
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο την περασμένη Τρίτη είχε την ιδιαιτερότητα να είναι ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που υποδέχτηκε ο Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία μία εβδομάδα μετά την εκλογή του ως καγκελάριος της Γερμανίας.
Αφορμή ήταν η βράβευσή του από το «Οικονομικό Συμβούλιο Γερμανίας», που πρόσκειται στο κόμμα του Μερτς CDU, με το βραβείο «Λούντβιγκ Ερχαρντ, εμπνευστή του μοντέλου της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Για τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, που επανήλθαν ύστερα από 3,5 χρόνια στη διακυβέρνηση της Γερμανίας, είναι σημαντικό να υποδέχονται κομματικούς φίλους με ηγετικό ρόλο για την Κεντροδεξιά στην Ευρώπη.
Σημαντικός θα είναι ο έλληνας Πρωθυπουργός και για τον Μερτς.
Η σχέση του με τον Μητσοτάκη σφυρηλατήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ διαπραγματεύονταν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την εκλογή της νέας ηγεσίας σε Κομισιόν και Συμβούλιο μετά τις ευρωεκλογές.
Ως καγκελάριος ο Μερτς εξήγγειλε την «επιστροφή της Γερμανίας» στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Θα απαιτηθούν για αυτό συμμαχίες με ευρωπαίους ηγέτες του ίδιου πολιτικού χώρου όπως ο Μητσοτάκης.
Αλλά και για τον έλληνα Πρωθυπουργό ανοίγει νέα σελίδα, πολιτικής, οικονομικής, εξοπλιστικής, συνεργασίας με τον καγκελάριο της μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ, μετά την εξάντληση των περιθωρίων συνεργασίας με τη Γαλλία. Αλλωστε, στον Μακρόν μένουν μόλις δύο χρόνια, ο Μερτς ξεκινάει τώρα την τετραετία.
Ολα αυτά θα ήταν η καλύτερη δυνατή αφετηρία για ένα ελληνογερμανικό ειδύλλιο Μερτς – Μητσοτάκη – αν δεν ήταν το Μεταναστευτικό.
Η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης Μερτς την επομένη της εκλογής του ήταν να εντατικοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας με όλες τις γειτονικές χώρες, επιστρέφοντας από τα σύνορα παράτυπους μετανάστες.
Οι μεθοριακοί έλεγχοι με την Αυστρία εντός των γερμανικών συνόρων ισχύουν από το 2015, με τη Γαλλία επιβλήθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι, με τις υπόλοιπες χώρες το περασμένο φθινόπωρο.
Τώρα εντατικοποιούνται με ενίσχυση της συνοριοφυλακής αυστηρότερες ρυθμίσεις για άσυλο.
Αλλά, ως καγκελάριος, χρειάζεται απτά αποτελέσματα, που αφορούν και την Ελλάδα.
«Συζητήσαμε το, όχι τόσο απλό, θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας», είπε ο Μερτς στις κοινές δηλώσεις με τον Μητσοτάκη στην Καγκελαρία: «Στη συζήτησή μας διατύπωσα σαφώς την προσδοκία μου από την ελληνική κυβέρνηση: η δευτερογενής μετανάστευση από Ελλάδα προς Γερμανία πρέπει να μειωθεί. Οι επιστροφές πρέπει να αυξηθούν», είπε ο Μερτς.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 η Γερμανία είχε ζητήσει την επιστροφή 13.525 που είχαν άσυλο στην Ελλάδα και νέα αίτηση στη Γερμανία. Η Ελλάδα εξέτασε περίπου 1.000 περιπτώσεις, δέχτηκε 166 επιστροφές, επέστρεψαν 14.
Η πίεση προς την Αθήνα θα ενταθεί, οι επιστροφές δεν θα μείνουν σε διψήφιους αριθμούς. Αλλά δεν θα είναι και πενταψήφιοι που ζητά η νέα κυβέρνηση Μερτς.