Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών η παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες ημέρες στην Αθήνα» της Φράνσες Ράιτ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα, σε μετάφραση Ηλία Σαββίδη και με εισαγωγή – επιμέλεια του Δρ. Χρήστου Γιαπιτζάκη. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την ομάδα Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”, συγκεντρώνοντας κοινό από τον χώρο της φιλοσοφίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και της εκπαίδευσης.

Το πάνελ της παρουσίασης: Ηλίας Σαββίδης, Τάκης Παναγιωτόπουλος, Βίκυ Μπαφατάκη, Χρήστος Γιαπιτζάκης
Το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1822, αποτελεί ένα λογοτεχνικό – φιλοσοφικό αφήγημα εμπνευσμένο από τις αρχές της επικούρειας φιλοσοφίας. Μέσα από τη φανταστική ιστορία ενός νεαρού Κορίνθιου φοιτητή,, ονόματι Θέων που επισκέπτεται την Αθήνα και γνωρίζει τον Επίκουρο και τους μαθητές του, η Ράιτ επιχειρεί μια δυναμική ανασύσταση του φιλοσοφικού στοχασμού του αρχαίου κόσμου, με στόχο τον φωτισμό της σύγχρονης εποχής.

Η Βίκυ Μπαφατάκη, επικοινωνιολόγος και δημοσιογράφος, η οποία συντόνισε και την παρουσίαση, υπογράμμισε την πρωτοποριακή θέση της Ράιτ ως γυναίκας που στον 19ο αιώνα τόλμησε να μιλήσει με ριζοσπαστική καθαρότητα για την ισότητα, τη γνώση και την ηδονή ως φιλοσοφική και πολιτική στάση ζωής.

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός της φιλοσοφίας της επιστήμης, ανέλυσε τη δομή του έργου ως φιλοσοφικό διάλογο που γεφυρώνει τον αρχαίο και τον σύγχρονο στοχασμό, αποκαλύπτοντας την επικαιρότητα του επικουρισμού ως στάσης ζωής απέναντι στον φόβο, την εξουσία και την άγνοια.

Ο μεταφραστής του έργου, Ηλίας Σαββίδης, περιέγραψε την εμπειρία της μεταφοράς του κειμένου στην ελληνική γλώσσα ως «πνευματικό ταξίδι», σημειώνοντας πως το ύφος της Ράιτ συνδυάζει τη νηφαλιότητα της φιλοσοφίας με τη ζωντάνια της αφήγησης.

Ο φυσίατρος Λευτέρης Μπάκας, ο γυμναστής Τάσος Ζήσης, η επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη, η ποιήτρια Τόνια Κυριακουλάκου, ο εικαστικός Γιώργος Μαγγίρας και ο γυμναστής Ζήκος Ζήσης
Όλοι οι συμμετέχοντας αναγνώρισαν την ανάγκη για αναβίωση της φιλοσοφικής σκέψης στην καθημερινότητα, σε έναν κόσμο που αναζητά νόημα, σταθερότητα και εσωτερική γαλήνη. Η εκδήλωση ανέδειξε πως το φανταστικό ταξίδι της Φράνσες Ράιτ στην Αθήνα του Επίκουρου είναι, σχεδόν δύο αιώνες μετά τη συγγραφή του, πιο επίκαιρο από ποτέ.