
Το ελληνικό μας πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ολοκληρώνεται με τρόπο διδακτικό. Αποδείχτηκε φέτος κάτι που προσωπικά πίστευα χρόνια. Τι πίστευα; Οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ποδοσφαιρικών θεσμών και ίσως τελικά και κανένα πρόβλημα διαιτησίας. Το θέμα είναι οι άνθρωποι που διοικούν: αυτό που πάντα χρειάζεται είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι. Φέτος είχαμε στα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου τρεις ανθρώπους που με τη συμπεριφορά τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους έδειξαν εμπράκτως ότι θέλουν το καλό του πρωταθλήματος, που είναι και το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Αναφέρομαι στον πρόεδρο της ΕΠΟ Μάκη Γκαγκάτση, στον πρόεδρο της Λίγκας, Βαγγέλη Μαρινάκη και τον γάλλο αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά.
ΕΠΟ
Ο Μάκης Γκαγκάτσης είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ που προέκυψε από το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ύστερα από αρκετό καιρό. Πριν αναλάβει τη θέση στην ομοσπονδία ήταν αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ. Οταν ανέλαβε τη διοίκηση της ομοσπονδίας οι συνηθισμένες Κασσάνδρες έλεγαν πως θα εξυπηρετήσει τα σχέδια του ΠΑΟΚ από τον οποίο προέρχεται. Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τη χρονιά διεκδικώντας στο κυριακάτικο παιχνίδι με την ΑΕΚ την τρίτη θέση και δεν έφτασε καν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Μάκης Γκαγκάτσης έλειψε πάρα πολύ από τη διοίκηση και την καθημερινότητα της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Αλλά για την ώρα αποδεικνύεται μια χαρά πρόεδρος της ομοσπονδίας. Προσέλαβε στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και όλους τους συνεργάτες που αυτός ζήτησε και δεν έδωσε τη θέση σε κάποιον παλαίμαχο του ΠΑΟΚ. Προχώρησε στην αγορά το προπονητικού κέντρου της Παιανίας συμφωνώντας με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και όχι με κάποιο φίλο του Ιβάν Σαββίδη. Εφερε στην ομοσπονδία ηρεμία ύστερα από ένα διάστημα που ο πρόεδρός της τσακωνόταν σχεδόν καθημερινά με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ παράλληλα άλλαξε το οργανόγραμμα επαναφέροντας σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους τις υπηρεσίες των οποίων κακώς η ΕΠΟ στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια όπως π.χ. τον Γιώργο Δημητρίου που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ζητήματα της αδειοδότησης των ομάδων. Ο Μάκης Γκαγκάτσης έχει να κάνει ακόμα πολλά, όμως σήμερα κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για μεροληψία ή για ενασχόληση με τομείς όπως η διαιτησία που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Λίγκα
Ο Ολυμπιακός μπορούσε πέρυσι το καλοκαίρι να κερδίσει την προεδρία της Λίγκας και την κέρδισε. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε προσωπικά ο Μαρινάκης χωρίς να τοποθετήσει κάποιον συνεργάτη του ή κάποιον φίλο του. Το έκανε γιατί ήθελε να δείξει ότι θέλει να εγγυηθεί με την προσωπική του παρουσία την αλλαγή σελίδας που έζησε το ελληνικό ποδόσφαιρο το περασμένο καλοκαίρι μετά τις εκλογές της ΕΠΟ, όπου ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός βρέθηκαν στη μεριά των νικητών. Ο Μαρινάκης, που λόγω της θέσης του προέδρου της Λίγκας είναι και αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ, όπως είχε υποσχεθεί έβαλε ως στόχο του το κοινό καλό. Εφερε στη Λίγκα μια μεγάλη χορηγία και κυρίως εξασφάλισε τηλεοπτικά συμβόλαια για όλους – ακόμα και για ομάδες με τις οποίες οι σχέσεις του Ολυμπιακού δεν είναι οι καλύτερες. Αυτό που πιστεύει είναι ότι για να έχουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα πρέπει να έχουμε ομάδες με μεγαλύτερα έσοδα και λιγότερες εξαρτήσεις. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε.
Λανουά
Ο γάλλος αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά μέχρι το περασμένο καλοκαίρι νομίζω δεν είχε ποτέ του ονειρευτεί ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Είχε ένα μάλλον άτυχο πέρασμα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Γαλλίας αλλά ο ιταλός αρχιδιαιτητής της UEFA Ροσέτι τον εκτιμά και όταν από τις ελληνικές ομάδες ζητήθηκε η άποψή του τον πρότεινε. Ο Λανουά ανέλαβε με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Ηρθε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, διάβασε τις εκθέσεις που αφορούσαν τις αποδόσεις των διαιτητών στο προηγούμενο πρωτάθλημα, αλλά είδε και μερικά παιχνίδια τα οποία είχαν προκαλέσει τεράστιες συζητήσεις. Εφτιαξε τη δική του ολιγομελή ομάδα, αποφάσισε να διώξει κάποιους έλληνες διαιτητές από τους πίνακες στέλνοντας μηνύματα σοβαρότητας στους υπόλοιπους και έκανε μια συμφωνία με τη Γερμανική Επιτροπή Διαιτησίας η οποία δεν διαφημίστηκε, αλλά απέδωσε. Οι διεθνείς γερμανοί διαιτητές που χρησιμοποιήθηκαν στα ντέρμπι τα πήγαν πολύ καλά, αλλά και υπόλοιπες επιλογές του Λανουά υπήρξαν σε γενικές γραμμές επιτυχημένες. Ο Γάλλος ακριβώς επειδή αισθάνθηκε ότι είναι απόλυτο αφεντικό έφερε ακόμα κι έναν τούρκο διαιτητή σε ντέρμπι, τον Χαλίλ Μέλερ, που διεύθυνε το ΑΕΚ – Ολυμπιακός ενώ τούρκους διαιτητές δεν τοποθετεί σε παιχνίδια ελληνικών ομάδων η UEFA! Το αποτέλεσμα ήταν ειδικά στα playoffs να δούμε πραγματικά ρεσιτάλ διαιτητών, που δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο, πείθοντάς μας ότι όποιο λάθος κι αν έγινε ήταν ανθρώπινο. Βοήθησε φυσικά σε αυτό και η αγορά του νέου υπερσύγχρονου VAR που επιτρέπει άριστες αξιολογήσεις των θέσεων στις περιπτώσεις οφσάιντ, έχει goal line technology και άλλα πολλά που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν. Ο Λανουά επαναφέροντας την καινοτομία του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, άρχισε να μιλάει κάθε Τρίτη για τις αμφισβητούμενες φάσεις του πρωταθλήματος και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις με τις κρίσεις του να προκάλεσε διχογνωμίες πλην όμως είναι καλύτερο αυτό από το να υπάρχει ένας διαιτητής που δεν έχουν ακούσει ποτέ τη φωνή του, όπως ήταν κάποτε ο Αγγλος Στιβ Μπένετ ή πόσο μάλλον ένας διαιτητής που μολονότι ήταν επικεφαλής της ΚΕΔ δεν πάταγε το πόδι του στη χώρα μας όπως ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ, που έλεγε ότι θα έρθει από τη Στοκχόλμη με ένα τροχόσπιτο και δεν τον είδε κανείς στα μέρη μας.
Αγωνιστικά
Στην Ελλάδα μιλάμε πολύ για θεσμούς, για εκλογικά συστήματα, για ανάγκες παρέμβασης του κράτους κι άλλα τέτοια. Το πρωτάθλημα που τελειώνει αποδεικνύει πως αυτό που βασικά χρειαζόμαστε είναι άνθρωποι που καταλαβαίνουν από διοίκηση και θέλουν να διοικούν έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση του σπουδαίου προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο. Χάρη στις δικές τους ενέργειες μπορεί να δούμε την Εθνική μας ομάδα, που κινείται πλέον εκτός του πλαισίου των εντάσεων του επαγγελματικού μας ποδοσφαίρου, να προκρίνεται ξανά σε μια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και δεν αποκλείεται να έχουμε του χρόνου τόσο καλές παρουσίες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη ώστε η χώρα μας να αποκτήσει πάλι το δικαίωμα δύο ομάδες της να παίζουν απευθείας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί όπως αποδείχθηκε φέτος αυτό που βασικά χρειάζεται είναι οι ομάδες να δείχνουν προσοχή στα αγωνιστικά. Για τα υπόλοιπα έχουν γνώση οι καλοί φύλακες…