Ευρωπαϊκή σύνοδος στα Τίρανα με Τασούλα και Ερντογάν

Την πρώτη προεδρική χειραψία Κώστα Τασούλα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να δούμε την Παρασκευή στα Τίρανα, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα φιλοξενηθεί, αυτή τη φορά, από την Αλβανία και τον Εντι Ράμα. Πρόκειται, θυμίζω, για ένα άτυπο φόρουμ που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν ως άμεση αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία και συνέρχεται δύο φορές τον χρόνο σε επίπεδο ηγετών, με την προεδρία να εναλλάσσεται μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και 20 χωρών εκτός Ενωσης. Με αυτές τις ιδιότητες θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους οι δυο πρόεδροι. Ο Τασούλας, στην πρώτη του μεγάλη αποστολή στο εξωτερικό, και ο Ερντογάν, του οποίου η παρουσία κρινόταν αμφίβολη (δεν είχε πάει σε καμία από τις προηγούμενες), αλλά επιβεβαιώθηκε τελικά χθες. Πρώτη διπλωματική εμφάνιση εκτός της χώρας του και των Βρυξελλών θα είναι αυτή η σύνοδος και για τον γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, ενώ πιθανότατα θα δώσει το «παρών» και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τέλος, ο Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να τα πει εκεί και με τον Αντόνιο Κόστα, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη Ρομπέρτα Μετσόλα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Η δύναμη

του… ειρηνοποιού

Μιλώντας για τον Ρούτε και τον Ερντογάν, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στη χθεσινή συνάντηση των δυο τους στην Αγκυρα, η οποία πραγματοποιήθηκε την ώρα που, στο παρασκήνιο, εντείνονταν οι διαπραγματεύσεις για συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το ουκρανικό. Αυτό ήταν, ούτως ή άλλως, και το βασικό θέμα της συζήτησής τους, πέρα από τα τυπικά. Ο Ερντογάν, από μεριάς του, ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι είναι αποφασισμένος να αποτελεί η Τουρκία κορυφαία περιφερειακή δύναμη στην περιοχή και να ενισχύσει τη συνεργασία με τους συμμάχους της. Και ήταν χαρακτηριστική, νομίζω, η αποστροφή του που περιγράφει την Αγκυρα (κατ’ επέκταση και τον εαυτό του) ως διαμεσολαβητή της ειρήνης, που δίνει διπλωματικό αγώνα για να τερματιστεί ο πόλεμος Ουκρανίας και Ρωσίας: «Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να τερματιστεί ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, είχε συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, υποστηρίζει σθεναρά την εγκαθίδρυση μιας συνολικής εκεχειρίας και διατηρεί τη θέση της ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο και ότι η ευκαιρία για ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί».

Εύσημα από Ρούτε

Κι από την πλευρά του, βέβαια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν πήγε πίσω. «Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός και ικανός σύμμαχος» επιβεβαίωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι στο ουκρανικό αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη». Ο Ρούτε θα μείνει έως αύριο στην Τουρκία, για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ στην Αττάλεια, όπου έχει προγραμματιστεί κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συνάντηση κατευνασμού

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν «γαλάζιο μασάζ» για το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει όρια, χρήσεις γης και όρους δόμησης σε οικισμούς, μιας και χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ανησυχούν (βασίμως) ότι χάνουν το δικαίωμα δόμησης σε περιουσίες τους, άρα χάνουν κι από την αξία τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε, βέβαια, στην κυριακάτικη ανάρτησή του ότι κατά τη γνώμη του το θέμα «προκάλεσε αδικαιολόγητες αντιδράσεις» αλλά στο παρασκήνιο το κλίμα παραείναι κακό. Επί του πρακτέου, σήμερα το απόγευμα θα αναλάβουν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο αρμόδιος αναπληρωτής του, ο Νίκος Ταγαράς, να καθησυχάσουν τους ανήσυχους βουλευτές της ΝΔ σε άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Ειδικά αυτοί που εκλέγονται στην περιφέρεια έχουν μαζέψει, μαθαίνω, πολλές ερωτήσεις και θα ζητηθούν πολλές διευκρινίσεις, για να ξέρουν τι να λένε κι αυτοί στους ψηφοφόρους τους…

Κόντρες ιστορικές

Μια παλιά κόντρα ξύπνησε ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, με την πρωτοβουλία πέντε ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μέτρα απαγόρευσης των «σοβιετικών και ρωσικών συμβόλων, τα οποία πλέον θεωρούνται ευρέως σύμβολα ολοκληρωτικής βίας και εγκλημάτων πολέμου». Πρόκειται, συγκεκριμένα, για αίτημα πέντε ευρωβουλευτών της κεντροδεξιάς ευρωομάδας, από την Τσεχία και τη Βουλγαρία και στα σύμβολα συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το σφυροδρέπανο. Οπότε το ΚΚΕ αντέδρασε αναλόγως. Με επιστολή των ευρωβουλευτών Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, στην πρόεδρο και τα μέλη της Κομισιόν κάνουν λόγο για προκλητική ταύτιση της σημερινής ηγεσίας «της καπιταλιστικής Ρωσίας» με το ιστορικό παρελθόν και «την αντιφασιστική Νίκη των Λαών».