Οι τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά την ανθεκτικότητά τους και την κερδοφορία τους το 2024, ενώ κατέγραψαν αξιόλογη πιστωτική επέκταση, με τις εκταμιεύσεις νέων δανείων να ξεπερνούν τις αποπληρωμές. Ωστόσο, η χρηματοδότηση από τις τράπεζες εστιάζει στις επιχειρήσεις, με τα νοικοκυριά να μένουν εν πολλοίς «παραμελημένα». Το 2024, η χρηματοδότηση των νοικοκυριών κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς -0,5%, καθώς τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων συνέχισαν να μειώνονται, κάτι που δεν αντισταθμίστηκε από την αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια.
Δεδομένου του περιορισμένου δανεισμού τους, τα νοικοκυριά παρουσίασαν μείωση πιστωτικού κινδύνου. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο κοκκινίσματος των δανείων τους έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων 17,1%), στην εστίαση (12,7%), στο εμπόριο (6,8%), στις κατασκευές (6,3%), στη μεταποίηση (5,5%) και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ενημέρωσης (4,2%). Τον μικρότερο κίνδυνο έχουν οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, servicers, ασφαλιστικές) και ο τομέας της ενέργειας.
Η ΤτΕ σημειώνει ότι οι τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τους ισολογισμούς τους, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση 29,45 δισ. ευρώ στις καταθέσεις, που έφτασαν τα 263,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 18,83 δισ. ευρώ στα 176,5 δισ. ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά (κατά 15,17 δισ. ευρώ) τις τοποθετήσεις τους σε χρεόγραφα, το 44% των οποίων είναι ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.