
Τον δόλο και τα ψέματα των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, που δικάζονται αναφορικά με όσα είχαν πει για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ξεσηκώνοντας θύελλα σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, θέλησε να καταδείξει χθες ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στη «βροχή» των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δική τους προσπάθεια να δείξουν ότι οι εντολείς τους δεν έχουν διαπράξει τα αδικήματα που τους οδήγησαν στο εδώλιο.
Η πολύωρη και εξαντλητική εξέταση του Ανδρέα Λοβέρδου είχε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, καθώς αναλογιζόταν τον προσωπικό του αγώνα από την άσκηση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη απαλλαγή του, στιγμές έντασης και αντεγκλήσεων με τους δικηγόρους και έντονο πολιτικό «άρωμα», καθώς αφενός αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου στον ρόλο του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή, για τον οποίο η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να συμπεριληφθεί στη λίστα των μαρτύρων και να κληθεί να καταθέσει στην εν εξελίξει δίκη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στις ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων επέμεινε πως οι κατηγορούμενοι σήμερα, πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες, είπαν ψέματα «για να πάρουν χρήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Μάλιστα, υποστήριξε πως η «πηγή» της γνώσης του δεν είναι άλλη από τον επίσης πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη. «Τα έχω μάθει από τον κ. Μανιαδάκη. Σε εκείνον είχαν πει “δώσε Σαμαρά και Λοβέρδο” για να ταξιδέψεις με την οικογένειά σου», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Ψευδομάρτυρες
Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, επικαλούμενοι έγγραφα της δικογραφίας που χαρακτηρίζουν αόριστες αλλά όχι ψευδείς τις καταθέσεις των εντολέων τους, οι οποίοι επικαλούνται με τη σειρά τους ως «πηγή» των πληροφοριών τους τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, ρώτησαν τον μάρτυρα γιατί δεν κινήθηκε νομικά και εναντίον του. «Μήνυσα τους προστατευόμενους μάρτυρες, γιατί αυτοί τα είχαν πει. Δεν τα έλεγε ο Φρουζής. Δεν είχα κανένα λόγο να το κάνω», εξήγησε ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος σε μια αποστροφή του έκανε λόγο για «συμμορία που κατηύθυνε ψευδομάρτυρες». Και πρόσθεσε πως «η μήνυση η δική μου θα έπρεπε να είχε ένα πρόσωπο: τον κ. Τσίπρα. Εγώ όμως είμαι πολιτικός. Δεν μηνύω πολιτικούς και δημοσιογράφους. Τον Τσίπρα είχα αποφασίσει να τον δείρω στη Βουλή, όπως έχω γράψει και στο βιβλίο μου (σ.σ.: αναφέρεται στο βιβλίο που έχει εκδώσει για την υπόθεση με τίτλο “Απόπειρα δολοφονίας”). Δεν το έκανα γιατί οι συνεργάτες μου με έπεισαν ότι αυτό θα ήταν η καταστροφή μου. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να νιώθω μέσα την ανάγκη να χτυπήσω τον πρωθυπουργό, να νιώθω μίσος. Αυτό σκέφτηκα ότι ήταν λάθος, ξεπέρασα μέσα μου αυτό το συναίσθημα. Το μίσος δεν είναι καλό συναίσθημα, δεν κάνει καλό σε κανέναν».
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ανέφερε πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αλλά δεν απάντησε στην κλήση του, καθώς θέλησε να ολοκληρώσει πρώτα την κατάθεσή του. «Μας αναφέρατε ότι σας τηλεφώνησε ο κ. Κοντονής, ο οποίος έχει πει κάποιες αλήθειες και θα μπορούσε να φωτίσει κάποιες πλευρές της ιστορίας. Θα ζητήσω να κληθεί ο κ. Κοντονής γιατί έχει πει πράγματα που έχουν ταράξει το κοινωνικό σύνολο», ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, οπότε αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.