Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί – Η Αθλητική Κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολίας»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νους υγιής εν σώματι υγιή – Η Αθλητική Κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολίας», στην αίθουσα του Λυκείου του Alphington Grammar School, τη Δευτέρα 19 Μαΐου.

Η έκθεση, που συνδέει τον αθλητισμό με την παιδεία και την προσφυγική κληρονομιά, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά εκπαιδευτική διοργάνωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο» (EA), στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης που λαμβάνουν χώρα από 19 έως 29 Μαΐου.

Με ιδιαίτερη θεματική και εντυπωσιακή παρουσίαση, η έκθεση ανέδειξε τη διαχρονική σύνδεση του αρχαίου ελληνικού ιδεώδους με την αθλητική παράδοση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά, φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και του South Melbourne Football Club – Ελλάς Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες και τη βαθιά σύνδεση ιστορικών ποδοσφαιρικών ομάδων με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Η υπεύθυνη έργου του Ινστιτούτου ΕΑ και παρουσιάστρια της βραδιάς, Συμέλα Σταματοπούλου, τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς το Alphington Grammar School και τη διευθύντρια, Δρ Βίβιαν Νίκου, για την παραχώρηση του χώρου και τη θερμή φιλοξενία.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: ο κ. Γιάννης Αναστασιάδης, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, και ο κ. Διογένης Αϊνατζής, καλλιτέχνης της ποντιακής μουσικής και συγγραφέας.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε με υπερηφάνεια για την ποντιακή του καταγωγή και την πορεία του στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, με τον οποίο αγωνίστηκε σχεδόν επί μία δεκαετία, εκπροσωπώντας την ομάδα και στο Κύπελλο UEFA.

Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Διογένης Αϊνατζής αναφέρθηκε στην πορεία του στον χώρο των ποντιακών δρώμενων, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου ως φορέα πολιτιστικής μνήμης και ταυτότητας.

Παράλληλα, παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ατίμετον» – λέξη που στην Ποντιακή σημαίνει «ανεκτίμητο» – μια δημιουργική κατάθεση ψυχής αφιερωμένη στη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ποντίων. Το έργο κυκλοφορεί και στα αγγλικά, σε μετάφραση του Κώστα Παταρίδη.

Ο κ. Παταρίδης, οραματιστής και επιμελητής της φετινής έκθεσης, χαρακτήρισε την εκδήλωση «όνειρο ζωής», καθώς, όπως είπε, του δόθηκε η ευκαιρία να ενώσει δύο μεγάλες του αγάπες: την ποντιακή κληρονομιά και το ποδόσφαιρο.

Την εκδήλωση έκλεισε η συντονίστρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΕΑ, Γιώτα Σταυρίδου, ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες, τους παροικιακούς φορείς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, του αθλητισμού και τα σχολεία για την αμέριστη στήριξή τους, που καθιστά εφικτή την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Ξεχωριστή μνεία έγινε και στις ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ελλάδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της έκθεσης, προσφέροντας αντικείμενα μεγάλης αξίας: η ΕΠΟ, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Σμύρνης και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν υπογεγραμμένες φανέλες της Εθνικής Ελλάδας και της ΑΕΚ, η ιστορική σημαία του Πανιωνίου, αλλά και η φανέλα της Ολυμπίκ Μαρσέιγ από αγώνα της με την ΑΕΚ.

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης. Φωτογραφίες: Supplied

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήρθε με την αναφορά της κας Σταυρίδου στην οικογένεια Χατζημανώλη και συγκεκριμένα στον Σωτήρη Χατζημανώλη, αρχισυντάκτη του «Νέου Κόσμου». Όπως είπε, η οικογένειά του, με προσφυγικές ρίζες, εκπροσωπεί πέντε γενιές φιλάθλων που παραμένουν αφοσιωμένοι στην ίδια ποδοσφαιρική ομάδα, ενσαρκώνοντας τη διαγενεακή συνέχεια, την πίστη και την ανθεκτικότητα – αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της έκθεσης.

Τη βραδιά πλαισίωσε η ζωντανή μουσική του Γιώργου Σταύρου, ο οποίος ερμήνευσε στο πιάνο μελωδίες εμπνευσμένες από τη Μικρά Ασία, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και νοσταλγίας.

Παράλληλα, η Μαριάνθη Τσαγανά και η Βάσω Κορωναίου προσέφεραν υγιεινά εδέσματα και ελληνικά ποτά.

Η έκθεση παραμένει ανοιχτή στο κοινό την Πέμπτη 22 και την Τρίτη 27 Μαΐου, από τις 5:00 έως τις 7:30 μ.μ., καθώς και το Σαββατοκύριακο 24–25 Μαΐου, από τις 11:00 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να φορέσουν τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας, ως ένδειξη συμμετοχής και σύνδεσης με το ποδοσφαιρικό πνεύμα της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Κυριακή 25 Μαΐου, στις 4:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η φιλανθρωπική εκδήλωση «Γουλιά και Πινελιά», με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θεραπεία της Τζίνας, μητέρας δύο παιδιών, η οποία δίνει γενναία μάχη με τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού Σταδίου 4. Κρατήσεις στο: trybooking.com/DBTNM

Η έκθεση ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ., με την απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού «Στα χνάρια του Διγενή Ακρίτα» και την εκδήλωση «Πάρθεν», αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι Ψάλτριες της Μελβούρνης θα παρουσιάσουν επιλεγμένους βυζαντινούς ύμνους σε ένα κατανυκτικό μουσικό κλείσιμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΑ στη διεύθυνση: hellenismofanatolia@gmail.com.

The post Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί – Η Αθλητική Κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολίας» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.