
Στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής θα βρεθεί σήμερα η ελληνική ναυτιλία και ο στρατηγικός της ρόλος στην ασφάλεια εφοδιασμού του πλανήτη, στη συζήτηση που πραγματοποιείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα «Ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας μέσω της διεθνούς συνεργασίας για την παγκόσμια σταθερότητα» (Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability). Της συζήτησης θα προεδρεύσει ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικούς ομιλητές τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ακόμη ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ερευνητής στο UNIDIR, Christian Bueger, ενώ έχουν δικαίωμα τοποθέτησης και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και εκπρόσωπος κάθε κράτους-μέλους του ΟΗΕ.
Ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία, η Ελλάδα θα επικεντρωθεί σε έξι βασικές προτεραιότητες: την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια, Κλίμα, Ειρήνη και Ασφάλεια, Παιδιά και Ενοπλη Σύγκρουση και Θαλάσσια Ασφάλεια.
Στο τελευταίο η χώρα μας, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία όπως και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Οι ασφαλείς θάλασσες και ωκεανοί είναι θεμελιώδεις για τη γαλάζια ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, τις λειτουργίες εφοδιασμού και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας, αναμένεται να τονίσει η πρόεδρος της ΕΕΕ στην παρέμβασή της και να αναδείξει την ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης των θεμάτων της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, που συνδέονται άρρηκτα με την ελευθερία του θαλάσσιου εμπορίου και την οικονομική ευημερία. Η Ελλάδα, μέσα από τη διπλωματική δράση της, αλλά και την τεράστια επιρροή της μέσω της εμπορικής της ναυτιλίας, αναμένεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για μια συντονισμένη διεθνή δράση, πολιτική βούληση και θεσμική θωράκιση της ναυσιπλοΐας. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας στο: http://webtv.un.org (ώρα Ελλάδος: 17.00).