Αλλα βασικά θέματα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η απλούστευση των κανονισμών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η επίτροπος θα συναντηθεί σήμερα με φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς για να ακούσει τις απόψεις των νέων.

Αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητο της ΕΤΑΔ

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ολοκλήρωσε τον ηλεκτρονικό ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό (e-auction) για την πώληση ακινήτου το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αντωνοπούλου 133Α, στο κέντρο της πόλης του Βόλου (γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «Ταχυδρόμος»), όπου ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία Premia Properties. Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο επτά επιπέδων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.075,63 τ.μ., επί οικοπέδου 528,5 τ.μ., με έτος κατασκευής το 1972. Το ακίνητο, το οποίο παρέμενε ανενεργό για περισσότερο από μία δεκαετία, παρουσίασε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η στρατηγική του θέση στο πολεοδομικό κέντρο του Βόλου το καθιστά ιδανικό για αξιοποίηση σε μεικτές χρήσεις. Η διαγωνιστική διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΤΑΔ με τιμή εκκίνησης 950.000 ευρώ. Κατά τη διαδικασία, εκδηλώθηκε σημαντικός ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα η τελική τιμή κατακύρωσης να ανέλθει στο ποσό των 1.700.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 79% την αρχική τιμή.

Πέθανε ο Νίκος Αγγελάκης

Εφυγε από τη ζωή χθες το πρωί σε ηλικία 93 ετών ο Νίκος Αγγελάκης, ο εμπνευστής και ιδρυτής της ομώνυμης πτηνοτροφικής εταιρείας στη Χαλκίδα. Το 1962, ο Νίκος και η σύζυγός του Παναγιώτα Αγγελάκη ξεκίνησαν από το μηδέν μια μικρή, οικογενειακή πτηνοτροφική μονάδα στη Χαλκίδα, η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα.

Πέρασε το φορολογικό Ντόναλντ Τραμπ

Με μία ψήφο (215 υπέρ, 214 κατά) πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές και αύξηση δαπανών για τον στρατό και τη φύλαξη των συνόρων. Επίσης μειώνει την υγειονομική περίθαλψη και τα προγράμματα σίτισης για τους πιο φτωχούς. Αναμένεται ότι θα αυξήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία κατά 3,8 τρισ. δολάρια το ήδη υπέρογκο ομοσπονδιακό χρέος των 36,2 τρισ. δολ., σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο ένας εκ των δύο Ρεπουμπλικανών που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, ο Τόμας Μάσι από το Κεντάκι, έκανε λόγο για πορεία προς το παγόβουνο, παρομοιάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ με τον «Τιτανικό». Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί τώρα από τη Γερουσία.