Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό για επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ – Το σχόλιο ΠτΔ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο με αίτημα των συγκεντρωμένων να μην πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι εναντίον του Νετανιάχου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς κατηγορείται για παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν 12 οργανωμένα σύνολα και φορείς, μεταξύ των οποίων, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η ΑΦΟΑ, το Παρατηρητήριο Ακροδεξιάς, το United for Palestine, η ΕΔΟΝ, η ΚΙΣΑ κ.α., καλώντας το κοινό να υπογράψει ψήφισμα καταδίκης της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, το οποίο επιδόθηκε στην Προεδρία.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεσμεύεται νομικά να συνεργάζεται πλήρως με το ΔΠΔ, μεταξύ άλλων, να συλλαμβάνει και να παραδίδει στο Δικαστήριο οποιοδήποτε άτομο κατά του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης». Επισημαίνεται, δε, ότι η ίδια η απόφαση για επίσκεψη στο Ισραήλ, «συνιστά έμμεση αλλά ξεκάθαρη παραβίαση αυτής της υποχρέωσης».
Αναφέρεται, ακόμα, ότι η επίσκεψη του Προέδρου «παραβιάζει την υποχρέωση μη αναγνώρισης μιας παράνομης κατάστασης — εν προκειμένω, της ισραηλινής κατοχής και προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών — όπως αυτή αναγνωρίστηκε ρητά από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) με τη Γνωμοδότηση του 2024, η οποία χαρακτηρίζει την ισραηλινή κατοχή ως παράνομη».
Το ψήφισμα θέτει, επίσης, την ανάγκη αναθεώρησης των διμερών σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «οι διμερείς συμφωνίες που πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, με κύριο άξονα την ενεργειακή συνεργασία, συνιστούν παράδειγμα μιας τέτοιας αλληλεπίδρασης». Προσθέτει, ακόμα, ότι «η επίσκεψη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις συστάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες καλούν τα κράτη να επανεξετάσουν πλήρως τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ και να επιβάλλουν κυρώσεις που θα συμβάλουν στον τερματισμό της κατοχής και του καθεστώτος απαρτχάιντ».
Καταλήγει, δε, ότι η Κύπρος ως «χώρα με εμπειρία κατοχής και παραβιάσεων κυριαρχίας, έχει ηθικό και ιστορικό χρέος να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων της ισραηλινής καταστολής και όχι να συνταχθεί με τον θύτη», υπογραμμίζοντας ότι «ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός».
Το ψήφισμα ανέγνωσε η Μέλανη Στέλιου στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η ίδια αναφέρθηκε, επίσης, στην επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σκάφος που βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Μάλτας, φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, «από ισραηλινό drone» όπως είπε.
Απευθυνόμενος στη συγκέντρωση εκ μέρους των 12 συνδιοργανωτών, ο Νίκος Παναγιώτου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή» για να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι δε συνιστά εθνικό συμφέρον η συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο, όπως σημείωσε, «διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα».
«Δε συναινούμε στο να μας κάνουν συνεργάτες σε μια γενοκτονία», συνέχισε, αναφέροντας ότι από τις συμφωνίες που επιδιώκει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με το Ισραήλ θα ωφεληθούν μόνο «ο περίγυρος της Κυβέρνησης, οι φίλοι τους και οι συνήθεις συνεργάτες τους». Καταδίκασε, τέλος, «την ιδεολογική γραμμή που λέει ότι διπλωματία σημαίνει να κοιτάς κοντόφθαλμα το συμφέρον της χώρας σου, κι ας συνεργάζεται με εγκληματίες πολέμου».
Την εκδήλωση χαιρέτισε με ηχητικό μήνυμά του και ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος ανέφερε ότι με την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, «ταυτίζεται η Κύπρος με τον Νετανιάχου, με έναν άνθρωπο καταδικασμένο από το Διεθνές Δικαστήριο και τη διεθνή κοινή γνώμη». Ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε, επίσης, ότι τίθεται σε κίνδυνο και η ύπαρξη της Κύπρου με αυτή την επίσκεψη.
Η κίνηση στον δρόμο μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο διακόπηκε για περίπου δύο ώρες, από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ., ενόσω οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης του Ισραήλ και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Επίσης, στη διάρκεια της συγκέντρωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα, ενώ υπήρχε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική.
Δείτε βίντεο:
Σχόλιο ΠτΔ
Νωρίτερα, κληθείς να δώσει την απάντηση του στις επικρίσεις που ασκούνται με τη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η απάντηση μου είναι ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας μπορεί να διαφωνεί και να διαμαρτυρηθεί».
Το άρθρο Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό για επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ (video) εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.