Δημήτρης Δεληγιάννης
Παρέμεινε ζωντανή πάνω στην σκηνή του NPL η South Melbourne Ελλάς. Η ελληνοαυστραλιανή ομάδα έπαιξε τον πρώτο από μια σειρά «τελικών» που θα κρίνουν την παρουσία της στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Βικτώριας για την επόμενη σεζόν και τον κέρδισε με σκορ 0 – 2.
Ήρωας της βραδιάς ο επιθετικός της ομάδας, ο Jack Pope. Ο ξανθομάλλης στράικερ της Ελλάς πέτυχε δύο πανέμορφα τέρματα, πήρε την ομάδα του από το χέρι και την οδήγησε στην πολύ σημαντική νίκη εναντίον της Melbourne Knights.
Μην νομίζετε πως το ματς ήταν απλό. Πρόκειται για δύο μεγαθήρια της κατηγορίας, συνηθισμένα να διεκδικούν τίτλους και πρωτιές, που τώρα παλεύουν με νύχια και με δόντια για την παραμονή τους. Η ψυχή που έβαλαν τα «παιδιά» του Sinisa Cohadzic ήταν πραγματικά συγκλονιστική.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την φιλοξενούμενη αφού ευτύχησε να κάνει το 0 – 1 πολύ νωρίς, μόλις στο 11ο λεπτό και αμέσως μετά, στο 16ο λεπτό, να διπλασιάσει τα τέρματα της και να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα στην υπόθεση «νίκη».
Οι ποδοσφαιριστές της Ελλάς είχαν αρχίσει να δημιουργούν μια ξεκάθαρη εικόνα υπεροχής στο χορτάρι του Tompsett Stadium. Όμως, αυτή η εικόνα άρχισε να… θολώνει στο 36ο λεπτό, όταν ο ήρωας της ομάδας και σκόρερ των δύο τερμάτων, Jack Pope, αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες.
Το αριθμητικό πλεονέκτημα γέμισε με αισιοδοξία τους ποδοσφαιριστές της Knights, οι οποίοι πανηγύρισαν την αποβολή του Pope σαν να ήταν γκολ για την ομάδα τους.
Από εκεί και πέρα και για το υπόλοιπο του ματς είδαμε τους φιλοξενούμενους να τα δίνουν όλα για όλα στο χορτάρι.
Πάλεψαν κάθε μπαλιά, έσφιξαν την αμυντική τους λειτουργία και τελικά κατάφεραν να διατηρήσουν το υπέρ τους 0 – 2 και να φύγουν από το αφιλόξενο γήπεδο της Melbourne Knights με τους ολόχρυσους τρεις βαθμούς της νίκης.
Μια πολύ σημαντική νίκη κατάφερε το βράδυ της Παρασκευής και η πρωταθλήτρια Oakleigh Cannons.
Τα «Κανόνια» υποδέχτηκαν μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, την Green Gully. Ο στόχος ένας και ξεκάθαρος. Η νίκη, που θα κρατούσε την ελληνοαυστραλιανή ομάδα σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή της βαθμολογίας. Αυτό ακριβώς πέτυχε η «αρμάδα» του Chris Taylor.
Το 1 – 0 ήρθε στο 20ο λεπτό με τον αναγεννημένο φέτος, Asad Kasumovic. Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι έριξαν λίγο τους τόνους, εστιάζοντας κυρίως στην διατήρηση του μηδέν στα μετόπισθεν.
Μια τακτική που έβαλε σε μπελάδες την Cannons αφού είδαμε τον Josh Hope να φέρνει το ματς στα ίσια με πανέμορφη κεφαλιά στο 72ο λεπτό. Ένα γκολ που πάγωσε προς στιγμής τους φίλους της ελληνοαυστραλιανής ομάδας και έριξε ένα πέπλο ανησυχίας και προβληματισμού πάνω από το υπό ανακαίνιση Jack Edwards. Δεν είχαν υπολογίσει όμως τον μεγάλο αρχηγό, Joe Guest. To δέκα το καλό των «Κανονιών» μας προσέφερε μια στιγμή μαγείας μόλις δύο λεπτά αργότερα όταν έκανε το 2 – 1 και έτρεξε να το πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους ανθρώπους της ομάδας του μπροστά από τον «γαλανόλευκο» πάγκο.
Το τελικό 3 – 1 ήρθε από τον Cameron McGlip, ο οποίος με το γκολ του, έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των φιλοξενούμενων και έστειλε τους περίπου 300 φιλάθλους των πρωταθλητών να επιστρέψουν σπίτι τους με το χαμόγελο στα χείλη. Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία για την Cannons, αφού με τους τρεις βαθμούς που… τσέπωσε, διατηρήθηκε στην τρίτη θέση του πίνακα, έξι βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Avondale.
Μια Avondale, που αν και τα βρήκε σκούρα, κατάφερε τελικά να περάσει νικηφόρα μέσα από το σπίτι της Νέας Ελλάς με το φτωχό 0 – 1.
Η ελληνοαυστραλιανή ομάδα, που φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω της μετά την πρόσληψη του νέου της προπονητή, Maxim Gaydovskiy, πάλεψε το ματς μα τελικά αναγκάστηκε σε ακόμα μια ήττα που την έχει φέρει να κάθεται στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, πάνω μόνο από την Melbourne Knights.
Το ματς ήταν ισορροπημένο, όπως αποτυπώνουν και οι αριθμοί. Οι δύο ομάδες είχαν σχεδόν ίσες τελικές προσπάθειες, με τη Νέα Ελλάς να μετρά 10 και τους Ιταλοαυστραλούς 12, ενώ η κατοχή της μπάλας ήταν σχεδόν μοιρασμένη, με τους γηπεδούχους να κρατούν το 44% και τους φιλοξενούμενους το 56%.
Την διαφορά την έκανε ένα και μοναδικό τέρμα το οποίο πέτυχε ο καταπληκτικός Manyluak Aguek μόλις στο 2ο λεπτό του παιχνιδιού.
To ματς μπορεί να μην είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Port Melbourne Sharks, ωστόσο μας έδειξε για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική πως αν και τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει επικίνδυνα για την ελληνοαυστραλιανή ομάδα, η ποιότητα και η δύναμη ψυχής υπάρχει και είναι στοιχεία που μπορεί τελικά να σώσουν την παρτίδα για αυτήν.
Κάθε ματς από και πέρα θα είναι τελικός για την Νέα Ελλάς και μόνο έτσι πρέπει να χειριστούν την συνέχεια της σεζόν οι άνθρωποι της ομάδας, αν θέλουν να έχουν θέση στο NPL και την σεζόν 2026.
VPL1
Ένα ντέρμπι με τα όλα του παρακολουθήσαμε το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ του δεύτερου της βαθμολογίας, Παγκύπριου και της πρωτοπόρου Melbourne City.
Οι δύο αντίπαλοι τα έδωσαν όλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, προσφέροντας μας μια σκληρή μάχη γεμάτη με την μαγεία που μόνο το ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ, μπορεί να μας προσφέρει.
Οι γηπεδούχοι, παρά το ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 23ο λεπτό, κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να ισοφαρίσουν στο 32ο λεπτό χάρη στον εξαιρετικό φέτος Ismail Haji. Ένα γκολ που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Γκολ και θέαμα προσέφερε το απόγευμα του Σαββάτου ο Ηρακλής. Η ομάδα του Northcote αποδείχτηκε κακή οικοδέσποινα αφού φιλοδώρησε την Moreland City με τρία γκολ ενώ είχε μεγάλες ευκαιρίες και για άλλα τέρματα. Το τελικό σκορ 3 – 1 άφησε μια πολύ γλυκιά γεύση στο στόμα των φίλων της γηπεδούχου, οι οποίοι είδαν την ομάδα τους να σκαρφαλώνει στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της Brunswick City απέναντι στη Melbourne Srbija. Οι παίκτες της ελληνοαυστραλιανής ομάδας δεν μπήκαν ποτέ πραγματικά στο ματς, με αποτέλεσμα να υποστούν βαριά ήττα 3-0. Με αυτήν την ήττα έπεσαν στην πέμπτη θέση του πίνακα, δέκα βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Melbourne City.
VPL2
Ήττα πισωγύρισμα γνώρισε μέσα στο σπίτι της η Box Hill United. Ο Πυθαγόρας υποδέχτηκε την North Geelong Warriors το απόγευμα του Σαββάτου για ένα ματς που πριν το ξεκίνημα του έμοιαζε πολύ επικίνδυνο και κάπως έτσι αποδείχτηκε να είναι και μετά το πέρας του. Ήταν μια ισάξια μονομαχία που τελικά κρίθηκε από την διαφορά ενός τέρματος. Το 1 – 2 έριξε ξανά ένα μαύρο σύννεφο πάνω από την ελληνοαυστραλιανή ομάδα και την καθήλωσε στην δωδέκατη θέση του βαθμολογικού πίνακα, πάνω μόνο από τις Boroondara Carey Eagles και την Pascoe Vale.
NPL – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Melbourne Knights – South Melbourne 0 – 2 (11′, 16′ J. Pope)
Port Melbourne Sharks – Avondale 0 – 1 (3′ M. Aguek)
Oakleigh Cannons – Green Gully 3 – 1 (20′ A. Kasumovic, 74′ J. Guest, 86′ C. McGlip – 72′ J. Hope)
Preston Lions – Dandenong City 1 – 1 (88′ J. Romero – 73′ K. Athiu)
Dandenong Thunder – Hume City 1 – 1 (64′ D. Clark – 90+3′ R. Harker)
St Albans Saints – Altona Magic (Αυτό το ματς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25.5)
Melbourne Victory – Heidelberg United (Αυτό το ματς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25.5)
NPL – Βαθμολογία
Ομάδες Αγ. Βαθμοί
1. Avondale 15 36
2. Heidelberg 14 34
3. Oakleigh Cannons 15 31
4. Dandenong Thunder 15 30
5. Preston Lions 15 25
6. Hume City 15 24
7. Dandenong City 15 23
8. Green Gully 15 21
9. Altona Magic 14 14
10. Melbourne Victory 14 12
11. South Melbourne 15 12
12. St Albans Saints 14 11
13. Port Melbourne Sharks 15 10
14. Melbourne Knights 15 9
VPL1 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Bentleigh Greens – Melbourne City 1 – 1
Manningham United Blues – Eastern Lions 1 – 0
Northcote City – Moreland City 3 – 1
Caroline Springs George Cross – North Sunshine Eagles 4 – 0
Melbourne Srbija – Brunswick City 3 – 0
Kingston City – Western United (Το ματς αυτό θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 26.5)
VPL1 – Βαθμολογία
Ομάδες Αγ. Βαθμοί
1. Melbourne City 15 35
2. Bentleigh 15 32
3. George Cross 15 30
4. Northcote 15 25
5. Brunswick 15 25
6. Bulleen Lions 13 23
7. Western United 13 21
8. Manningham 15 21
9. North Sunshine 15 18
10. Melbourne Srbija 15 14
11. Eastern Lions 15 14
12. Kingston City 14 10
13. Langwarrin 14 10
14. Moreland City 15 8



The post Επί τέλους νίκησε η Ελλάς appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.