«Είχατε εμπιστοσύνη στους γιατρούς σας;» – Ερχεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων με ένα sms

«Πόσο καθαρό ήταν το δωμάτιό σας;», «Υπήρχαν σαπούνια και αντισηπτικά για την υγιεινή των χεριών των ασθενών και των επισκεπτών;». «Ηταν διαθέσιμος ο απαιτούμενος εξοπλισμός ώστε να μη μετακινηθείτε σε άλλο νοσοκομείο;».

«Σας δόθηκαν πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέχετε όταν βγείτε από το νοσοκομείο;». «Είχατε εμπιστοσύνη στους γιατρούς σας;». Και «πώς θα βαθμολογούσατε την εμπειρία σας;».

Αυτές είναι μερικές από τις συνολικά 32 ερωτήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο, με το οποίο οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να αξιολογούν το ΕΣΥ.

Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο θέλει από τα μέσα του επόμενου μήνα (η 16η Ιουνίου έχει οριστεί, εκτός απροόπτου, ως η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του νέου αυτού ψηφιακού εργαλείου), οι ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο από γενικό ή πανεπιστημιακό νοσοκομείο να δέχονται μήνυμα (sms) στο κινητό τους.

Με ένα «κλικ»

Επειτα και εφόσον το επιθυμούν με ένα «κλικ» θα οδηγούνται στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο θα χωρίζεται σε εφτά θεματικές ενότητες (π.χ. προσβασιμότητα, οργάνωση, ποιότητα φροντίδας και υποστήριξη), ώστε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα να… βαθμολογούν τις υπηρεσίες που έλαβαν.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το sms θα φθάνει στο κινητό τους 72 ώρες μετά το εξιτήριό τους (δίνοντάς τους έτσι τον χρόνο να επιστρέψουν ομαλά στο οικείο τους περιβάλλον αλλά και να αποστασιοποιηθούν από τα πρόσφατα γεγονότα) και θα έχει ισχύ για συνολικά 48 ώρες (ώστε η δεξαμενή πληροφοριών να τροφοδοτείται χωρίς σημαντικές χρονοκαθυστερήσεις, που μπορεί να αλλοιώσουν τις απαντήσεις τους).

Μάλιστα, το ίδιο σχέδιο – για το οποίο σημειωτέον υπεύθυνη υλοποίησης είναι η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη – θέλει στην επόμενη φάση να μπουν στο μικροσκόπιο των πολιτών και οι προσφερόμενες υπηρεσίες των παιδιατρικών και των ογκολογικών νοσοκομείων αλλά και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ.

Είναι σημαντικό εν τούτοις να υπογραμμιστεί πως παρότι οι λήπτες υπηρεσιών υγείας μετατρέπονται σε βαθμολογητές, η ανωνυμία τους και η διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων θα είναι δεδομένη καθ’ όλη τη διαδικασία, επιτρέποντάς τους έτσι να εκφράσουν τη γνώμη τους χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Για να διαπιστώσει, δε, κανείς τον όγκο των δεδομένων που αναμένεται να συλλέγονται από τον επόμενο μήνα στην ειδική πλατφόρμα που έχει διαμορφωθεί, αρκεί να αναλογιστεί πως κάθε ημέρα στο ΕΣΥ νοσηλεύονται 6.000 ασθενείς, προσέρχονται στα ΤΕΠ 12.000 άτομα, διενεργούνται 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις και κατά μέσο όρο 700.000 διαγνωστικές εξετάσεις (απεικονιστικές, βιοπαθολογίας και άλλες).

Παρεμβάσεις

Παρ’ όλα αυτά, το περιεχόμενο της ψηφιακής δεξαμενής δεν θα είναι προσβάσιμο σε όλους. Αντιθέτως, κάθε νοσοκομείο θα έχει πρόσβαση μόνον στα αποτελέσματα της δικής του αξιολόγησης, με στόχο να εντοπίζονται οι λειτουργικές αστοχίες και να προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο όμως θα δίνεται η δυνατότητα να χαρτογραφούνται και οι καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, δίνοντας έτσι λύση σε παθογένειες του συστήματος.

Παράλληλα οι τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους, επενδύοντας στη διαφάνεια, δεσμεύονται πως κάθε χρόνο θα δημοσιεύεται και μία σχετική έκθεση που θα… συνυπογράφουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω της βαθμολόγησής τους, αξιολογώντας συνολικά το ΕΣΥ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα αναβαθμισμένα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.

Ετσι και με τον τρόπο αυτόν, όπως φιλοδοξούν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς να βρεθούν στο επίκεντρο,  συνδιαμορφώνοντας (μέσω της κριτικής που θα ασκούν) τις απαραίτητες πολιτικές για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκεί όπου προκύπτει ανάγκη.