
Αν το απριλιάτικο διάγγελμα του Πρωθυπουργού με ξαφνικές προαναγγελίες μόνιμων παροχών ήταν για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου η άτυπη αφετηρία – ως στόχος τουλάχιστον – μιας «νέας πολιτικής περιόδου», τότε το νήμα του τερματισμού βρίσκεται στον Οκτώβριο. Πέντε μήνες μένουν συνεπώς για το συνολικό «ταμείο», το κρισιμότερο της εξαετίας, όπως αντιμετωπίζεται από τους κυβερνώντες, σχετικά με την (τελική;) διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και του κλίματος.
Η επικείμενη φθινοπωρινή εικόνα δεν θα σχηματιστεί μόνο – και όπως παραδοσιακά συμβαίνει – στον απόηχο της ΔΕΘ, αλλά επιπλέον σε συνέχεια διαδοχικών κομματικών συνεδρίων (εφόσον ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ δεν τα μεταθέσουν για αργότερα) και καθ’ οδόν προς το κλείσιμο ενός έτους το οποίο έφερε με το ξεκίνημά του πολιτική αναταραχή, κύκλους ανατροπών στη δημοσκοπική θέση κατάταξης των κομμάτων, μια αίσθηση κρίσης εκπροσώπησης, δυσπιστία στους θεσμούς, έκρηξη κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η εικόνα του Οκτωβρίου αναμένεται, άρα, να δείξει σε κάθε κόμμα ξεχωριστά τις συνθήκες με τις οποίες θα πατήσουν την κοινή αφετηριακή γραμμή με τελικό ορίζοντα την εθνική αναμέτρηση. Αυτός είναι ο λόγος που στο Μαξίμου πασχίζουν να διευρύνουν στο μέγιστο την κυβερνητική ατζέντα στο διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου, κρίνοντάς το ως καταλυτικό για μια πορεία 500 ημερών μέχρι τις εθνικές εκλογές, βάσει των επίμονων τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2027. Η ΝΔ έχει να βελτιώσει μια σειρά από προβληματικούς ποιοτικούς δείκτες, ώστε να κλειδώσει τη δημοσκοπική επιστροφή της στη ζώνη του 30%. Ηδη «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν δημοσιεύσει για το στοίχημα του 32% έως το φθινόπωρο, όπως έχει οριστεί ενδοκυβερνητικά, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί είναι η βάση, στην επίδοση των ευρωεκλογών και όχι στην κυριαρχία του 40% προ διετίας.
«Το είπαμε, το κάναμε»
Σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική οδηγία δόθηκε μετά το Πάσχα: «Παραδοτέα παντού και καθημερινότητα». Με τα λόγια πρωθυπουργικού συνεργάτη, «εξαγγελίες θα ακούσουμε ξανά στη ΔΕΘ για το 2026, τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το μότο μας, “το είπαμε, το κάναμε”». Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης επιχειρεί να βρίσκεται ο ίδιος στη «βιτρίνα» με κάθε ευκαιρία, ιδίως σε ό,τι αφορά πέντε κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες (Παιδεία, Υγεία, κράτος, στέγη, εισοδήματα). Ενδεικτικά χθες, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη (θα παραστεί στις τελετές αποφοίτησης των παιδιών του), όπου την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαΐου θα προεδρεύσει και θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, επέλεξε μια ανάρτηση στο TikTok για τα πανεπιστήμια, όπως έκανε την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο «μπρίφινγκ με τους πολίτες» μέσω Instagram.
Στο μεταξύ ότι το Μαξίμου θα κάνει το παν για να αποτρέψει μια επιστροφή των Τεμπών στον δημόσιο διάλογο με τον τρόπο που κυριάρχησε στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Εν αναμονή της πρότασης της Χαριλάου Τρικούπη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, παραμένει άλλωστε ως επικρατέστερο το σενάριο να κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση της ΝΔ (με πλημμεληματικό αδίκημα) και να ζητηθεί εκ νέου εφαρμογή του «μοντέλου Τριαντόπουλου» – δηλαδή όχι «κανονική» προανακριτική αλλά παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο.