Εντός δεκαημέρου η νέα «πυροσβεστική» ρύθμιση για τους οικισμούς

Επιβεβαίωση της στήλης συνιστά η δήλωση του Σταύρου Παπασταύρου ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δρομολογήσει νέα ρύθμιση για τους μικρούς οικισμούς όπου το δικαίωμα δόμησης απειλείται από το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτησή τους. Στο τριήμερο που μεσολάβησε μετά την ενημέρωση που έκανε ο Παπασταύρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαπιστώθηκε ότι τα παράπονα και οι ανησυχίες «γαλάζιων» βουλευτών και παραγόντων δεν έχουν ηρεμήσει ούτε στο ελάχιστο. Βγήκε λοιπόν ο Παπασταύρου χθες (στον Alpha) ως πολιτικός… πυροσβεστήρας και προανήγγειλε νομοθετική διόρθωση: «Θέλοντας να δημιουργήσουμε ασφάλεια δικαίου, προχωρούμε άμεσα στην επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα είναι εναρμονισμένη στη νομοθεσία και στη νομολογία, αλλά συγχρόνως θα λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη να στηρίξουμε τους μικρούς οικισμούς και την αποκέντρωση, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις και στις αγωνίες των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας». Εξ όσων μαθαίνω, η νέα ρύθμιση θα είναι έτοιμη εντός δεκαημέρου.

Ελιωσαν οι πάγοι

Στο «γαλάζιο» μέτωπο μια ακόμη φωτιά φαίνεται πως έχει πια σβήσει. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η πληροφορία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο πρόγραμμά του την εξ αναβολής επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Ετσι, για να δοθεί και δημόσια το σήμα ότι η όποια δυσαρέσκεια είχε προκληθεί έχει τελειώσει, αλλά και ότι ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ανακοινώθηκε, αλλά θα γίνει άμεσα, ακόμη και σήμερα.

Μάτι: χωρίς εφέσεις και οι δήμοι

Θα θυμάστε την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τις εφέσεις που ασκούσε το Δημόσιο στις αποφάσεις αποζημιώσεων σε επιζώντες και συγγενείς θανόντων στη φωτιά στο Μάτι, προκαλώντας ταλαιπωρία στους ανθρώπους και επιπλέον δικαστήρια. Φαίνεται πως η ταλαιπωρία τους δεν τελείωσε ακριβώς. Οπως προέκυψε από ανακοίνωση του «Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018», οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνος και η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζουν να ασκούν εφέσεις και να μπλοκάρουν τις αποζημιώσεις. Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών και του Κυριάκου Πιερρακάκη που επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά και τους δημάρχους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, διαβεβαίωσαν πως θα αποσυρθούν άμεσα από όποια διεκδίκηση, εφόσον αυτή αποδίδεται σε εσφαλμένη ενέργεια των αρμόδιων υπηρεσιών και αποκλίνει από την ψηφισθείσα διάταξη.

Μήνυμα στην Αγκυρα

Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα και επίδοξους συμμάχους της έστειλε ο Νίκος Δένδιας μέσω Βρυξελλών, στο Συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εξοπλισμών ReArm Europe. «Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο υπουργός Αμυνας, τονίζοντας «δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών». Ο υπουργός Αμυνας θα μεταβεί σήμερα στο Καστελλόριζο, προκειμένου να παραστεί στη θεία λειτουργία στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στη συνέχεια θα εγκαινιάσει στη Ρω επιτηρητικό φυλάκιο.

«Business as usual»

Με μια σκληρή δήλωση, που κάνει λόγο για «business as usual με φόντο σκάνδαλα, υποκλοπές και οικονομική εκμετάλλευση» σχολίασε το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση και του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Οπως αναφέρει το Κίνημα Δημοκρατίας: «Οι δύο στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη, αφού βρέθηκαν στο επίκεντρο σοβαρών σκανδάλων – από τα κόκκινα δάνεια μέχρι τις παράνομες παρακολουθήσεις – επανέρχονται στο προσκήνιο μέσω “στρατηγικής συνεργασίας” των δικηγορικών εταιρειών τους. Προφανώς, ο ένας θα “ακούει” τα προβλήματα κι ο άλλος θα “σερβίρει” τις λύσεις». Στη δήλωση υπενθυμίζεται ότι ο Πάτσης αποπέμφθηκε από τη ΝΔ το 2022 και καταδικάστηκε το 2024 για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ για τον Δημητριάδη υπενθυμίζεται ότι είναι «ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών με το λογισμικό Predator, παραιτήθηκε μεν, αλλά ουδέποτε λογοδότησε στη Δικαιοσύνη». «Τώρα, επιστρέφουν χέρι-χέρι» σχολιάζει το Κίνημα Δημοκρατίας, «αυτή είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη: Καμία ευθύνη, καμία συνέπεια, καμία λογοδοσία… Γιατί στο καθεστώς Μητσοτάκη, η ατιμωρησία δεν είναι σύμπτωση – είναι μέθοδος».