
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για να εξειδικευθούν τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Η συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της παραβατικότητας των ανηλίκων
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τονίζοντας:
«Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα σε μια μάχη κοινή των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων».
Παράλληλα ανέφερε ότι: «Να πούμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην επιμόρφωση των ανθρώπων οι οποίοι αναλαμβάνουν μέσα στη σχολική ζωή όλη αυτή την αντιμετώπιση αλλά και το αγκάλιασμα των παιδιών. Θα βάλουμε άμεσα μια καινούργια και καινοτόμο προσέγγιση, η οποία μας δείχνει στρατηγική, τη γνώση της διαμεσολάβησης στα παιδιά. το οποίο βοηθάει πάρα πολύ ομότιμο προς ομότιμο ένα παιδί, προς ένα παιδί να γίνει ο ίδιος και η ίδια υποστηρικτής ενός άλλου παιδιού, το οποίο πολλές φορές έχει υποκύψει σε τέτοιου είδους συμπεριφορά».
«Σημαντική είναι η αποβολή εντός του σχολείου. Το κομμάτι της κοινωνικής εργασίας, πράγματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν παιδιά που έχουν υποπέσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορά να νιώσουν τα ίδια ότι προσφέρουν στην κοινωνία».
Δείτε όλο το σχέδιο εδώ
Το σχέδιο
Το σχέδιο που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει δίνοντας τα κύρια σημεία και τις προτεινόμενες πολιτικές της Εθνικής Στρατηγικής και μεταξύ άλλων αναφέρει:
- Η πρόληψη της βίας κατά των παιδιών σε όλες τις εκφάνσεις της (ενδοοικογενειακή, σχολική, κοινοτική, αθλητική, διαδικτυακή κ.ά.) υπό το πρίσμα της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών (άρ. 19, 34 ΔΣΔΠ).
- Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων με την ουσιαστική εφαρμογή της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης (άρ. 37, 40 ΔΣΔΠ).
- Η κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η ανάπτυξη διυπουργικών, διαθεσμικών συνεργειών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό
Εκπαιδεύοντας μη βίαιους πολίτες.
- Υποχρεωτική εκπαίδευση των μαθητών/ριών στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, τη διαμεσολάβηση και τη μη βίαιη επικοινωνία.
- Παιδαγωγική-συμβουλευτική προσέγγιση του μέτρου της αποβολής στη Β/Θμια Εκπαίδευση: αναστολή παρακολούθησης της μαθησιακής διαδικασίας εντός του σχολείου.
- Υποχρεωτική «κοινωνική εργασία» στο σχολείο για τους μαθητές που εκφοβίζουν.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
Ενίσχυση της θετικής γονεϊκότητας για την Πρόληψη της Ενδοοικογενειακής Βίας.
- Ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, πρόληψης και υποστήριξης γονέων/ασκούντων επιμέλεια/φροντιστριών-ών και υποψήφιων γονέων στη θετική γονεϊκότητα.
- Ενσωμάτωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης στις Υπηρεσίες Υγείας με ψηφιακή πλατφόρμα ομαδικών εκπαιδεύσεων, διαδικτυακά μαθήματα αυτοεκπαίδευσης και καθοδήγησης σε οικογένειες γενικά και δια ζώσης συμβουλευτική σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου ειδικά.
- Προσαρμογή και υλοποίηση των προγραμμάτων σε διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην κοινότητα
Πρόληψη και αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους.
- Διοργάνωση debates σε επίπεδο κοινότητας με τη συμμετοχή παιδιών και εφήβων.
- Εκπόνηση Οδηγού για την υπεύθυνη κάλυψη των περιστατικών βίας και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.