Επιστροφή της ΝΔ στις αντιπροεδρίες του ΕΛΚ

Σε ένα διήμερο ζυμώσεων και πολιτικού συντονισμού στη Βαλένθια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέδειξε την ηγεσία του για τα επόμενα τρία χρόνια. Η ΝΔ κατοχύρωσε με τον Κωστή Χατζηδάκη μία από τις 10 θέσεις αντιπροεδρίας ύστερα από 20 χρόνια – τελευταίος είχε εκλεγεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τον Φεβρουάριο του 1999 και ξανά τον Οκτώβριο του 2002.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της ΝΔ τερμάτισε όγδοος, πάνω από τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Πάουλου Χανσέλ και την ιρλανδή πρώην επίτροπο Μάρεντ ΜακΓκίνες, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις κάλυψαν ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, οι επίτροποι Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) και Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία) και οι ευρωβουλευτές Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ (Γερμανία), Ζίγκφριντ Μουρεσάν (Ρουμανία) και Αντρέι Χάλιτσκι (Πολωνία). Γενική γραμματέας εξελέγη η ισπανίδα ευρωβουλευτής Ντολόρς Μοντσεράτ και επικεφαλής του ΕΛΚ παραμένει ο γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ (502 ψήφοι υπέρ, 61 κατά), ο οποίος προειδοποίησε για την ενίσχυση του λαϊκισμού (γραμμή μάχης κατά των λαϊκιστών χάραξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), αν και έχει δεχθεί επικρίσεις για πολιτικούς τακτικισμούς και προσεγγίσεις με ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τον Χατζηδάκη έχει «σημασία» η κατεύθυνση ενός κόμματος το οποίο «συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», ενώ η νέα αντιπροεδρία δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ «να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς άνοιξαν ατζέντα ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας, με βάση και τις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι, Μεταναστευτικού, ενίσχυσης της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο και μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών. Ο Μητσοτάκης – με το βλέμμα και στην Τουρκία – τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να είναι προσεκτική όταν συνάπτει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με «τρίτους»: Στόχος, είπε, «να μειώσουμε τις εξαρτήσεις, όχι να τις διαιωνίσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες. Εχουμε αρκετές δυνατότητες όσον αφορά τις βιομηχανίες μας στην Ευρώπη για να καταφέρουμε να καλύψουμε τις περισσότερες ανάγκες μας μέσω ευρωπαϊκών εταιρειών». Στην προσπάθεια να αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας («Αποτελεί πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση») αναφέρθηκε στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEEC) – ένα πρότζεκτ που ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ. «Δεν θα σπάσουν» εκτίμησε για τους δεσμούς ΕΕ – ΗΠΑ, επιμένοντας όμως ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ισχύς και αυτονομία «για να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση σε ισότιμη βάση».