Ζεληλίδης για Βούτες: «Το χωριό είναι χτισμένο σε υδροπερατό βράχο – Η άργιλος διαβρώνεται εύκολα»

Το γεωλογικό φαινόμενο των ρηγματώσεων στις Βούτες Ηρακλείου, εξαιτίας του οποίου το χωριό κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδίδεται τελικά στις διαρροές σε δίκτυα και πηγάδια, σε συνδυασμό όμως με το υπέδαφος την περιοχής.

Για τον τρόπο που αυτό λειτούργησε καταλυτικά στην εξέλιξη του φαινομένου μίλησε στην Creta Τηλεόραση ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.

«Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο υδροπερατό και από κάτω έχουμε αργιλικά υλικά. Τα αργιλικά ορυκτά διογκώνονται όταν βραχούν. Αυτή η διαφορετικότητα στην αντοχή των πετρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα – η άργιλος διαβρώνεται εύκολα – με τον καιρό, αέρας, βροχή, δημιουργούνται τα απότομα πρανή εξαιτίας της διαφορικής διάβρωσης» ανέφερε ο καθηγητής.

Έτσι όπως είναι χτισμένο το χωριό, συνέχισε ο ίδιος, φαίνεται ότι το πέτρωμα δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού, πέρασε αυτό το νερό στην επιφάνεια διαχωρισμού του υδροπερατού με το αδιαπέρατο, διογκώθηκε η άργιλος και άρχισαν τα φαινόμενα.

«Υπερκορέστηκε το πέτρωμα, διογκώθηκε η άργιλος και άρχισαν να γίνονται τα σπασίματα»

«Αν αυτά προϋπήρχαν μέσα από τους υδροπερατούς βόθρους και μικρές διαφυγές και λοιπά, σίγουρα εντάθηκαν με τη διαρροή που είχαμε στο δίκτυο. Υπερκορέστηκε το πέτρωμα, διογκώθηκε η άργιλος που ήταν κάτω από αυτό και άρχισαν να γίνονται τα σπασίματα» εξήγησε.

Βούτες: «Απαιτούνται μέτρα»

Σύμφωνα με τον κ. Ζεληλίδη, το φαινόμενο εντάθηκε με την υγρασία και μόνη λύση για την ανάσχεσή του είναι η αποστράγγιση της επιφάνειας διαχωρισμού (υδροφόρος). «Όσο ποτίζεται η άργιλος θα διογκώνονται τα φαινόμενα. Έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες μέρες και πότισε τα πάντα. Προφανώς και θέλει μέτρα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το νερό σε κάθε περίπτωση πρέπει με ειδικούς σωλήνες να φύγει από το χωριό και να μην οδηγείται ξανά στην αποχέτευση.

Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες που κάνουν τις αυτοψίες στον οικισμό, τα τελευταία δεδομένα της Πέμπτης δεν έδειχναν επιδείνωση στις ρηγματώσεις των κτιρίων τις τελευταίες 48 ώρες, από τότε δηλαδή που τοποθετήθηκαν τα ειδικά γυάλινα ρωγμόμετρα.

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι

Την Παρασκευή συνεχίστηκαν εντατικά οι εργασίες από τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, με στόχο τη διακοπή της υδροδότησης στη ζώνη Μεσοχώρια, όπου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ζημιές. Παράλληλα, εγκαθίσταται προσωρινό εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης, ώστε να μην μείνουν χωρίς νερό τα νοικοκυριά της περιοχής.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων του ΕΑΓΜΕ βρίσκεται και σήμερα στις Βούτες παρακολουθώντας την εξέλιξη του κατολισθητικού φαινομένου. Οι έλεγχοι για εντοπισμό πιθανών διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης συνεχίζονται, ενώ έχουν σφραγιστεί και τα φρεάτια ομβρίων υδάτων για να επιταχυνθεί η «αφυδάτωση» του εδάφους.